Nintendo Labo Vehicle Kit – loodussõbralik liiklus

0
185

Kuna puid on maailmas ikka veidi liiga palju, tahab Nintendo nad erinevate mänguvigurite kujul meie kodudesse ladustada ja on välja lasknud järjekordse täienduse kevadel ilmunud Nintendo Labo mängude/mänguasjade seeriasse. Seekord vajab voltimist-kokkupanemist Nintendo Labo Vehicle Kit, mille paari osa nägime juba siis, kui Labo kontseptsiooni üldse avalikkusele esimest korda näidati.

Nintendo Labost oleme me ka varem kirjutanud ning selle põhilised jooned on siiani samad. Poest ostate suure karbi, kus sees on hulk stantsitud papilehti ja tarkvarakassett. Kassetilt saate hakata järgima juhiseid kolme liiklusvahendi juhtpuldi kokkupanekuks ning pärast tööprotsessi lõppu saategi nendega mängida. Papilehtede murdmise ja voltimise järel ilmuvad nagu võluväel teie lauale-põrandale üpriski pirakas autorool, lennuki juhtkang ning allveelaeva… juhtkonsool? Lisaks neile kolmele vigurile tuleb valmistada pedaal, mida kõik masinad kasutavad ning värvipurk, millega oma masinaid värvida saab. Soovi korral võite isegi ise ükskõik mis kujundi piirjooned välja lõigata ning selle puldi küljes oleva infrapunakaamera abil masina küljele jäädvustada.

Juhised on taas kord fantastiliselt tehtud, lubades ehituskäiku suurendada, liigutada, keerata ning edasi ja tagasi kerida. Minul ükski detail asju kokku pannes katki ei läinud, aga kannatamatumate põnnide käes võib see kindlasti juhtuda ja ma soovitan lapsevanematel igaks juhuks neile kõrval toeks olla.

Kogu selle kupatuse kokku panekuks kulub julgelt 5-6 tundi, seega võite rahulikult Labo jaoks ühe puhkepäeva kõrvale panna. Kõige rohkem aega kulub rooli kokku panemisele, aga sellest tuleb ka ilmselt kõige vägevam asi, mille te papist valmistanud olete.

Lisaks papile on toy coni nime kandvate vidinate sees ka kummipaelu, nööri ja läikivaid kleepse, mis panevad pärast Nintendo Switchi pultide sisestamist mänguasjad ekraanil toimuva mänguga suhtlema. Kõige lahedam on aga see, et sel korral on Nintendo suutnud vigurite ümber manada isegi täiesti adekvaatse lastele suunatud mängu.

Kui Variety Kitis oli igal toy conil oma „tegevus“, mis omavahel peaaegu et ei ühildunudki, siis Vehicle Kitis on mänguks ühine avatud maailm, kus saab sõidukitega ringi kihutada, neid niiöelda jooksu pealt vahetada ja nende abil erinevaid ülesandeid täita. Küll on vaja viia soovitud kohta kolm kadunud kutsut, rammida ülbeid skorpioneid või leida üles igasse maailma ossa peidetud lipp. Ülesanded sobivad oma raskusastmelt just lastele, suurtele võivad nad veidi igavad tunduda.

Kõik toy conid paneb tööle „võti“, mille sees peitub üks Nintendo Switchi pultidest. Selle võtme šabloone on papilehtede peal kaks ja see on hea, sest minu kogemuse koha pealt osutus just see olulisim vidin kõige nõrgemaks osaks. Nimelt on seal kaks liikuvat papist osa, mis tahes-tahtmata kuluvad. Esiteks tuleb sinna pulti sisse pannes teatud kohti liigutada ja lahti voltida, mis murdejooni väsitavad. Selleks pidin neid kohti teibiga tugevdama. Teiseks on võtme peal asuv nupp, mis manab ekraanile kaardi. Nuppu vajutades surub papist otsake puldi nupule, aga kuna plastmass on papist tugevam, suutsid lapsed mul suhteliselt ruttu selle papijupi lömastada ja ma pidin seda taaskord ise plastikuga tugevdama. Selle võite kohe voltides ära teha.

Pedaali kasutavad kõik masinad ja see on üllatavalt robustne. Lapsed tallusid sellel usinalt ja pedaal peab siiani vastu.

