Bayonetta – which witch watched which Switch?

0
149

Bayonetta ilmus esmakordselt aastal 2009 XBox 360 konsoolile. Sellele järgnes märksa halvem PS3 versioon, täiustatud WiiU variant aastaid hiljem, mõne aja pärast PC variant ja nüüd on siis järg Switchi käes. Läänepoolkeral tuleb ainult arvestada sellega, et poeletil on müügil Bayonetta 2 karp, kus sees on peidus ka mängu esimese osa allalaadimiskood. Füüsilisel kujul saab Bayonetta Switchi versiooni hankida näiteks Jaapanist. Kui soovite eraldi esimest osa osta, siis peate seda tegema Nintendo Switchi netipoest.

Bayonetta on selline märul, mis tõmbab magnetina pilke, sest see räägib nõiast, kes kasutab oma juukseid nii riiete kui ka löögiriistadena. Hulganisti seksikaid poose, animatsioone ja vasakule kiskuvat huumorit täis dialoogi on ka. Seega, nimitegelane on nõid, kes tiriti paarikümne aasta eest kusagilt järvepõhjast välja ning ta töötab nüüd Põrguvärava nime kandva baari omaniku Rodini ning üdini libeda humoristist ärihai Enzoga kasumi teenimise eesmärgil. Kuidas kasumit saadakse? Ikka ingleid maha lüües ja nende aupaiste-rõngaid ära korjates. Bayonettat hakkavad aga kimbutama mälupildid kusagilt kaugest minevikust ning et asjasse selgust tuua, viib tee Bayonetta Vigridi nimelisse linna. Otse loomulikult ei meeldi selline ringi kolistamine taevalikule osapoolele ja oma otsa peab Bayonetta käte, jalgade ja relvade läbi veel ilmatu hulk ingleid.

Kui te nüüd arvate, et siin mängus veristatakse nunnusid paljaid tiibadega poisikesi või kauneid näitsikuid, siis eksite. Bayonetta inglite disain on fantastiline. Nad on ühtaegu hirmsad, taevalikud ja suursugused. Sama disainielement läbib ka tervet Bayonetta mängu. On Paradiso, ehk heledate ja kaunite ehitistega taevariik, Purgatorio, mis on selline vahepealne ala, mis eksisteerib päris maailmaga paralleelselt ning Inferno, mis on ilmselgelt põrgu. Kui võitlus käib taevalike jõudude vastu, siis ilmselgelt ammutab Bayonetta jõudu Infernost. Nagu mainisin, kasutab Bayonetta oma juukseid relvana. Üks selle eriomadusi on erinevate koletiste esile kutsumine, mida mängus kasutatakse reeglina bosside ja suuremate kollide puhul.

Mäng ise on väga hea. Hideki Kamiya nimi peaks olema paljudele tuntud ning kui ei ole, siis teadke, et ta on olnud tegev päris mitme ägeda mängu loomisprotsessi juures. Devil May Cry, Viewtiful Joe, Resident Evil… kõlab ju hästi. Ja nii ongi. Bayonettas ei pea pettuma, kui vähegi märulimänge armastate. Peategelasel on alguses käte ja jalgade küljes püstolid. Tavaline nupuvajutus lööb, nupu all hoidmine tulistab vastava jäseme relvaga. Hiljem saab Põrguvärava baarist osta uusi relvi, kui sinu kogutud inglilaulude kogumikud need baaris lahti lukustavad. Lisaks peksmisele saab ringi joosta, hüpata ja põigelda ning just põiklemine on see, mis teeb mängu lahedaks. Nimelt annavad vastased reeglina märku, kui nad Bayonettat lööma asuvad. Seejärel saab täpselt õigel hetkel eest ära hüpates käivitada Bullet…eee Witch Time’i, mis hetkeks toimuvat aeglustab ning lubab Bayonettal sujuvate löögiseeriatega vastased pihuks ja põrmuks teha. Tavaliselt on põiklemine arusaadav, kuid on kaks vastast, Grace ja Glory, kes on mingid küüniselised tule ja äikese inglid ning nende eest põiklemisest mina aru ei saa. Need tuli lihtsalt läbi häda maha tampida.

