Pokemon Go ja probleemid turvalisusega

0
242

Pokemon GoPokemon Go on uus populaarne mobiilimäng Android ja iOS seadmetele. Mäng on hetkel ametlikult saadaval ainult Austraalias, Uus-Meremaal ja Põhja-Ameerikas. Euroopa ja Aasia versioonide tulek on serveritega seotud probleemide tõttu mõneks ajaks edasi lükatud. See aga ei ole takistanud suuremaid Pokemonide fänne oma androidile Pokemon Go’d väikest trikki kasutades installeerimast.

Nimelt nagu paljud android seadmete kasutajad teavad, siis saab apk faile oma android seadmetele ka väljaspool Google Store alla laadida ja seejärel installeerida. Ning pole haruldane see juhus kus kolmandate osapoolte poolt jagatud apk failid sisaldavad tihti “toredaid lisasid”. Ka Pokemon Go pole siinkohal mingi erand, ning sisaldab samuti pahavara.

Proofpoint avastas, et Pokemon Go apk sisaldab kaugjuurdepääsu (remote access tool) pakkuvat DroidJack’i, mis võimaldab ründajal saada täielikku kontrolli sinu telefoni üle.

Kontrollimaks kas sinu installeeritud Pokemon Go apk on tulnud koos pahavaraga, mine Settings > Apps > Pokemon Go ja kontrolli üle kas õigused mis on antud on allpool olevatel piltidel olevatega sarnased. Kui jah, siis soovitan Pokemon Go kustutada ja ootama jääda ametlikku versiooni.

pokemon-fig2 pokemon-fig3

Kuid kolmandate osapoolte jagatud mitteametlik versioon pole ainuke turvariskiga app. Näiteks Pokemon Go ametlik versioon iOS’le tahab automaatselt saada täielikku kontrolli sinu Google konto üle.

Adam Reeve, infoturbega tegelevast ettevõttest RedOwl, kirjutab oma blogis, et kuna Pokemon Go tahab täielikku ligipääsu saada sinu Google kontole, siis annab see mängu arendajale Niantic täieliku ligipääsu sinu infole. Seal hulgas ka sinu epostile, dokumentidele ja piltidele Googles.

Kuigi Adam Reeve on paanika külvamisega natuke liiale läinud ja “full account access” puhul ligipääsu siiski sinu eposti kontole ei anta, on tema hoiatusel siiski teatud mõte olemas. Sest Pokemon Go sugusel aplikatsioonil ei ole kohe kindlasti vaja sellist ligipääsu sinu seadmele ja kontole. Teisest küljest aga ei ole Pokemon Go ilmselt mitte ainuke app sinu seadmes mis omale küsib õigusi rohkem kui vaja. Seetõttu soovitan kasutajatel järgmise aplikatsiooni installeerimisel või ka olemasolevate appide puhul üle kontrollida milliseid õigusi küsiti ja mõelda selle üle, kas need küsitud õigused on ka põhjendatud.

Niantic on tänaseks tunnistanud, et Pokemon Go iOS versioon tõepoolest küsib omale ligipääsu rohkemale infole kui tegelikult vaja on. Siiski pole app ühtegi muud päringut teinud ega informatsiooni korjanud. Seda kinnitab ka Google, et Pokemon Go või Niantic pole peale elementaarse Google profiili info mingit muud lisainfot uurinud või korjanud. Niantic on lubanud, et nad tegelevad vea parandamisega ja koos Googlega vähendavad nad küsitavaid õigusi.

Kisa on tehtud aga ka selle üle, et Pokemon Go salvestab infot teie asukoha kohta. Kuid taaskord, täpselt sama teevad ka kõik teised asukoha-põhised aplikatsioonid teie telefonis. Ja kui te kuulute nende keskmiste kasutajate hulka kes oma turvalisuse ja privaatsuse seadistustele pole kunagi varem tähelepanu pööranud, siis Apple või Google teavad teie kohta ilmselt rohkem kui te võib olla ise teate. Nii et ühest küljest on ju tore, et üritatakse tähelepanu tõmmata teie turvalisusele internetis, kuid ilma lisainformatsioonita ja kasutajate harimiseta sel teemal, on tegemist täiesti lihtlabase paanika külvamisega. Tulemuseks võib olla see, et mõned kasutajad kustutavad või jätavad selle või tolle aplikatsiooni seekord installeerimata, kuid järgmisel hetkel installeerivad rõõmsalt järgmise aplikatsiooni oma seadmesse, mis küsib võib olla isegi rohkem infot kui eelmine programm küsis.

