FIFA 18 – kas endiselt parim jalgpallimäng?

0
398

Peale PES 2018‘ga triblamist sai järgmisena ette võetud loomulikut ei midagi muud kui jalgpallimängude senine tšempion – FIFA 18. Kuid kas FIFA 18 ikkagi suudab oma senist tiitlit hoida? Kas tegemist on endiselt turul saadaval oleva parima jalgpallimänguga?

Eelmisel aastal sai FIFA 17 omale uue loo põhise mängumoodi – “The Journey”, mis tutvustas meile Alex Hunteri tegemisi. Ka sel aastal saab Alex Hunteri tegemistele kaasa elada, selle käigus saab vahepeal mängu proovida ka Alexi õe Kim’iga mängides. Aga kui see välja jätta, siis mingeid suuremaid muudatusi seekord nagu silma ei jäänudki. Samas AI tundus sel aastal väheke parem olevat, liikudes ringi ja luues sulle paremaid võimalusi. Kuid endiselt on FIFA’l probleeme tempo ja sujuvusega mänguväljakul, näiteks PES 2018’ga võrreldes on FIFA 18 väljakutel toimuv aeglasem ja kohmakam. Mängul puudub see tempo ja mängutehnika mida PES 2018 meile sel aastal pakub. See muidugi ei tähenda ilmtingimata kohe seda nagu oleks FIFA 18 halvem kui PES 2018. Lihtsalt värskelt PES 2018 pealt tulles võib FIFA kohmakama mängutehnikaga harjumine natuke aega võtta.

Tänu Frostbite mängumootorile näeb FIFA 18 loomulikult suurepärane välja, kuid mängumehaanika jätab siiski endiselt kohati soovida. Päris korduvalt tuli jälle hetki olukordi kus ma vastasmeeskonnaga madistamise asemel kaklesin hoopis mänguga. Näiteks siis kui mäng otsustab palli vasakule-paremale söötmise asemel selle palli hoopis ette väravavahi suunas sööta… hei.. pea kinni kurat… see pole sinu meeskonna liige ja ma ei teinud mingit pealelööki, ma ju ometi suunasin selle kangi oma meeskonna liikme suunas ja soovisin palli talle sööta. Ei ole harvad ka need juhtumid kus sinu ümber on päris mitu meeskonna liiget, mõni neist on superhea positsiooni peal ja mäng otsustab palli järsku hoopis kuhugi kaugele kaitsele sööta… mida #$@&%*!? Või kui sa üritad mängijat vahetada ja mäng kategooriliselt keeldub seda tegemast või siis teeb selle vahetuse hetkel kui sa seda kohe kindlasti ei soovi.

Visuaalsest poolest veel rääkides, siis nagu juba mainitud sai, mäng näeb suurepärane välja… vähemalt suurema osa ajast. Sarnasus reaalsete mängijatega on täiesti olemas, kuid kui nüüd taaskord PES 2018’ga võrrelda, siis peab siinkohal nentima, et PES 2018’s näevad mängijad paremad välja. Ning ühtegi mängijat ma PES’is ka kringliks ei keeranud nagu seda FIFAs juhtus. Nimelt kui FIFA 18’s otse värava alt väravasse lüüa ja siis mängijaga edasi väravasse või värava kõrvale joosta ning seejärel celebration osa alguses kohe teatud tüüpe celebration kombinatsioone kasutades, keerab mäng su jalgpalluri seal väravas või värava kõrval kringliks.

Lisaks siis Alex Hunteri loole on endiselt olemas ka kõik varasematest mängudest tuntud mängumoodid, alates karjäärist, co-opist ja online variantidest kuni populaarse Ultimate Team’ni välja. Ning kui sa oled suur Ultimate Team mängumoodi austaja, siis ilmselgelt on see asi mida võib rahulikult lõpmatuseni mängida või noh vähemalt kuniks FIFA 19 välja tuleb.

Tagasi on ka Women’s International Cup, mida kindlasti nii mõnigi mängija rõõmuga tervitab. Tõsi siinkohal on vaja EA’l veel endiselt väga palju tööd teha. Sest endiselt ei ole mängus piisavalt naiskondi mille vahel valida. Ma saan aru, et Jaapani litsents on Konami käes, aga kus kurat on näiteks Taani ja Shoti naiskonnad? Või kus on näiteks NWSL (National Women’s Soccer League)? Selle lisamine annaks mängule päris palju juurde. Aga üllatused jätkusid… Kuna ma ei ole eriti kursis naiste jalgpalliga, siis võtsin google appi, et omale välja vaadata mõned staarid ja et kus nad mängivad aga ohh üllatust… nimi nime järel selgus et mitmed staarid on FIFA 18’s puudu. Nii et Ultimate Teami või karjääri moodi naiste jaoks ei hakka ma siinkohal üldse küsimagi, see on ilmselt ilma küsimatagi selge, et midagi sellist sel kümnendil oodata ei tasu.

Üldises plaanis on FIFA 18 täiesti korralik jalgpallimäng mis pakub head mängukogemust. Kuid kui seda võrrelda sellega mis PES 2018 väljakutel toimub ja mängumehaanikaga, siis on EA’l oma konkurentidelt nii mõndagi õppida. Sama kehtib muidugi ka vastupidi. Nii mõnigi asi on omakorda FIFA 18’s paremini õnnestunud kui konkurentidel. Ühesõnaga tegemist on hea mänguga, kuid endiselt on neil palju ruumi mängu paremaks muutmisel.

Kuigi PES 2018 pakub küll huvitavamat mängukogemust väljakul, siis tänu kõigile nendele ametlikele litsentsidele, suures valikus erinevatele mängumoodidele, üldisele visuaalsele poolele ja rohkematele mängijatele onlines on FIFA 18 see jalgpallimäng mida ma soovitaksin.

Info lapsevanematele:
FIFA 18 on sobilik igas vanuses jalgpallimängude sõbrale. Mängi üksi või koos pereliikmetega sama ekraani taga või onlines koos sõpradega. FIFA 18 on ka sel aastal mäng mida julgen jalgpallimängude austajatele soovitada.

FIFA 18
Platvorm(id): PC, PS3, PS4, Switch, Xbox 360, Xbox One
Ilmus: 26. september 2017
Arendaja: EA Vancouver
Väljaandja: EA
Ülevaade tehtud: Xbox One PEGI3 Mängu saab osta siit:
osta_xboxosta_playstationosta_amazon
HEA
Alex Hunteri lugu jätkub
Näeb visuaalselt ilus välja
Suurepärane valik erinevaid mängumoode
Ultimate Team pakub endiselt suurepärast võimalust aja veetmiseks
AI liigub ja tekitab rohkem võimalusi
HALB
Kommentaatorid hakkavad üsna kiirelt samu lauseid kordama
Võrreldes PES 2018'ga on FIFA 18 väljakutel toimuv aeglane ja kohmakas
Naiskondade valik on vilets
Endiselt puudub Naiste Liiga
4