SteamWorld Dig 2 – suurepärane mäng metroidvania ja platvormikate austajatele

0
198

SteamWorld Dig on tagasi ja parem kui kunagi varem. Tegemist on siis 2D platvormikaga, mille arendajaks on indie mängustuudio Image & Form. Kuigi antud mäng kannab numbrit 2 ja tegemist on otsese järjega SteamWorld Dig’ile, siis tegemist on lausa neljanda mänguga SteamWorld seerias.

Nii nagu oma eelkäijas, käib ka SteamWorld Dig 2 tegevus kaevandamise ümber. Seekord on peategelaseks varasemast teosest tuttav robot Dorothy, kes otsib eelmise mängu lõpus kaduma läinud Rusty’t. Maa-aluses maailmas ringi liikumiseks kasutab Dorothy endale tee rajamiseks kirkat. Lisaks tuleb sul selle käigus ressursse korjata, igatsorti keerukaid hüppeid sooritada ja võidelda erinevate vaenlastega. Kogutud ressursid saab maha müüa ja saadud raha eest saad oma varustust uuendada, aidates kiirendada kaevandamist, mis ongi peamine osa mängust. Mängulugu ühendab algse SteamWorld Dig ja SteamWorld Heist sündmused, kuid võrreldes algse mänguga pühendatakse seekord suuremat tähelepanu platvormika elementidele ja metroidvania stiilis maa-alusele maailmale.

SteamWorld Dig 2 maailm on värviküllane ja näeb visuaalselt suurepärane välja. Lisaks on mängus osatud üsna lihtsaid ideid omavahel edukalt rakendada ning mängumehaanika on suurepärane. See ilmselt ongi põhjuseks, miks hoolimata olematust reklaamist mängule on SteamWorld Dig ja nüüd ka järg kiirelt populaarsust kogunud.

Nagu juba eelnevalt mainitud sai, on kaevandamise käigus kogutud ressursid vajalikud olemasoleva varustuse parendamiseks. Uute asjade ostmine ja varustuse uuendamine on selles mängus oluline, sest see teeb su mängu lihtsamaks. Näiteks saab ronimise vältimiseks omale osta hookshoti (haardekonksu). Aga mitte kõik uuendused ei pruugi mängimist lihtsamaks teha. On ka uuendusi masohhistidest mänguritele, mille tõttu võib seiklus maa-aluses maailmas üsna keeruliseks muutuda, tulemuseks muidugi premeeritakse sind sellisel juhul paremate asjadega.

Lahingud on selles mängus üldiselt lihtsad, sa lihtsalt peksad oma vastast kirkaga kuni nad surma saavad. Erinevaid vastaseid on päris paras kogus, seetõttu ei muutu võitlused ka üksluiseks. Olemas on aga ka bossilahingud ja mõni neist võib üsna tüütu olla. Eriti need, kus sul tuleb hoolikalt ühest kohast teise hüpata, et bossile peksa anda ning kui sul siis nüüd mõni hüpe untsu läheb… Aga noh, ega need erinevad hüppamised mulle ka muul ajal just väga ei meeldi. Mõnes kohas on minu arvates need hüppamised ikka üsna piiri peale aetud ja panevad korralikult vanduma, kui sul siis mingi hüpe “ma ei tea mitmendat korda juba” untsu läheb.

Teine asi, mis mind vahel vanduma pani, oli see, et kui sa mängus surma saad, siis kaotad osa kogutud ressurssidest, mida sa veel maha pole müünud. Kui alguses on need kogused sellised väikesed, siis mängu teises pooles suurema kotiga ringi seigeldes võib surma saamine sind korralikult vanduma panna. Eriti kui sa saad surma mingi eriliselt rumala vea tõttu.

Lisaks põhitegevusele saab otsida ka peidetud alasid, kust leiab igat sorti esemeid, mis on samuti varustuse uuendamisel abiks. Neid esemeid leiab ka mõistatustega ruumidest, mis üldjuhul ei ole eriti keerulised lahendada. Korra ainult jooksis juhe mul kinni ja pidin oma väiksemalt poisilt uurima, et mismoodi ta seal selle asja lahendas. Ühtlasi pakuvad need mängule sellist omapärast vaheldust, mistõttu on mõistatused igati teretulnud ja sobivad siia hästi.

SteamWorld Dig 2 pakub tänu erinevatele mängus kasutatud ideedele sellist omapärast mängukogemust, mida mujalt väga ei leia. Tegemist on ühe suurepärase indiemänguga Nintendo Switchile ja on oma hinda igati väärt. Eriti juhul, kui sa oled platvormikate ja metroidvania stiili suur fänn. Soovitan.

Info lapsevanematele:
PEGI reitingu järgi sobib mäng alates kolmandast eluaastast, kuid päris kolmestele ma seda siiski veel pihku ei annaks. Küll aga sobib ta suurepäraselt näiteks seitsmendast eluaastast. Tegemist on toreda arendava mänguga ja näeb visuaalselt hea välja. Mäng sai kiirelt mu 9-aastase poja uueks lemmikuks.

Platvorm(id): PC, Nintendo Switch
Ilmus: 22. september 2017
Arendaja: Image & Form
Väljaandja: Image & Form
Ülevaade tehtud: Nintendo Switch
PEGI3

Mängu saab osta siit:
osta_steam

KOKKUVÕTE
SteamWorld Dig 2
steamworld-dig-2-suureparane-mang-metroidvania-ja-platvormikate-austajateleHEA<br> + Näeb suurepärane välja<br> + Omapärane<br> <br> HALB<br> - Oli probleeme erinevate keerukate hüpete sooritamisega