Overwatch – osta või mitte osta?

0
415

Overwatch on Blizzardi loodud online shooter, kus kaks meeskonda kaklevad mingi eesmärgi pärast. Olgu selleks siis mingi ala kaitsmine või vallutamine, või hoopis sõiduki transportimine ühest punktist teise. Juhul kui oled varem mänginud sellist mängu nagu Team Fortress 2, siis peaks Overwatchi kontseptsioon sulle tuttav olema.

Mängija saab valida 21 erineva tegelase/kangelase vahel, kes on jaotatud nelja erinevasse klassi – Offence, Defence, Tank ja Support. Ning erinevaid kaarte kus madistada saab on hetkel kokku 12.

Blizzard on lubanud, et hiljem lisatakse mängu veel kangelasi ja erinevaid kaarte, mis on mängijatele kõik tasuta.

Mängumoode on mängus neli – Quick Play, Play vs. AI, Custom Game ja Arcade. Quick Play on siis põhiline mängumood mida mängitakse, kus suvalisel kaardil saavad 6 vs 6 meeskonnad omavahel madistada. Play vs. AI, nagu nimest võib juba välja lugeda, on sama asi arvuti juhitud vastaste vastu. Custom Game variant lubab sul valida omale meelepärased seaded ja siis seda koos sõpradega katsetada. Ning Arcade alt leiab iga nädal uue kakluse. Lisaks eelpool nimetatud mängumoodidele on mängijal veel võimalus treeningu all erinevaid kangelasi testimas käia.

Blizzard lubab juunis lisada ka Competitive ehk Ranked mängumood. Tegemist on siis mängumoodiga kus tulemustest mängus sõltub sinu koht edetabelis. Nii saad oma sõpradega võrrelda, kes ikkagi on parem Overwatchi mängija, sina või nemad.

Mingit üksikmängu osa koos mängulooga, Overwatch sulle ei paku. Tegemist on täiesti tavalise online tulistamismänguga. Ning kui keegi tahab mängule lühikest ja lihtsat võrdlust-kirjeldust, siis -> Overwatch on üsna sarnane Team Fortress 2 mängule, kuid lihtsam ja maksab rohkem.

Aga kui võrrelda Overwatchi ja Battleborni omavahel? See on koht kus ühe või teise poole fännid hakkavad valju häälega kisama, et neid kahte mängu omavahel võrrelda ei saa. Tegelikult ei ole aga see asi üldse nii hull ja kui sinult küsitakse kas Battleborn või Overwatch, siis näitadki ära need erinevused nende kahe mängu vahel.

Overwatch
Mängumoode on mängus neli – Quick Play, Play vs. AI, Custom Game ja Arcade.

Battleborn on rohkem MOBA moodi mäng, tänu mängumoodidele mis sisaldavad erinevaid radu ja oma käsilaste ehk minionite rünnakulaineid. Ning mängus, oma tegelase leveldamise käigus, tuleb mängijal jooksvalt otsustada milliseid boonuseid oma kangelasele valida. Overwatch aga sarnaneb rohkem Team Fortress taolistele online tulistamismängudele. Ning on seetõttu palju lihtsam, sest ei nõua mingit nuputamist millist boonust oma kangelasele järgmisena valida. Sõltuvalt sellest mida mängija otsib, on see siis kas plussiks või miinuseks. Kuid kui me räägime noorematest mängijatest, siis nende jaoks on Overwatch kindlasti palju lihtsam ja sõbralikum. Lisaks on Overwatch erksamate värvidega ja ilusam kui Battleborn, ning nais-kangelased on samuti Overwatchis seksikamad.

Kui Battlebornis on alguses valida ainult osa kangelasi, ülejäänud kangelased lukustatakse lahti mängu käigus, siis Overwatchis on kõik 21 kangelast kohe algusest peale avatud. Teisest küljest aga on Battlebornis üksikmängu osa ja split-screen võimalus, mida Overwatch ei paku. Samuti on 2K Games oma mängu hinna alla lasknud, mistõttu on Battleborni hind hetkel palju kasutajasõbralikum, kui Overwatchi eest küsitav 60 kuni 70 eurot.

Lisaks eelpool nimetatud Overwatchi plussidele ja miinustele, tahaksin veel mõnele neist tähelepanu juhtida, mis mulle mängu juures kas meeldis või häiris. Näiteks Highlights osa, kuhu on kokku korjatud parimad hetked sinu eelnevalt maha peetud lahingutest. Esimese hooga vaatasin, et ohooo, lahe! Kuid peatselt asendus see “lahe” pettumusega. Praktiliselt iga teine minu Highlightidest on poolik, ehk siis lõppeb ära enne kui ta jõuab selle tegeliku kõrghetkeni mängus. Ning kui sa mängu kinni paned, siis kaovad ka sinu Highlightid ära.