pokemon-stopLisaks eelpool nimetatutele aga on ka teisi, palju tõsisemaid ohte Pokemon Go mängijate turvalisusele. Kuigi Euroopas ei ole Pokemon Go küll veel saadaval, on see mujal maailmas juba muutunud üsna populaarseks mänguks, mis võib tänaval teie tähelepanu kõrvale juhtida. Õnneks ei ole veel uudistesse jõudnud ühtegi juhtumit kus mõni Pokemone jahtiv laps või täiskasvanu oleks mõnda liiklusõnnetusse sattunud. Kuid arvestades juba praegust Pokemon Go kasutajate arvu ja et peatselt saavad ka Euroopa kasutajad seda mängima hakata, siis varem või hiljem võib mõnega neist õnnetus juhtuda. Nii et panen kõigile lapsevanematele südamele, et nad selgitaksid oma lastele Pokemon Go (või teiste appide) tänaval kasutamisest tulenevaid ohte. Veel parem oleks kui nad oleksid Pokemon Go api kasutamise ajal mõne täiskasvanu valvsa pilgu all. Ärgem unustagem, et hoolimata Pokemon Go’dest ja teistest säärastest appidest, ei ole tänav siiski mängimise koht. Tänaval liiklemine nõuab teie tähelepanu, kuid Pokemon Go või mõne teise laheda api kasutamine hajutab teie tähelepanu.

Kuigi liiklusõnnetusi pole veel Pokemon Go mängijatega juhtunud, on nii mõnigi neist aga sattunud juba röövimiste ohvriteks. Nimelt on Pokemon Go’s olemas “ligi meelitamise” (“lure“) funktsioon, mida kurikaelad rõõmuga ära kasutavad.

pokemongo3

Mängus olev funktsioon meelitab Pokemone Pokestop asukohta 30’ks minutiks. See aga meelitab loomulikult ligi ka Pokemone jahtivaid mängijaid. Eesmärgiks ongi meelitada samas piirkonnas viibivaid inimesi koos teistega sama Pokemoni jahtima. Kurikaelad aga kasutavad omakorda seda funktsiooni Pokemon Go mängijate meelitamiseks sobivasse asukohta, kus nad siis pahaaimamatu mängija telefonist ja rahakotist “vabastavad”. Rääkimata siis võimalikest pedofiilidest kes teie lapsi kuhugi meelitavad ja teistest ohtudest. Nii et soovitus Pokemon Go mängijatele – olgem valvsad meie ümber toimuva suhtes. Ja enne Pokemon Go Euroopa versiooni tulekut soovitan lapsevanematel oma lastega veel kord üle rääkida ja selgitada ohtusid nii onlines, kui ka tänaval.

Artikli lõpetuseks aga tahan lisada, et hoolimata eespool kirjeldatud probleemidest ja ohtudest teie turvalisusele on Pokemon Go’l pakkuda ka palju positiivset. Olgu selleks näiteks siis internetis ringi liikuvad südamlikud lood, kus inimesed kes varem poleks teineteist tänaval kõnetanud on nüüd aga teineteisega rääkima hakanud, kohtumised toredate inimestega, üksteise abistamised, lõbusalt koos veedetud aeg, uued sõbrad, koos uute tuttavatega Pokemonide jahtimine, kuni nende lugudeni välja kus Pokemon Go on aidanud depressiooni käes vaevlevaid inimesi või aitab kaalu kaotada. Mõnest sellisest loost saab lähemalt lugeda Buzzfeedi, ForbesScience AlertInverse või Metro vahendusel.

Kui sa aga ei tea veel mis on Pokemon Go, siis Guardian on pannud kokku ühe korraliku ülevaatliku artikli Pokemon Go’st.