Borderlands: The Pre-Sequel

0
198

Borderlands: The Pre-Sequel on kolmas mäng mille 2K on Borderlandsi universumisse toonud. Mängu tegevus leiab aset esimese ja teise osa vahepealsel ajal ja peaks natukene selgitama teise osa kurikaela Handsom Jack tausta, kes muide on selle mängu peategelane. Kas Pre-Sequel oli vajalik või on tegemist pigem fännide survel valmistatud pooliku seiklusega, nagu tihti talle pahaks pannakse? Arvamusi on mitmeid ja vaatamegi edasi, milliseks see siin kujuneb.

Neile kes ei ole kunagi varem Borderlandsi mänge mänginud siis selgituseks niipalju, et tegemist on FPS-RPG seguga millel küljes multifilmilik graafika, hunnikuga huumorit, mägede viisi kraami mida korjata ja meeletult hea mitmikmäng. Ning, et igav ei hakkaks, on saadaval ka hunnikuga lisapakke mis mängu lugu edasi jutustavad ja veel paremat kraami pakuvad. Kõike seda on võimalik mängida kuni nelja sõbraga kas ühe ekraani taga või üle interneti.

http://youtu.be/t_lsI0JAqcU

Aga aitab sissejuhatusest ja asume „eel-järje“ kallale.

Mäng tutvustab meile kokku nelja uut tegelast. Tulles vastu fännide soovile on nüüd lõpuks ometi võimalik mängida ka Borderlands ikooniks saanud koomik-robot Claptrap’ina. Peale tema astuvad üles ka gladiaator Athena, seaduse tooja Nisha ja palgasõdur Wilhelm. Kõik tegelased on tuttavad Borderlands varasematest osadest, kus nendega mängida ei olnud võimalik, küll aga nende vastu võidelda. Jep, selle osa tegelased on teiste osade kurikaelad, kaasa arvatud ikooniline Claptrap, kellega tuli rinda pista Borderlandsi esimese osa ühes lisapakis.

Borderlands-The-Pre-Sequel

Ütlen kohe ära, et kes on Borderlands 2 (edaspidi BL2) mänginud sellele on mängu ülesehitus tuttav, alates mängu graafikast kuni tegelase menüü ja oskuste jaotuseni. Kõik on sama. Muutunud on peamiselt vaid tegelased ja (ilmselgelt) lahingupidamine, kuna tegevus toimub Pandora madala gravitatsiooniga kuul Elpisel.

Uued tegelased, uued võimed – Athena kasutada on kilp, nagu Kapten Ameerikal, millega võimalik ennast kaitsa ning mida vaenlaste pihta visata. Nisha erivõime „Showdown“ lubab mängijal kiirelt automaatsihiku abil vaenlaseid grupiviisiliselt alistada. Wilhelmi erivõime „Wolf and Saint“ tekitab kaks tehiskaaslast, kellest üks ründab vaenlaseid ja teine püsib sinu lähedal, pakkudes sulle kaitset ja aidates taastada elusid. Claptrapi võime „VaultHunter.exe“ annab aktiveerides suvalise eelmistest borderlandsi mängudest tuttavate peategelaste erivõime, samuti taastab see kõik elud ja kilbi. Oskuste poole pealt rohkem detailidesse ei lasku, kõikide oskustega saab tutvuda Borderlandsi ametlikul lehel, kus on võimalik ka omale sobiv skill-tree kokku panna – seda saab teha SIIN. Mängu oskused ja nende kasutamine on seotud mängu looga, seega mida kõrgemale tasemele oma tegelasega jõuad ja rohkem oskuspunkte raiskad seda rohkem hakkab ta meenutama seda kurikaela kellega mängu eelmistes osades oled pidanud rinda pistma. Välja arvatud Claptrap, kes justkui ei muutu mitte raasugi, vaid rullib oma rattal edasi ja rebib vanaviisi kildu.

Taaskord on võimalik osta omale uuendusi mustalt turult, kus seekord ei ole valuutaks eridium vaid hoopis kuukivid (moonstone). Tagasi on ka seif kus oma asju hoida ja Claptrapi tuttav kapp, kus oma einevate tegelaste vahel asju vahetada.

Minu mäng kulgeski Claptrapi seltsis, kuna olin terve igaviku juba oodanud, et selle koomikust metallse kuubikuga vaenlastele vastu astuda. Ja pettuma ei pidanud. Kes on Claptrapi huumoriga tuttav see saab ka siit suure elamuse, kuna suvalised laused mida Claptrap lahingu käigus viskab on vähemalt sama koomilised kui tema vestlused erinevate mängus leiduvate tegelastega. Vaeva on nähtud ka välimusega – nagu BL2-s on ka siin võimalik oma tegelasele erinevat tüüpi kostüüme selga panna ja erinevaid värvikombinatsioone proovida. Claptrap on ka lühem kui teised tegelased, seega tuleb harjuda teistele kohati alt üles vaatamisega. Samuti erinevalt teistest tegelastest ei vaja ta kuul olles hapnikku, mis võtab ühe mure kohe vähemaks, kuigi hapniku puudust ei tohiks kordagi tekkida, seda leidub piisavalt igal pool ja ka enamus alistatud vaenlastest viskab oma viimast hingetõmmet tehes sinu poole väikese sinise hapnikuballoni, et sinu lämbumissurma natukenegi edasi lükata.

