Valkyria Chronicles Remastered

0
231

Valkyria Chronicles on algselt 2008. aastal ilmunud turn-based rolli/strateegiamäng, mis sai laialdaselt tuntuks ning jõudis lisaks anime- ja mangaseeriale saavutada ka koha Guinnessi rekordite raamatus parima strateegiamänguna Playstation 3 konsoolil.

Sellel aastal jõudis see mäng ka eksklusiivselt Playstation 4 peale 60 kaadriga sekundis ning 1080p resolutsiooniga. Lisaks on Remastered versioonis ka kõik eelnevalt saadaolevad allalaetavad lisapakid.

Valkyria Chronicles leiab aset alternatiivses Euroopas, umbes Teise Maailmasõja (Mängus siis teise Euroopa Sõja) ajal. Peategelane Velkin Gunther, legendaarse Esimese Euroopa sõja kindral Guntheri poeg, jõuab ülikoolist koju, et leida eest kohutav sõda. Kaks suurt impeeriumit üritavad vallutada Gallia, kuna seal leidub rikkalikus koguses mineraali nimega Ragnite, mis annab energiat kõikidele asjadele, nii nagu elekter meie maailmas. Peategelane leiab end peagi vabatahtlikus sõjaväeüksuses, kus tema ja salk üritavad enda kodumaad päästa, kuid vahepeal leiab aset mitmeid sündmusi, mis keeravad kogu loo mitu korda pea peale.

Mäng ise on raamatuvormis – see tähendab, et mäng jutustab oma loo ühe kirjaniku raamatus, ning lehti kerides lugu progresseerub. Mängu 18 peatükki on jaotatud ka raamatus 18-ks peatükiks, mida saab hõlpsasti lehti kerides uuesti mängida. Ka baas on raamatu üks peatükkidest, mis omakorda jaguneb mitmeks erinevaks lõiguks – ühes kohas saad karaktereid leveldada, teises relvi uuendada, kolmandas oma tankiga mässata, neljandas lugeda ajalehte, mis omakorda lisab veel alapeatükke mängu, ehitades üles tegelaste suhteid ning sõprust.

Mängus on väga palju filmilõike, osad on sellised, kus sa saad teksti ise kerida, ja osad on klassikalised filmid, kus sa lihtsalt istud ja vaatad. Neid on seal mängus vägagi palju, aga iga lõik näitab suhete ülesehitust, lisab mängu emotsioone ning on unikaalsed. Neid filmilõike on ühe peatüki kohta 5 kuni 8 tükki, olenevalt peatükist. Lahinguid on peatüki peale enamasti üks, kuid mõnel juhul on neid kaks.

Mängu karakterid on unikaalsed. Kõik üksikud salgaliikmed on oma isiksusega, neil on oma lugu, mida on võimalik koodeksist lugeda, neil kõigil on omad tugevused ja nõrkused ning omavahelised suhted. Näiteks kaks kindlat karakterit koos annavad üksteisele väga suure kaitseboonuse, aga näiteks kui snaiper Marina Wulfstan on üksi, teeb ta peaaegu kaks korda rohkem haiget vaenlastele, kui siis kui ta on kellegiga koos. Seepärast on iga missioonieelne planeering väga oluline, uurides kaarti, paigutades oma sõdureid siia ja sinna, et tulemus oleks efektiivne.

Tegemist on turn-based mänguga. Liigud oma tegelastega nii palju kordi kui sul on seersante, iga liikumiskorra jooksul saad ühe korra tulistada/elusid kasutada/käske jagada. Ja siis on vaenlaste kord. Selline mänguviis paneb mõtlema, kuidas ja kuhu ma enda sõdurid paigutan, keda ründan, kas vaenlased kutsuvad sõdureid juurde jne. Mäng on selle koha pealt väga strateegiline ja kohati isegi raske. Pole harv juhus näha ekraani peal suurt musta “Game Over” teksti.

Valkyria Chronicles toob meieni unustamatu loo sõprusest, armastusest ja võimust. Mäng on visuaalselt väga ilus ning ainulaadne oma joonistatud stiiliga, ning iga filmilõiguke mängus toob seda väga tugevalt esile. Mäng nõuab mõtlemist ning strateegilist lähenemist väga mitmeti, olgu see kas lahinguväljal, oma üksusi arendades või relvi uuendades. Need, kes on eelnevalt seda mängu mänginud, saavad siia naastes väga tugeva nostalgia osaliseks, ja need, kes alles nüüd otsustavad selle mängu soetada, saavad osaks millegist unustamatust.

Valkyria Chronicles Remastered

Platvorm: PS4
Ilmus: 17 mai 2016
Arendaja: SEGA
Levitaja: SEGA
Ülevaade tehtud: Playstation 4

HEA
Ilus graafikastiil
Väga hea lugu
Unikaalsed karakterid
HALB
5
Väga hea klassika uues kuues