Bayonetta 2 – Põrgulik madin inglitega

0
193

Bayonetta 2 sünnilugu ja Nintendo konsoolile sattumine (tegu on ju Nintendo eksklusiiviga) on omamoodi huvitav. Nimelt otsustas Sega, kellele Platinum Gamesi loodud esimese ja teise osa õigused kuuluvad, et nad ei tahagi mängu järge välja lasta ning projekt pandi riiulile. Nintendo sai aga asjast aimu ning rahastas hoopis ise Bayonetta 2 tegemist. Seega tavaliselt sellise sõbraliku ekslusiivmängude valikuga Nintendo ei kahelnud hetkekski, et napsata endale ühe seksika nõia vägivaldne seiklus. Õigesti tegid, tulemus oli hea. Nüüd jõudis kunagine WiiU eksklusiivmäng ka Switchile, et rahvast kolmanda osa tulekuks rohkem pöördesse ajada.

Bayonetta 2 võtab kogu esimese osa head asjad, ehk tegelased, maailma ja võitlussüsteemi ning lihvib neid veel paremaks. Nimitegelane Bayonetta on saanud küll uue kostüümi ning soengu, kuid vastastele annab ta lühikestele juustele vaatamata ikka korralikult tuupi. Seekord on lugu isiklikum ja veel pöörasem. Nimelt satub Bayonetta parima sõbranna Jeanne’i hing õnnetu surmasaamise läbi põrgusse ning Bayonetta otsustab ise jalaga põrgu eesukse lahti lüüa ning sõbra hinge sealt välja tirida. Selleks pole aga aega lõputult, sest mingil hetkel nosivad põrgulised hinge lihtsalt ära. Seega Bayonetta 2’s rapitakse lisaks inglitele ka põrgu sigitisi. Väga hea, erikohtlemist polegi kellelegi vaja.

Seega, mis teha, kui sa tahad põrgusse minna? Tuleb reaalselt üles leida põrgu värav (mis sest, et sellenimeline baar on ikka veel olemas ja selle omanik käib ise regulaarselt põrgus kolle küttimas…), mis asub hiiglasliku mäe Fimbulventri sees. Kohalikust sadamalinnast võtab Bayonetta endale giidiks mälukaotusega (mis värk nende mälukaotustega siin on?) poisikese nimega Loki ja üheskoos ronitakse mäele Jeanne’i päästma.

Bayonetta 2 parandab oma eellase võitlussüsteemi igast küljest. Alles on sama sujuv ja hea käte- ja jalalöögisüsteem, kuid lisatud on maagianäidikut kasutav ülitugevate hoopidega Umbran Climax, mis annab veidikeseks ajaks igale Bayonetta löögile tema juuksemaagia poolt võimendatud jõu. Õnneks on ära kaotatud kiirreageerimishetked ning peale vahevideosid sind ka enam nii tihti mollima ei kiputa. Muidu tuleb ikka sujuvalt liikuda, lüüa ja põigelda, et peatüki eest parimaid hindeid teenida. Sarnaselt esimesele mängule saab ka siin Bayonetta relvaarsenali täiustada ning relvi on võimalik hankida endisest rohkem. Vikat, vibu, piits… siis saad otsustada, kas need lähevad käte või jalgade külge. Alles on aega aeglustav Witch Time, kuid mulle tundus selle toimimisaeg palju lühem ja kasutum, kui esimeses Bayonettas. Mõnda bossi ei jõua siin löömagi minna, kui Witch Time juba läbi saab.

Kui kellelgi on kapi otsas mingisugune kogus amiibosid, siis võite hõisata. Switchi variant toetab ka neid. WiiU variandis pidi Nintendo-teemalised kostüümid lahti mängima ja ära ostma. Nüüd saab amiibodega veidi pettust teha ja need niisama kasutusele võtta. Kostüüme annavad Bayonetta amiibo, Peach, Daisy, Link, Samus ja Fox. Minu meelest vahet pole, millist varianti mingist tegelasest kasutada, kõik töötavad. AGA lisaks kostüümidele saab amiibodest veel ka raha ja pulgakomme, mis mängus boonuseid annavad ning see on nüüd see hetk, kus on võimalik mäng enda jaoks veidike ära rikkuda. Nimelt saab iga päev skännida 32 erinevat amiibot ning see annab sulle piisavalt raha, et osta endale kõik oskused ja veel midagi lisaks. Rääkimata suht lõputust boonuspulgakommide hunnikust. Seega ma soovitaks, et kellel vähegi võimalik, hoidke amiibode kasutamist tagasi kuni mängu lõpetamiseni.

Üks, mis oli aga Bayonetta esimeses osas tunduvalt parem, oli viimane boss ja selle lõpplahendus. Kui esimese osa boss kasutab mitut erinevat mänguelementi ja mängib ka ümbritseva maailmaga, siis teise osa oma jookseb lihtsalt mööda väljakut ja ootab mollisaamist. Aga eks te ise näete, ma ei taha ära rikkuda seda elamust.

Millega Bayonetta 2 siis veel üllatab? Mitmikmänguga! WiiU variandis oli olemas üle neti koostöö-võitlus, kus kaks mängijat samal areenil kolle peksid ning võistlesid selles, kumb rohkem punkte raundi lõpuks saab. Switchi peal pole interneti küll otseselt vaja, kuid teist Switchi ja Bayonetta 2 mängu küll. Mitmikmänguga soovitaks ma ka alustada peale loo läbimist ja võib-olla ka veel hiljem, sest siin kuluvad kõik oskused marjaks ära ning erinevaid väljakutsekaarte mitmikmängu tarvis saab koguda just põhimängu ajal.

Bayonetta 2 on vääriline järg heale mängule ning peaks olema eeskujuks kõigile mänguloojatele, kuidas järge üldse tegema peab. Tohutu hulk lahti lukustatavat kraami, kostüüme, tegelasi mitmikmängu, peidetud salajased võitlusmaailmad, esmapilgul märkamatuks jääv tegevus kusagil stseeni taustal… Fantastiline kraam. Kui esimene Bayonetta meeldis, siis teine meeldib ka. Kui pole varem mänguga kokku puutunud, siis poest ostes saate nagunii mõlemad osad ja uskuge mind, see mäng on kõiki neid higi ja pisaraid väärt.

Bayonetta 2
Platvorm(id): Nintendo Switch, WiiU
Ilmus: 16. veebruar 2018
Arendaja: Platinum Games
Väljaandja: Nintendo
Ülevaade tehtud: Nintendo Switch

Mängu saab osta siit:
osta_euronics
HEA
Mitmekülgne võitlussüsteem
Palju erinevaid relvi
Mitmikmäng on päris lahe
HALB
Veidi pettumust valmistav loo lõpp
4.5