Sean Vanaman nõuab Firewatch videote maha võtmist, sest Pewdiepie kasutas N-tähelist sõna PUBG striimi ajal

3
290

Felix “PewDiePie” Kjellberg, populaarseima videomängude kanali omanik YouTubes, on taaskord sattunud kriitikatule alla, sest kasutas oma striimi ajal N-tähelist sõna.

Nädalavahetusel mängis ja striimis Pewdiepie populaarset PlayerUnknown’s Battlegrounds’i, mille ajal ta vihaselt lausus, “What a fucking Nigger! Geez! Oh my god! What the fuck?

Hetk hiljem ta küll koheselt vabandas, et ta ei mõelnud sellega mitte midagi halba.

Tegemist ei ole esimese korraga mil Pewdiepie on mitte kõigile aktsepteeritava sõnakasutusega silma paistnud. Mõni aeg tagasi otsustas seepärast ka Disney oma lepingu Pewdiepiega katkestada. Hiljem järgnes sellele mitmete suuremate reklaamiostjate tagasitõmbumine Youtubest ja uue reklaamisüsteemi rakendamine videomängudele, mille tõttu paljud youtuberid on kurtnud, et nad ei teeni oma videotelt enam raha.

Firewatch arendaja Sean Vanaman’i jaoks oli Pewdiepie poolt N-tähelise sõna kasutamine PlayerUnknown’s Battlegrounds’i striimi ajal aga viimaseks piisaks karikas. Vanaman otsustas, et ta ei taha, et populaarne Youtuber Felix “PewDiePie” Kjellberg kasutab raha teenimiseks tema loodud videomängu ning nõudis Firewatch videote eemaldamist PewdiePie kanalilt.

“Tuginedes DMCA’le esitasime me nõude, et Pewdiepie kanalilt maha võtta Firewatch videod ja tulevased mängud Campo Santo’lt,” kirjutas Vanaman Twitteris.

“Mul on kõrini sellest, et see laps saab üha rohkem võimalusi raha teenimiseks selle pealt mida meie teeme. Ta on hullem kui kapis olev rassist: ta on häbiväärse prügi tootja, mis kahjustab tõsiselt kultuuri selle tööstuse ümber,” lisas Vanaman.

Vanaman tunnistas, et Campo Santo on minevikus saanud märkimisväärset kasu Pewdiepie videotelt, kuid lisab kiirelt juurde, et ta ei ole selle üle uhke.

Kuigi Vanaman peab Felix “PewDiePie” Kjellberg’i lapsikuks, ei paista ka tema enda reageeringud N-sõnale just väga täiskasvanlikud olevat. Kuna Pewdiepie kasutas N-sõna PlayerUnknown’s Battlegrounds’i striimi ajal, siis tuleb nõuda kõikide kunagi varem tehtud Firewatch videote eemaldamist Pewdiepie kanalilt?

Praeguseks hetkeks on Firewatchi Let’s Play videod Pewdiepie Youtube kanalilt eemaldatud. Kuna Pewdiepie ise ega Youtube pole antud sündmust veel kommenteerinud, ei ole hetkel selge kas videod võeti maha tuginedes DMCA’le või võttis Pewdiepie ise Firewatch videod maha.

Vastavalt Ühendriikides kehtivale autoriõiguse seadusele DMCA (The Digital Millennium Copyright Act) on Firewatchi ja ka kõikidel teistel videomängude (või teiste toodete) arendajatel õigus mis iganes ajahetkel nõuda nende tooteid sisaldavate videote eemaldamist.

Mitte kõik ei toeta Vanamani, paljud Pewdiepie fännid viitavad sellele, et ta ei mõelnud sellega midagi halba või näiteks viitavad sellele, et Pewdiepie on tegelenud heategevusega ning Campo Santo on varasemalt saanud päris palju kasu Pewdiepie videotest.

Isiklikult ei ole Pewdiepie mulle kunagi meeldinud ning tema videosid ma samuti ei vaata, kui ta just taaskord millegiga hakkama ei saa, mis meedia tähelepanu äratab. Tema põhiliseks vaatajagrupiks paistavad olevat niikuinii lapsed üldse. Sellest hoolimata ei toeta ma Sean Vanaman’i valulikku reaktsiooni ja vaatenurka nimetatud teemale.

Mõistan, et neegri mainimine võib kedagi häirida, pahatihti paistab et mingil põhjusel häirib see valgeid inimesi rohkem kui musti endid. Sõltuvalt kultuurilisest taustast ja keskkonnast on reageeringud sellele sõnale erinevad. Eestlased võtaksid seda ilmselt rohkem huumoriga aga kuna Ühendriikides on N-sõna tabu, siis reageerib Sean Vanaman seetõttu sellele ilmselt ka valulikumalt. Kuid kas antud sõnakasutus PlayerUnknown’s Battlegrounds’i striimi ajal on siiski piisav põhjus, et nõuda kohe teiste videote maha võtmist? Kohati jääb mulje, et Vanaman üritab lihtsalt tähelepanu endale või oma stuudio mängule ja Pewdiepiele tõmmata. Või siis lootis sellega saada PlayerUnknown’s Battlegrounds’i mängustuudio Bluehole ja teiste mängude arendajate tähelepanu, et nood samuti kasutaksid DMCA’st tulenevaid õigusi ja keelaksid edaspidi Pewdiepiel oma videomängude striimimise ja videote tegemise ära.

Tänu sellistele reageerimistele ja teistele juhtumitele – tootele antud vilets hinnang, toote pilamine (Samsungi plahvatavad telefonid) või muudel põhjustel mis tootjale ei meeldi – tuleks autoriõiguse seadused üle vaadata ja viia sisse vajalikud muudatused selliste juhtumite vältimiseks. Vastasel juhul võib juhtuda, et edaspidi näemegi ainult positiivseid kajastusi toodetele ja järgmisena tuleb näiteks mingi McDonalds või Coca-Cola kes ütleb, et sa ei tohi oma “Eating Challenge” videos meie tooteid kasutada.

Kirjuta meile kommentaaridesse mida arvad sina antud juhtumist.

3 KOMMENTAARID

  1. Wuuut sõna nigger pärast ? 😀 mida see sõna üldse vägatähendab lol mängus ütleksid sa ükskõik mida mitte for life ju :/ vb ma loll aga seletage mulle mis selles sellist naq :/ D:

  2. Olen täheldanud, et selle neegri sõna kasutamise peale solvuvad valged inimesed rohkem kui mustad ise. Võimalik et seal on põhjuseks mingi kollektiivne süütunne, et minevikus ei koheldud musti võrdväärsete inimestena ja neid kasutati orjadena. Need kelle jaoks on inimene inimene, sõltumata tema rassist, rahvusest, soost, usust või millest iganes veel, ja kelle suguvõsas (eestlased, lätlased, soomlased, jne. näiteks) neegrist orje ei peetud, neil ilmselt seda kollektiivset süütunnet ei teki ja ei hakkagi kunagi tundma ega mõistma seda süütunnet selle sõna kasutamisel.

Comments are closed.