The Wolf Among Us – muinasjutuline seiklus tavalises maailmas.

0
263

Talltale Games on episoodilisi mänguseeriaid teinud juba tükk aega. Nende läbimurre suurte mänguloojate hulka tuli aga üliedukaks kujunenud The Walking Dead mänguseeriaga. Mõni aeg tagasi tõmmati otsad kokku The Wolf Among Us nimelise mängu esimese hooajaga. The Wolf Among Us põhineb Bill Willinghami kirjutatud koomiksil “Fables”, kuna antud koomiks ei ole Eestis just väga populaarne võib seeria oma tundmatu päritolu tõttu paljudest mängusõpradest allpoolt radarit mööda lennata. Etteruttavalt võin öelda, et see oleks kahtlematta viga, mis ei tohiks juhtuda. The Wolf Among Us väärib lähemalt uurimist.

Bigby Wolf süütamas sigaretti oma lemmik brändilt "Huff & Puff"
Bigby Wolf süütamas sigaretti oma lemmik brändilt “Huff & Puff”

The Wolf Among Us saab ainestikku meile kõigile tuntud muinasjuttudest, folkloorist ja legendidest. Loo tegevus ei leia aset aga seitsme mäe ja mere taga kusagil muinasjutumaal vaid 1986 aastal New Yorgis. Oma originaal lugudest põgenenud muinasjutu tegelased on asüüli otsides leidnud kodu Manhattanil ja rajanud sinna oma kogukonna, mida isekeskis kutsutakse Fabletowniks. Enda tõelise pale varjamiseks tavainimeste eest, peavad
mõned mitte inimliku väljanägemisega tegelased ostma ja kasutama välimust muutvat võluväge, mida kutsutakse Glamouriks. Selleks, et kõik Fabletowni elanikud reeglitest kinni peaksid ja inimeste liigset tähelepanu endale ei tõmbaks on ametisse määratud ka šerif. Seda rolli täidab muinasjuttudest tuttav suur kuri hunt Bigby Wolf. Mängija kehastubki linnakese korravalvuriks ja üheks ikoonilisemaks ja kardetuimaks muinasjutu tegelaseks. Välimuselt meenutab Bigby vägagi Wolverine tegelast X-meestest, kahtlematta on üks koomiks pisut teiselt laenanud. Iseloomult on Bigby halbade elukommetega alkoholilembene ahelsuitsetaja, keda vaevavad süümepiinad möödunud aegadest ja muinasjutumaal korda saadetud halbadest tegudest. Bigbyl pole palju sõpru, tegelikult on tal ainult mõni üksik sõber, enamikes Fabletowni elanikes külvab ta endiselt hirmu. Teda kardetakse ja temast räägitakse aga teda ei austata. Austuse ja poolehoiu peab ta veel ära teenima ja ta saab selleks ohtralt võimalusi. Tema süda on õiges kohas ja ta hoolib Fabletowni elanikest aga oma tõelise olemuse vaka all hoidmine on nii paganama raske. Hunt jääb ikka metsa poole vaatama ja kui olukord Fabletownis läheb hulluks saab juba mängija otsustada, kas läheneda olukordadele nii nagu üks kuri hunt olukordi lahendaks või näidata üles pisut kahetsust musta mineviku pärast ja olla leebe nagu lambake.

 

Konn koos pojaga - täiesti tavaline vaatepilt Fabletownis.
Konn koos pojaga – täiesti tavaline vaatepilt Fabletownis.

Fabletowni varjupool paljastub mängijatele juba esimeste minutitega. Muinasjutuline idülliline ja muretu elu on jäänud juturaamatutesse, reaalsus Fabletownis on karm nagu Siberi talv. Linnas lokkab vaesus, korruptsioon, kuritegevus ja prostitutsioon. Kole palju tööd ainult ühele šerifile. Päev algab Bigby jaoks tavaliselt, ta saab väljakutse meetri pikkuselt Konnalt, kes kuuleb ülaltkorruselt kahtlaselt kõlavat häält. Olukorda uurides selgub, et Punamütsikesest tuttav jahimees on jälle purjus ja peksab prostituuti, kes ei tunne ära, et tema klient on kunagine kuulus kangelane. Sellest hetkest hakkab lumepall veerema ja mängijale pakutakse läbi viie episoodi põnevust, ootamatuid pöördeid, tegelaste vahelisi suhteid ja ülistiilset film-noir õhustikuga detektiivi krimkat. The Wolf Among Us loob huvitava paraleel universumi meile kõigile tuntud muinasjuttudest. Koha, kus jahimees sattus vanaema majja, sest tahtis algse plaani järgi ta paljaks röövida aga sattus juhuslikult hundi peale ja sai kogematta kangelaseks. Koha, kus kaunitar ja koletis on abielus aga nende abielu varjutavad mured, sest koletis teenib liiga vähe, et kaunitarile luksuslikku elu pakkuda ja nii pidi ta harjumuspärase elustiili säilitamiseks laenu võtma. Koha, kus suur kuri hunt peab koos mängijaga otsustama, kes elab ja kes sureb ja uurima välja, kes on see hall kardinal, kes kontrollib elu Fabletownis.

 

Telltale mängumootor on just nagu loodud selliste lugude jutustamiseks. Mängu joonistatud visuaalne stiil sobib ideaalselt muinasjutu tegelaste elluäratamiseks ja on ajatu väljanägemisega. The Wolf Among Us näeb sama hea välja ka kümne aasta pärast ja ei vanane nagu reaalset väljanägemist taotlevad mängud. Mängus kasutatud värvilahendus aitab luua erinevates keskkondades suurepäraselt film-noir tunnetust, mis sobib antud detektiivi loole nagu rusikas silmaauku. Häältöö on ilmekalt ja mahlakate emotsioonidega sisse loetud ja puhub tegelastele sisse nii elu kui isikupära. Mängu soundtrack sulandub kokku tegevusega ja aitab mängijal sellesse stiilsesse seiklusesse paremini sisse elada, olgu selleks tegevuseks siis pingeline tagaajamine, striptiisibaaris tantsijate vaatamine või südamlik jutuajamine Lumivalgekesega.

Lumivalgeke ja hunt.
Lumivalgeke ja hunt.

The Wolf Among Us on ülistiilne detektiivi krimka, mis sobib suurepäraselt inimesele, kes hindab mängudes head lugu. Mäng omab küll ainult ühte lõppu aga radu, mis sinna lõppu viivad on mitmeid, erinevaid valikuid tehes avanevad mängijale ka erinevad situatsioonid ja dialoogid mängus olevate tegelastega. Mängu korduv läbimine võib pakkuda uut elamust mängijale ja jätta Bigby Fabletowni elanike silmis hoopis teise valgusesse. Mängu lõppstseen sidus ilusasti terve seeria kokku ja pakkus rahuldava lõpplahenduse. Hetkel ei olegi teada, kas tegelased elavad nüüd õnnelikult oma elupäevade lõpuni või kuni mängu teise hooajani. Kindel on ainult see, et Telltale sai hakkama järjekordse eduka episoodilise mänguseeriaga.

Pilt
9
Heli
10
Stoori
8
Mängitavus
6
Mängurõõm
8
Plussid
Hea lugu ja sümpaatsed tegelased.
Mängu korduv läbimine võib muuta tegevuse arengut.
Värske visuaalne stiil ja õhkkond.
Miinused
Pikad ja tihedad laadimisajad stseenide vahel.
Küllaltki lühikesed episoodid.
8.2