Overwatch - Widowmaker
Overwatchi nais-kangelased kannavad kehakumerusi rõhutavaid seksikaid kostüüme

Iga mängu lõpus esitatakse hindamiseks kuni 4 mängijat, kellele saab siis hinde anda. Kuid enne kui sa jõuad läbi lugeda kõik need saavutused, kes millega hakkama sai, ja ära otsustada kellele hinne anda, saab hääletamine juba läbi. Mida kuradit? Tänu sellele on kogu see hääletamise värk oma mõtte kaotanud. Mängijad hääletavad kiiruga kas iseenda poolt või valivad suvalise oma meeskonnast. Aga parima mängija poolt hääletamine pole ainuke asi mis kiirelt ekraanilt kaob. Näiteks järgmise asjana kuvatakse sulle statistika, et kuidas sul mängus läks. Taaskord, enne kui sa suudad aru saada mis kus, on see pilt juba igaveseks kadunud. Ja näha seda kuidas teistel sinu meeskonnas või vastaste hulgas läks, sellest ei tasu mitte unistadagi.

Aga statistikast veel. Nimelt on sul mängu menüüst võimalik valdia oma profiil ja vaadata ülevaadet, et kuidas sul läinud on. Kahjuks tavapärast K/D numbrit kusagilt ei paista. On mingisugused “Most Eliminations = 26, Average 9,87” või näiteks “Deaths average 5.12”. Aga mida need endast kujutavad, on need head või halvad numbrid? Ma olen enam kui veendunud, et vähemalt pooltel mängijatel kes seda mängu mängivad pole aimugi sellest.

Nüüd aga ühe teise huvitava tähelepankuni mängu juures. Päris mitmel korral on mul olnud olukordi kus pressin oma ultimate skilli aktiveerimise nuppu ja järgmisel hetkel olen surnud, enne kui mu ultimate üldse käivitub. Või siis liigud teisele poole seina, aga vastaste kuulid endiselt jõuavad veel sinuni. Mis toimub? Midagi sellist ei ole ma juba mitu head aastat enam näinud ühegi online shooteri juures. Internetis veidi ringi uurides selgub, et probleem ei ole siiski minus, nimelt on Overwatchi tickrate AINULT 20.8 Hz. Neile kes ei tea mis imeloom see selline on, siis lihtne ja lühike selgitus – Tickrate number näitab kui tihti vahetatakse infot serveri ja kliendi vahel. Ehk siis mida suurem number, seda kiiremini toimub infovahetus. Võrdluseks siia kõrvale toome näiteks populaarse Counter-Strike: Global Offensive ja Rainbow Six Siege. Mõlema mängu tickrate on 60 Hz. Battlefield 4 tickrate on aga 45 Hz. Mis põhjustel Overwatchi serveri tickrate nii madal on ja kas tulevikus plaanitakse seda tõsta, sellele pole Blizzard kahjuks endiselt ühtegi selget vastust andnud. Küll aga liigub siin ja seal ringi oletusi, et Blizzard loodab nii serverite koormust vähendada. Igaljuhul mingist eSpordist, kus iga millisekund on tähtis, me Overwatchi puhul rääkida ei saa.

Overwatch - Mccree
Kui sa otsid ilusa graafikaga, lihtsat online shooterit, siis on Overwatch see mida vajad.

Osta või mitte osta? Kui sa otsid mingit MOBA laadset asja või mängu millel on ka üksikmängu osa koos looga, siis Overwatch ei ole kindlasti sinu jaoks. Kui sa aga otsid ilusa graafikaga, lihtsat online tulistamismängu kus ei pea mõtlema, ning 60-70 eurot selle eest maksta ei ole sinu jaoks probleem, siis sobib Overwatch ideaalselt selleks mänguks mida otsid.

Põhjusteks miks ma Overwatchile olen sellise keskpärase hinde andnud, on eespool välja toodud miinused, mis mind häirisid, ja loomulikult see, et minu arvates on 60 eurot selle mängu eest natuke liiga palju küsitud. Kui Blizzard küsiks mängu eest umbes 30 eurot, siis oleks Overwatch minult ka veidi kõrgema hinde saanud.

Info lapsevanematele:
PEGI järgi on mängu hinnatud sobilikuks alates 12’st eluaastast. Kuid kui teid pool-seksikad kostüümid ja kehakumerused mängu nais-kangelaste juures ei häiri, siis sobib see mäng ka noorematele tulistamismängude huvilistele. Midagi keerulist mängus ei ole, ning peale tavapärase multikaliku tulistamise või haamriga virutamise mängust ei leia.

 

Platvorm(id): PC, PS4, Xbox One
Ilmus: 24 mai 2016
Arendaja: Blizzard Entertainment
Levitaja: Blizzard Entertainment
Ülevaade tehtud: Xbox One
Mängu saab osta siit:
osta_xbox osta_playstation osta_progames

Lugejate hinne4 Votes
HEA
Hea lihtne online shooter
Ilus graafika
HALB
Mängu sisu ja hinna suhe
Mängija ja serveri vaheline suhtlus aeglane
3
Lihtne online shooter