Everybody’s Golf – golfimäng ralliässadest kalameestele

0
149

Shrek ütles oma filmiseeria esimeses osas, et sookollid on nagu sibulad. Neil on mitu kihti ja et õige tuumani jõuda, tuleb neid jupphaaval maha koorida. PlayStationi eksklusiivmängude hulka kuuluva Everybody’s Golfiga on samamoodi. Esimesel pilgul tundub ta kirev ja segane palli pisikesse auku toksimise mäng, kuid mida rohkem sa mängu süvened, seda rohkem kihte sealt alt välja koorub ning kogu selle segaduse all asub tegelikult üks lõbus ja ülimalt kaasahaarav golfimäng.

Kui Everybody’s Golfi esmakordselt käima paned, siis kõik ekraanil olev lausa kargab sulle näkku. Mäng on värviline, lausa lärmakas, ning loobib sulle igal sammul kõikvõimalikku infot kamaluga ette. Isegi mängu enda ekraan on nii infot täis topitud, et hetkeks ehmatab täitsa ära. Palli löögikoht, golfikepivalik, löökide arv, tuule suund, maapinna kumerused… kõik asjad on korraga ekraanil ning mäng eeldab, et sa lõpetad uppumise ja hakkad sellega kohemaid hakkama saama. Kõige ägedam on see, et saadki. Kõige lihtsamal tasandil on Everybody’s Golf mäng, mille mängimiseks ei pea mingeid peensusi taga ajama. Suuna sihik enam-vähem lipu suunas, kasuta vana head kolme nupuvajutuse süsteemi (esimene vajutus paneb löögijõumöödiku liikuma, teine paneb jõu paika ja kolmas paneb täpsuse paika) ning anna ainult tuld. Sellist lähenemist toetab ka ühe konsooli taga ainult ühte mängupulti kasutav mitmikmäng, kus saad puldi lihtsalt järgmisele mängijale edasi anda.

Saamegi kihtidega edasi liikuda. Kui niisama palli kaikaga löömine ära tüütab, võid ühel hetkel avastada, et ohhoo, kaikaid ja palle saab vahetada ning iga erineva esemega tuleb strateegiat natuke muuta. Mõni pall lendab vindiga, mõni madalamalt, mõni kaigas paneb palli alati pöörlema, mõni annab suurema hoo ning siit hakkab mäng iga mängija jaoks veel ägedamalt individuaalsemaks muutuma. See golfikepp, millega mina ülihästi lüüa oskan, ei pruugi teise jaoks üldse sobida. Harjutamine ja testimine annab kombinatsiooni, millega turniiridel edu saavutada. Lisaks erinevatele algomadustele saavad erinevad golfikepid nende kasutamisel juurde ka kogemuspunkte ning arenevad nendes omadustes, milleks neid kasutati. Virutasid kaugelt? Selge, löögijõud läheb paremaks. Kasutasid keppi palli liiva seest välja kõksamiseks? Tehnika paranes.

Erinevate kaigastega eksperimenteerides hakkad turniiridel edu saavutama. Üksikmäng meenutabki oma ülesehituselt pigem rollimängu, sest tavaturniiridel osaledes kogud ka sina kogemuspunkte, mis omakorda avavad erilisi vastaseid, kellega madistades on turniiridel erireeglid. Noh, midagi bossivõitluste sarnast. Kolme erivastase alistamisel liigud ühe taseme võrra kõrgemale ning saad lahti ka uue golfiväljaku. Väljakuid on mängus kokku 5 ning nad varieeruvad tavalisest linnarajast troopilise ranna ja lossihoovini. Mida rohkem turniiridel võidad, seda rohkem esemeid, liigutusi ja hääli saad sa ka enda tegelasele kasutamiseks. Võidetud tavavastased hakkavad kogunema „kodualale“ ning nende riided tuleb mängus teenitava virtuaalse raha eest osta. Erivastased annavad kaotuse puhul oma varustuse kohe sulle kasutamiseks ning kui sa teed mängus midagi eriti ägedat, siis võivad sinuga tulla tüli norima ka lahedamat varustust kasutavad peidetud vastased.

Kui suudate mööda vaadata mängu tegelaste jaapanipärasest väljanägemisest, on mängu muu graafika väga kena. Kui omate PlayStation 4 Prod, siis saab veel menüüst ka valida, et kas eelistate HDRi pakutavat silmailu koos 4K resolutsiooniga või eelistate sujuvat 60 kaadrit sekundis jooksvat pilti. Heli oli ainuke, mis mulle veidi pettumust valmistas. Palliklõpsud ja tuule vihin on küll okei, kuid tegelaste hääled jätsid küll soovida, kuna hääl ja miimika lähevad ikka väga harva kokku.

Lisaks palliveeretamisele lukustuvad mingil hetkel lahti golfikärudega ringi rallimine ja kalapüük, kui sa suudad alistada vastavalt siis kas rallivarustust kandva tegelase või kalamehe. Neid oskusi/tegevusi saab samuti paremale tasemele, kui veel sarnaseid vastaseid võidad ning mis olekski parem golfimängus netis aja viitmiseks kui see, et sa mitte golfi ei mängi? Tegelikult on need lihtsalt boonustegevused, kuna golfiväljakud on mängus väga suured ning kutsuvad end avastama ja igale poole peidetud münte ja esemeid otsima. Päris mitmikmäng jaguneb kaheks. Tavaline turniir, kus tulemus serverisse salvestatakse ning öeldakse, mitmes sa lõpuks oma oskuste poolest olid ning Turf War, kus kaks meeskonda võistlevad ajalimiidiga selle eest, kellel on rohkemates kohtades golfirajal parim skoor. Minu oskused jäid netimängus ilmselgelt liiga nigelaks, sest sageli pidin võistlema aasiapäraste nimedega tegelastega, kes tegid selliseid imelööke, et võttis lihtsalt ahhetama ja tuli tunnistada, et harjutamine teeb ilmselgelt siin mängus meistriks. Õnnega koba peale netimängus ei võida.

Everybody’s Golf on suurepärane golfimäng ja väga vahva ajaviide ka neile, kes muidu reaalsest golfist suuremat lugu ei pea. Mängu alustada on ülilihtne ning kõik peensused õpitakse pisitasa juurde, hoolimata sellest, et mäng ekraani infoga üle külvab. Tegelase loominegi on juba omaette kunst, kuna muuta saab kõike pea- ja kehakujust kuni häälte ning liigutusteni. Golfisõpradele julgen Everybody’s Golfi kindlasti soovitada, kuid teisedki võiks vähemalt videoid uurida ja mängu peale mõelda, sest selliseid mänge, mida diivanil istudes kambakesi mängida saab, ei ole just palju.

Platvorm(id): PS4
Ilmus: 29. august 2017
Arendajad: Clap Hanz ja SIE Japan Studio
Väljaandja: Sony Computer Entertaiment
Ülevaade tehtud: PS4 Pro
PEGI3

Mängu saab osta siit:
osta_playstation

KOKKUVÕTE
Everybody's Golf
everybodys-golf-golfimang-ralliassadest-kalameesteleHEA<br> + näeb ilus ja sõbralik välja <br> + väga palju võimalusi mängimiseks <br> <br> HALB<br> - halb häälenäitlemine <br> - ehmatav hulk jälgitavaid muutujaid <br> <br>