Kuulujutud PlayStation 5 tulekust said uut hoogu juurde

0
676

Eelmise aasta alguses kirjutas Macquarie Capital Securities analüütik Damian Thong, et Sony toob ilmselt juba 2018 aasta lõpus turule PlayStation 5 konsooli, mis on võimsam kui Microsofti Xbox One X.

Damian Thong’i peetakse üheks usaldusväärseks analüütikuks ning tema varasemad ennustused Sony riistvara kohta on korduvalt paika pidanud. Näiteks 2016 aasta alguses rääkis Thong, et Sony toob aasta lõpus turule õhema PS4 mudeli ja PS4 Pro. Mõlemad konsoolid tõepoolest aasta lõpus ka turule tulid.

Nüüd on kuulujutud PlayStation 5 tulekust aga uut hoogu saanud. Nimelt liiguvad ringi jutud, et mängude arendajatele on uus riistvara juba kätte jagatud, et nood saaksid oma mängud PlayStation 5 tulekuks ette valmistada. Samuti kinnitatakse seda, et PS5 tehnilised parameetrid on tõepoolest muljetavaldavad.

Neid kuulujutte kinnitab oma lehel ka SemiAccurate, mis varasemalt on jaganud informatsiooni Nintendo Switchi ja PS4 kohta ning mis hiljem ka paika pidasid. Charlie Demerjian kirjutab SemiAccurate lehel, et uus PlayStation 5 GPU põhineb AMD Navi baasil ja PS5 CPU on kohandatud versioon AMD Zen’ist. See, et Sony jätkab oma uue konsooli juures AMD toodete kasutamist ei tule ilmselt kellegile üllatuseks.

Demerjian kirjutab oma artiklis veel, et arvestades suurt hulka arendajatele välja saadetud PS5 devkit’te, siis tuleb PS5 müügile juba selle aasta lõpus. Kuigi nimetatud väide on suuresti küsitav ja selline liigutus oleks ilmselgelt liigne kiirustamine Sony poolt, siis teatud tingimustel võib asjal siiski mõtet olla.

Sony PlayStation 4 tuli müügile 2013 aasta sügisel ning nende konsool saab sel aastal 5 aastaseks. Poolteist aastat tagasi, 2016 aasta sügisel tõi Sony müügile PlayStation VR’i ja veidi võimsama konsooli – PS4 Pro, mis saab selle aasta novembris 2 aastaseks. Sony on oma mängukonsooli müügiga rahul ja PS4 osa mänguturul kasvas ka eelmisel aastal. Analüütikud küll ennustavad, et PS4 turuosa sel aastal veidi siiski väheneb, kuid mitte eriti palju ning Sonyl ei ole endiselt muretsemiseks põhjust. Ainuüksi seda arvestades oleks ülimalt rumal käik tuua turule juba uue generatsiooni konsool, hetkel mil nende praeguse generatsiooni konsool on turul kanda kinnitanud ja jätkab tugeva müügiga.


Samas… kuna Microsoft tõi turule uue võimsama Xbox One X konsooli, mis pakub täielikku 4K võimalust, siis Sony on olukorras kus neilt oodatakse vastukäiku. Ning arvestades Sony senist käitumismustrit, siis tõepoolest vastust Microsofti Xbox One X’ile ei tule meil enam kaua oodata. Kuid kas selleks saab ilmtingimata olema PlayStation 5?

Siinkohal ärgem unustagem ära seda, et praegune põlvkond on astunud tõsise sammu PC arhitektuuri suunas ning Microsoft on selgelt mõista andnud, et senine konsoolide eluea tsükkel ei kehti enam. Uue põlvkonna konsooli asemel antakse välja hoopis samal arhitektuuril põhinev võimsamate parameetritega mudel, millel töötavad kõik seni välja lastud videomängud. Kas ja kui kaua arendajad jätkavad uute mängude loomisel varasemate konsoolide toetamist, jääb täielikult arendajate endi otsustada.

Mõistlik on, et Sony läheb PlayStationiga täpselt sama teed – samal arhitektuuril põhinev uus võimsam konsool, mis toetab kõiki seni PlayStation 4’le välja antud mänge. Sellisel puhul ei ole vahet kas uue konsooli nimeks on PlayStation 4 Elite, PlayStation Home, PlayStation 5 või mis iganes muud. See aga tähendab, et suure tõenäosusega Sony tõepooolest tuleb juba sel aastal lagedale uue võimsama konsooliga mis toetab PlayStation VR ja 4K mänge. Sest nagu öeldud, teistsugune käik kus Sony tuleks välja uue põlvkonna konsooliga, mis ei toeta PS4 mänge, oleks lihtsalt väga rumal käik, mis võib Sonyle väga valusalt kätte maksta.

Sony on vahepeal omale võtnud ka patendi “backwards compatibility” tehnoloogiale. Kuna nad on korduvalt selgelt välja öelnud, et ärge isegi mitte unistagegi sellest, et PS4 hakkab toetama PS3 mänge, siis ilmselgelt on see liigutus tehtud uut konsooli silmas pidades.

Sony ise on jätkuvalt kinnitanud, et mängijatel ei tasu veel niipeal PlayStation 5’te oodata. Aga nagu eelpool juba mainitud sai, siis uue konsooli nimeks ei pea olema PlayStation 5, vaid selleks võib olla ka PlayStation 4 Elite, Home või mis iganes muud. Lihtsalt uus võimsam konsool, nii nagu seda oli PS4 Pro.

Kui selle aasta sügisel tuleb välja uus võimsam konsool, PlayStation 5 või mis iganes selle nimeks saab, siis kas sa ostaksid uue PlayStation konsooli? Või oleks uue konsooli tulek ja selle soetamine sinu jaoks veel liiga vara?