Autorool ja allveelaeva juhtpult on samuti hästi tehtud, kuid allveelaeva „hammasrattad“ on samuti sellised osad, mis võivad tulevikus kuluda. Õnneks seda eriti ei kasutata… aga sellest allpool.

Lennuki juhtkang tundub kõige nõrgem lüli, sest kangi liikumismehhanism on samuti papist, seega päris jõuga ma seda rebida ei soovita. Minu oma on siiani ühes tükis, aga loen lastele alati sõnad peale, et päris jõuga väänata ei tohi.

Mängu maailm on suur ja kirev ning koosneb hulgast erineva temaatikaga sektoritest. On aasad, linnad, kõrbed ja mäed, nende ümber on meri ja keskel järv. Sektor ilmub jäädavalt kaardile, kui olete avastanud selle ala bensiinijaama ning seal masina kütust täis pumbanud. Jah, et liiga kaua korraga lõbutseda ei saaks, peate aeg-ajalt lennuki autoks moondama ja minema kütust nosima. Sellest aga tulenebki ka minu esimene virin selle komplekti kohta. Allveelaeva osa on liiga pisike, sest kuigi ta suudab teosammul ka maapinnal „hõljuda“, käib enamik allveelaevaga seonduvat tegevust vee all ja vett on maakaardist kõigest umbes üks kümnendik. Samuti on allveelaeva juhtimine pehmelt öeldes… veider, sest puldi küljes olevad kettad juhivad kahte täisringi tegevat turbiini. Selliste mootoritega manööverdamine on lihtsama auto ja lennuki kõrval lastele paras katsumus. Minu pere mängis allveelaevaga täpselt nii kaua, kui seda vajavate ülesannete tegemiseks tarvis oli ning seejärel saadeti allveelaeva juhtkonsool „asumisele“. Lennuki ja autoga kihutatakse aga siiamaani.

Lisaks avatud maailmale on mängus veel paar valikut, mis kasutavad põhiliselt autot. Nendeks on mänguautorada, kus mängija ülesandeks on ainult õigel ajal gaasi anda ja vähemaks võtta, ringrajasõit, kus vastasteks arvuti juhitud masinad ning võitlusareen, kus tuleb auto küljes olevate rusikatega teist masinat kolm korda puruks peksta. Siin saab isegi mängida teiste mängijate vastu, kui teil peaks kaks rooli ja pedaali olema. Seega Vehicle Kit astub taaskord sammukese lähemale „perega aja veetmise“ paketile, lubades lapsevanematel esmalt koos võsukestega masinate juhtpulte kokku panna ja hiljem nendega koos ka mängida, kas siis ülesandeid tõlkides või aeg-ajalt lausa ise autorooli istudes. Samas paneb see komplekt teid taaskord mõtlema, et kuhu see papp kõik lõpuks pannakse. Valmis toy conid ei ole teps mitte pisikesed ja võtavad kenakesti ruumi…

Tänu kõigele sellele on Nintendo Labo Vehicle Kit täieõiguslik videomäng, elimineerides minu kõige suurema virisemise, mis mul Variety Kiti puhul oli. Adventure Mode on suur ja siin jätkub lastele seiklemist tundideks. Lisavõimalused on ainult boonuseks. Julgen Vehicle Kiti soovitada kõigile Nintendo Switchi omavatele algkooliealiste lastega peredele, sest neil on siin koos vanematega meisterdamist ja mängulusti kuhjaga. Nüüd jääme ootama, millal see esimeses Labo promovideos näidatud fotoaparaat reaalsuseks saab.

PEGI 7
Nintendo Labo Vehicle Kit
Platvorm(id): Nintendo Switch
Ilmus: 14. september 2018
Arendaja: Nintendo
Väljaandja: Nintendo
Ülevaade tehtud: Nintendo Switch

Mängu saab osta siit:
osta_euronicsosta_amazon
HEA
Lastele lõbu tundideks
Erinevaid masinaid on äge ehitada ja juhtida
Seekord on tegu isegi täiemõõdulise mänguga
HALB
Lõbutsemist segab tankimise vajalikkus
Allveelaeva juhtimine on veider
4