Star Trek: Bridge Crew – Kiirga meid pardale, Scotty

0
231

Oeh… mingid Klingonid paugutavad meie pihta, kapten karjub, et me minema siit kaoks, aga ma ei saa ju seda teha, sest kangekaelselt hispaania-inglise segakeelt purssiv tehnik pole suutnud järelejäänud energiat mootoritesse suunata.  Vähemalt taktikamees on ülesannete tasemel ja katsub Klingonitele vastutuld anda… Selline näeb välja tähelaeva U.S.S. Aegis argipäev. Tahad kampa lüüa? Sul läheb vaja mingit VR seadet ja Star Trek: Bridge Crew nimelist mängu.

Bridge Crew on siis kõikidele VR-seadmetele (Oculus Rift, Vive ning PSVR) ilmunud… grupitöö simulaator. Mängijate ülesandeks on võtta vastu mingisugune ülesanne, olgu see siis uurimisretk, päästeoperatsioon või võitlusesse tormamine ja täita see ülesanne nende hoolde usaldatud Tähelaevastiku kõrgtehnoloogilise lendava konservikarbiga nimega U.S.S. Aegis. Iga mängija saab omaenda tööpingi, kust on näha asjad, mida tema teha saab. Püsti tõusta ja ringi joosta kahjuks/õnneks ei saa. Mängukaaslased võivad olla nii tehisintellekti kui ka päris inimeste juhitud ning omavahel tuleb ära jagada neli ametit:

Kapten (Captain) – tema ülesanne on aru saada ja otsustada, mida tegema minnakse, suunata teisi meeskonnaliikmeid nende ametites ning oma toolis ülbe ja rahulolev välja näha.

Tüürimees (Helm) – juhib laeva ning paneb paika kursid nii aeglasel liikumisel kui ka kiirelt Warp-kiirusel kosmoses ringi tuiskamisel.

Taktikamees (Tactical) – kamandab kaitsekilpide, torpeedode ja laserite tööd ning kannab hoolt selle eest, et kõik, mis tee peal imelik tundub, ikka skanneeritud saaks.

Insener (Engineering) – vaatab oma ekraani ning liigutab aeg-ajalt energiavooge määravaid näidikuid ühest kohast teise. Laeva oskab ka parandada. Põhimõtteliselt siis tähelaeva „itimees“.

Üksinda mängides pead sa alati valima endale kapteni rolli ning andma arvuti poolt juhitud tegelastele lühikäsklusi, kuid soovi korral saad hüpata isiklikult iga tegelase kehasse ja soovitud asja kiiremalt ja täpsemalt ära teha. Miinuseks on üksinda mängides see, et sa saad teha ainult ühte ülesannet korraga. Näiteks kui pead kosmoses imelike (ja tõenäoliselt lõhkevate) objektide vahel aeglaselt oma kosmoselaeva manööverdama, siis ei saa sa samal ajal sõidu pealt neid skanneerida/vajadusel õhku lasta. Jättes laeva juhtimise tehisintellekti hoolde, on tulemuseks selline algaja põllumehe künnitöö, kus kõik kivid adra vahel kolisevad.

Seega…kuigi üksi saab mängida, on mitmekesi parem. Tegelikult…oleneb rollist. Tüürimees ja Taktik on äge olla, sest neil on kogu aeg midagi teha. Insener on selline nurgas nohiseja, keda kellelgi vaja pole ja kes ei näe ägedat radarit ega midagi. Kapten on jälle selline autoriteetne figuur, keda keegi ei kuula. Kui satud mängima heade mängijatega, siis kõik teavad juba nagunii, mida teha vaja on ja käskude paugutamisest on vähe kasu. Kui satud aga suvaliste mehhiklastega, siis nemad sind nagunii ei kuula. Pahatihti on ka koomiliselt kätega vehkivaid tüüpe, kes Move-pulte kasutades endale käega otsaette laksavad, rusikaga oma vöökohal vehivad ja naisterahvaste poole osutades käed rindade kohale tõstavad. Minu kõige ägedam mängusessioon on olnud aga selline, kus kõik kaasalöönud mängisid oma rolle kaasa. Keegi ei kiirustanud, räägiti arusaadavas ja ametlikus kõnepruugis („Aye, captain, scanning the anomaly“ – „Helmsman, have you determined the safest the course yet?“ – „No captain, I’m sorry, getting right on it.“).

Star Trek: Bridge Crew’d on lihtne soovitada. Siit saavad oma naudingu kätte nii koostööhimulised lauamängurid, sest mängus on palju ressursside majandamist ning suhtlemist. Eriti sillas peaksid olema Star Treki fännid, sest Ubisoft on mängu lisanud kamaluga pisidetaile, mis kõigile teistele peale padufännide märkamata jäävad (ja lisaks saab astuda ka ürgvana U.S.S. Enterprise’i kaptenisillale, kus võib igasugu tänapäevased tehnikavidinad ära unustada). Mäng on väga äge koostöömäng, kus leidub vaat et lõputult missioone. Kahjuks on missioonid muidugi lõpuks suht sarnase ülesehitusega, seega mängu lõbu määrab ära sind ümbritsev meeskond. Hoolimata purjus Taktikameeste pepunaljadest ja hispaanlastest Inseneride kätelaiutamisest on alati lõbus nendega luurele minna. Mis sest, et laev aeg-ajalt põlema läheb…

Kas keegi vahukommid võttis kaasa?

 

Platvorm(id): PC, PS4
Ilmus: 30. mai 2017
Arendaja: Red Storm Entertaiment
Väljaandja: Ubisoft
Ülevaade tehtud: PS4
PEGI7

Mängu saab osta siit:
osta_playstationosta_steamosta_gamestar

KOKKUVÕTE
Star Trek: Bridge Crew
13145HEA<br> + väga äge sotsiaalne kogemus <br> + detailne kosmoselaev <br> <br> HALB<br> - sisu valik on piiratud <br> - üksinda on igavavõitu <br> <br>