Lahingupidamine on mõneti erinev kui eelmistes mängudes, seda suuresti selle poolest, et tegevus toimub madala gravitatsiooniga kuul, kus saab hüpata ja hõljuda nii palju kui süda lustib. Hõljumine tarbib hapnikku seega tasub ettevaatlik olla. Õhus olles on võimalik teha maad rammiv rünnak, mis all olevatele vaenlastele laastavalt mõjub ning mille efektiivsust on võimalik erineva varustusega reguleerida. Relvade massiivne valik ja genereerimine on samuti üle võetud eelmistest mängudest kuid juurde on lisatud uus relvagrupp – laserid, mis küll üritab mingit uudsust mängu tuua kuid, olgem ausad, sisuliselt midagi suurt ei muuda. Ka erinevad elementalid on peamiselt pärit BL2-st väikese erinevusega, kadunud on slag võime mis on asendunud jäise cryo’ga. Lahingupidamiseks on taaskord saadaval ka sõidukid ning selle koha pealt pettumust ei ole – tutvustatud on uut ühele inimesele mõeldud sõidukit Stingray, mis on hõljuki tüüpi ja millele on võimalik külge pookida jääraketid ja laserid. Kuna tegu on ühe inimese sõidukiga siis sõpradega koos mängides saab neid korraga kaardil olla neli, igaühele oma. Sarnaselt sinu tegelasele võimaldab Stingray samuti hüppamist ja maad rammivat rünnakut. Teiseks sõidukiks on kahele inimesele mõeldud Moon Zoomy ehk Moon Buggy, mille küljes klassikaline kuulipidur ning lisana raketiheitja mis laseb korraga välja trobikonna jälitusrakette.

Vaenlaste poolelt on toimunud mõningaid muudatusi, kuid enamasti kohtab samu tüüpe keda pandoral, kuid loomulikult on nad Pre-Sequel’i jaoks vastavalt modifitseeritud ja kosmoselikult riietatud. Loomariigis on toimunud natuke suuremad muutused kui pelgalt välimus. Uute vastastena näeme koeralaadseid Kraggoneid, keda kohtab pea igal pool ning kellest suuremad viskavad surma saades välja väiksemaid versioone endast. Shugguraths’id on nagu suured hõljuvad õhupallid mis tulistavad sinu pihta energiapalle vastavalt elemendile mida nad omavad ja väljutavad aeg ajalt endast nahkhiire laadseid lendavaid olendeid kelle nimi ei ole grammigi lihtsam kui nende endi oma – Rathyd. Lisaks on ka putukalaadsed Tork’id, kes ilmuvad oma kookonitest ja ründavad kõike mis liigub.

Asukohtade poolest on toimunud mõningane tagasiminek. Kohti mida külastada ei ole sama palju kui harjunud oleme ja kaartide suurused ning keerukus jäävad samuti märgatavalt alla eelmistele osadele. Kuigi maastik on omamoodi põnev ning disainerid on kuu pinna loomisse tõsiselt panustanud võivad sarnased künkad ja kosmosejaamad ruttu igavaks muutuda. Seekord on mängu keskne linn Concordia, kus on võimalik poodelda ja õiendada muid hädasid mis peale raskeid rännakuid vaevata võivad. Moxxi baar on tagasi ja tutvustab uusi pooletunniseid kokteile, mis annavad sinu tegelasele mõningase võimete boosti poole tunni jooksul. Korraga saab aktiivne olla vaid üks kokteil ja hind ei ole neil ka väike – 10 kuukivi. Kadunud on Dr. Zed ja tema asemel idanaabrite aksendiga Dr. Nina, kes müüb head paremat ning kelle heaks saab mõningaid pisemaid töid teha. Ka relvamüüja Marcus on kadunud kuid oma iha tapariistade järele saab rahuldada tema automatiseeritud müügikioskites. Läinud on ka Scooter, kes eelmistes osades sind masinatega varustas, tema kohuseid täidab seekord Janey Springs.

 

Ja nagu Bordelandsile juba omaseks on saanud siis leiab Pre-Sequelist ohtralt viiteid teistele videomängudele, filmidele ja ka muusikutele. Näiteks on esindatud ka Super Mario.

Kokkuvõtteks võib öelda, et tegu on väga laheda seiklusega mis Borderlandsile omaselt on eelkõige mõeldud sõpradega koos nautimiseks kuid sobib ka üksikule hundile. Olles mahult väiksem kui tema eelkäijad ei ole ta kindlasti seeria tugevaim mäng, kuid on arvestatav ja vajalik lisa universumile, mis on oma suure eduga mängijaid sadadeks tundideks ekraanide taha naelutanud. Kes plaanib esmakordselt kätt proovida siis soovitan soojalt alustada esimesest osast, kes aga on varasemad mängud läbi teinud sellel ei jää arvatavasti ka Pre-Sequel puutumata ja saab siit kindlasti suure elamuse. Hoolimata uuest asukohast, tegelastest ja teistest väiksematest muudatustest on üks asi kindel – see ei ole kindlasti Borderlands 3 nagu nii mõnedki arvavad, pigem ülimahukas Borderlands 2 kosmose DLC.

Borderlands: The Pre-Sequel

Arendaja: 2K Australia, Gearbox
Levitaja: 2K Games
Platvorm: PS3, X360, PC, MAC
Ilmus: 17. oktoober 2014 (EU)

Plussid
Uus ja väga lahe asukoht
Kaua oodatud Claptrap uute tegelaste hulgas
Veel rohkem lahedaid relvi ja huumorit
Miinused
Mäng on liiga lühike
Mahult väiksem kui eelkäiad
Liiga vähe uudsust
3.5