Flipy’s Tesla: Let’s invent the future – kool on alanud

0
111

Flipy’s Tesla PlayStation VR’ile on veider mäng. Nimelt on PlayStationi VR-peakomplekti soovituslikuks vanuseks 12+ eluaastat, kuid Flipy’s Tesla oleks mõeldud pigem nagu koolieelikutele või paari esimese klassi õpilastele. Kõlavad teineteisele vastu rääkivalt, kas pole? Liitugem Tesla kooli maskoti, ehtsa rääkiva pelikaniga ning vaatame asja lähemalt.

Sinu tegelane alustab kooliteed Tesla-nimelises leiutajate koolis. Kärmelt tutvud sa oma kaasõpilastega ning ei lähe kaua aega, kui kollanoka probleemilahendamise oskused proovile pannakse. Nimelt uimastab keegi miskisel ilmselgel pahal eesmärgil ühe sinu sõpradest ning sinu eesmärgiks on läbi erinevate teaduslike katsete ja ehitusülesannete asjasse selgust tuua. Liikumine käib ainult läbi Move-pultide ning teleporteerumise ja sektorite kaupa keeramise teel. Üles saab korjata küll erinevaid asju, kuid üldjoontes on mängu maailm tühi ja üksluine ning mingit suuremat avastamisrõõmu ei paku.

AGA… Flipy’s Tesla tundub olevat tehtud just eelpool mainitud koolieelikute esimeseks sammuks virtuaalreaalsuse maailma. „Tavalistes“ mängudes kasutatakse teleporteerumist ja sektorite kaupa keeramist just selleks, et mängijas vähem iiveldustunnet tekitada, kuid enamasti lubatakse need ka maha keerata. Teslas seda võimalust polegi, ilmselt selleks, et nooremad kasutajad mingite liiga kangete seadetega mängima ei hakkaks. Samuti visatakse iga vähimagi objekti „sisse“ sattumisel või keeramisel ette tume ekraan kirjaga „Sa oled seina sees, astu sammuke tagasi“. See oli nii kohutavalt tüütu, et ühe kitsamates oludes toimuva missiooniosa puhul tahtsin täitsa karjuma hakata.

Mis veel Tesla lastele suunitlust kinnistab, on mõistatused ise. Kui mängus tuleb ette mingi probleem, siis pead selle Move-pultidega asju liigutades lahendama. Näiteks tuleb kinnitada mingi masina osad õiges järjekorras üksteise külge, ehitada valmis DNA-ahel või kombineerida erinevate elementide pallikesi, et luua kofeiini molekul. Väga lihtne ja puust ning punaseks tehtud lähenemine keemiale ja bioloogiale. Valesti midagi teha ei anna, ülesandeid läbi kukkuda ei saa ja katse-eksitus meetod aitab alati sihile.

Graafiliseltki meenutab Tesla pigem laste multifilmi (nagu mainisin, rääkiv pelikan…) ning on ka pikkuselt midagi sinna kanti. Lisaks on väidetavalt ka episoodiline, ehk osi peaks millalgi ka juurde tulema. Mina tegin mängu läbi poole tunniga. Kui oleks vähem seina sees kinni istunud ja paar eesmärki kiiremini maailma ilmunud, võiks sealt veel nii kümme minutit maha kaksata. Hinnaks peaks tal ka PSNi poes olema nii umbes 4 eurot, seega selline maiuseraha eest ühe multika pikkune lapsemeelne meelelahutus. Täiskasvanutele on kahjuks mugavusvalikute puudumine ning tehniline puudujääk miinuseks. Kui on mõni lapsevanem, kelle võsuke tohib VRi kasutada ning talle on vaja hankida mõni lihtsamat sorti mäng, kuhu ta tundideks ei upuks, võib Tesla selle augu täita. Tõsisemad mängurid aga võiksid pigem selle raha mõne „päris“ mängu jaoks hoida.

PEGI 3
Flipy's Tesla
Platvorm(id): PS4
Ilmus: 20. detsember 2017
Arendaja: MEDIAPRODUCCION S.L.
Väljaandja: MEDIAPRODUCCION S.L.
Ülevaade tehtud: PS4 Pro

Mängu saab osta siit:
osta_playstation
HEA
Selgitab teaduse põhimõtteid
Värviline nagu multifilm
HALB
Suunatud lastele, kes veel VR'i nagu kasutada ei tohiks
Täiskasvanutele üpriski igav
Seinte ja esemetega kokku puutumine on vigane
2.5