Mäng jaguneb peatükkideks ning iga peatüki lõpus antakse mängijale hinne, mis näitab, kui osav sa olid. Esimene läbimängimiskord läheb ilmselt enamusel aia taha, kuid sellest pole hullu midagi. Paremate skooride saamiseks tuleb ja saab vanemaid peatükke uuesti läbi mängida. See on isegi soovitatav, sest tasemetesse on ära peidetud portaalid, mis viivad sind spetsiaalseid oskusi nõudvatele areenidele, mida päris tihti ei saagi nende leidmise hetkel läbida, sest sul lihtsalt pole veel õiget oskust olemas. Oskuseid saab samuti baarist osta ning raskematel raskusastmetel on mõned nendest täiesti asendamatud. Lisaks oskustele saab osta ja nõiakatlas kokku segada erinevaid pulgakomme, mis annavad sulle tagasi elupunkte, maagia punkte või teevad mõneks ajaks võitmatuks. Aga nüüd me kaldume teemast jälle kõrvale. Hea hinde saamiseks on vaja teha uhkeid kombosid, teha seda hästi kiiresti ja ise seejuures mitte kriimugi saada. Siis saab autasuks rohkelt aupaisterõngaid ning võib-olla avaneb mängu lõpus ka mõni saladus.

Ühele pea kümne aasta tagusele märulimängule kohaselt on ka Bayonettas hulganisti „vajuta-x-et-mitte-surra“-stiilis kiirreageerimismänge. Minu jaoks on nende ajastus ikka liiga karm, sest pahatihti ma päris võitluses surma ei saanudki, kuid kui oli vaja põigelda peale lendava kivikamaka eest, siis see ei tahtnud kuidagi välja tulla. Samas kapsaaias vedeleb ka mängu kalduvus otse vahevideost väljudes Bayonettale molli anda, ehk videos algab mingi koletise rünnakuanimatsioon, kontroll antakse mängijale ja saadki kohe turpi. Nii tekib mulje, et aeg-ajalt polegi halva hinde saamine otseselt mängija süü.

Kuna tegu on WiiU pordiga, siis on ka Switchi versioonis olemas Nintendo-teemalised lisad, nagu Peachi, Daisy, Samuse ja Linki kostüümid ning võimalus mängida puutekraaniga. See viimane oli kohutavalt ebamugav, kuid noh, äkki kellelgi on seda võimalust vaja. Kuna mängu teine osa algab suht kohe peale esimese lõppu, siis soovitan kindlasti esimese kõigepealt ära mängida, siis on maailm, lugu ja tegelased kohe selgemad. Ahjaa, ära ei tohi unustada ka seda, et esmakordselt jookseb Bayonetta konsoolidel 60 kaadrit sekundis ja laadimisajad on pea olematud. See viimane asi on ka omamoodi miinus. Nimelt on Bayonetta laadimisekraan ka harjutamisala, kus ekraani servas on nimekiri löögiseeriatega ning neid saab laadimisaja jooksul harjutada. Switchil selleks võimalust põhimõtteliselt polegi, sest laadimine on nii kiire.

Bayonetta on ägeda peategelasega äge märul. Siin mängus leiab eest toreda loo, hiiglaslikud bossid, suurepärase võitlussüsteemi ja kamaluga lisasid, mille pärast seda mängu ikka uuesti ja uuesti läbida. Lahe on veel see, et Bayonetta on kirjutatud sellise tegelasena, kes nagu teaks, et sa teda vaatad. Seega on alatasa hetki, kus ta võtab sisse väljakutsuva poosi ja vaatab läbi kaamera mängijale otsa. Seega tõtake poodi, Bayonetta tahab teiega mängida.

Bayonetta
Platvorm(id): Nintendo Switch,PS3, Xbox 360
Ilmus: 16. veebruar 2018
Arendaja: Platinum Games
Väljaandja: Nintendo, Sega
Ülevaade tehtud: Nintendo Switch

Mängu saab osta siit:
osta_euronics
HEA
Suurepärased tegelased
Ülisujuv ja stiilne võitlussüsteem
Palju lahti lukustatavat kraami
HALB
Veidi raskevõitu algajatele
Kiirreageerimissurmad on ebaausad
4