Omega Labyrinth Z on Suurbritannias keelatud, sest alaealistel võib mängu sisu vastu suur huvi olla

0
496

Jah, lugesid tõepoolest õigesti, Omega Labyrinth Z on Suurbritannias keelatud või täpsemalt siis keeldus VSC nimetatud mängu klassifitseerimast Suurbritannias. Sama juhtus ka Saksamaal, kus mängule keeldus klassifikatsiooni andmast USK.

Kuulujutud mängu võimalikust keelamisest hakkasid ringlema juba veebruaris, kui mängude müüjad Suurbritannias hakkasid mängu oma nimekirjadest maha võtma ja teatasid mängu eeltellinud klientidele, et nad ei tohi antud mängu Suurbritannias müüa.

Eile avaldas VSC oma lehel ametliku teate selle kohta, et Omega Labyrinth Z tõepoolest ei saanud omale sertifikaati Suurbritannias. Ilma selleta aga ei tohi seda mängu Suurbritannias ei füüsilisel ega ka digitaalsel kujul PSN’is müüa.

Selle otsuse põhjused on järgmised:

Võib tõenäoliselt tekitada kahju vaatajale või potentsiaalsele vaatajale, näiteks lapsed või noored.

Mängu tegevus toimub “kooli” keskkonnas ja enamus tegelaskujudest on noored tüdrukud – ühele neist vihjatakse kui esimese aasta üliõpilasele ja ta hoiab käes kaisukaru. Mäng ilmselgelt propageerib laste seksuaalsust läbi seksuaalse interaktsiooni mängija ja naissoost tegelaste vahel. Mängu stiil on selline, et see meelitab publikut vanuses alla 18.

On tõsine oht, et mõjutatavad inimesed, st. lapsed ja noored, kes vaatavad ja mängivad seda mängu, võivad järeldada, et seksuaalne aktiivsus kujutab endast normaalset seksuaalset käitumist. Kogu mängu vältel on pidevaid seksuaalseid vihjeid ja tegevusi, mis vihjab, et seksuaalne aktiivsus laste suhtes on normaalne. Mängimisel premeeritakse mängijaid, kui nad stimuleerivad seksuaalselt naissoost tegelasi, kasutades selleks pulti või puutetundliku ekraani.

VSC Reitinguamet usub, et selle mängu sisu vastu oleks mitte-täiskasvanud mängijatel suur huvi ja see on probleem, mille tõttu on see Suurbritannia tarbijate jaoks vastuvõetamatu ja mis veelgi olulisem, sellel on potentsiaalne oht kahjustada noorte inimeste sotsiaalset ja moraalset arengut.

Huvitaval kombel aga ei leia VSC samal ajal, et noorte inimeste sotsiaalset ja moraalset arengut võiksid ohustada vägivaldsed mängud nagu Call of Duty või GTA, kuuldavasti on ka viimase sisu vastu samuti mitte-täiskasvanud mängijatel väga suur huvi. Aga ilmselt sealne vägivald ja ka seksuaalne sisu – näiteks annad stripparile raha, et too sulle sületantsu teeks ning peale seda lased strippari maha ja võtad raha tagasi – on VSC jaoks täiesti normaalne ja moraalne. VSC twitteri postituse juures tuuakse teisigi näiteid ja küsitakse, et kuidas siis nende teiste mängudega lood.

Omega Labyrinth Z PEGI reiting Euroopas on 18+, tänu seksuaalsele sisule, ehk siis nimetatud mäng ei ole mõeldud alaealistele.

Tegemist on “dungeon crawler” tüüpi mänguga, mille tegevus toimub Anberyl’i Tüdrukute Akadeemias ja legendiks on, et eksisteerib Püha Graal, mis täidab kõik sinu soovid. See on peidetud ühte iidsesse koopasse, mille asukoht on kusagil kooli territooriumil. Grupp naissoost tudengeid suunduvad koopaid avastama, et leida Püha Graal.

Mäng sisaldab seksuaalseid teemasid ja alastust ning selle käigus tuleb mängijal osaleda mitmetes mini-mängudes, mis sisaldavad tegelaste seksuaalset alastust, erootikat ja vihjeid seksuaalsele teemale. Mängu käigus tuleb mängijal, mõnikord, naissoost tegelasi nende intiimsetest kohtadest puudutada, kas puutetundliku ekraani abil või pulti kasutades.

PQube Games kinnitab, et Omega Labyrinth Z tuleb müügile selle aasta kevadel PlayStation 4 ja PS Vita platvormidele üle kogu maailma, v.a. Suurbritannias, Saksamaal ja Austraalias.

Lisaks Omega Labyrinth Z’le on ühel teiselgi mängul hetkel tõsine oht Suurbritannias keelatud saada. Mõni aeg tagasi leidsid Ühendkuningriigi parlamendi liikmed, et selle aasta üks oodatuimaid PlayStation 4 eksklusiivmänge Detroit: Become Human tuleks Suurbritannias ära keelata, sest seal on kujutatud laste kuritarvitamist. Jutt käib siis mängus olevatest teemadest, mis käsitlevad laste kuritarvitamist või koduvägivalda. Näiteks ühes sellises stseenis peksab purjus isa oma 10-aastase tütre surnuks ning asetab tolle surnukeha seejärel voodile ja lausub: “See kõik on nüüd möödas, issi ei ole enam vihane.” Seda muidugi juhul, kui mängija ei sekku ja tüdruku elu ei päästa.

Hetkel ei ole VSC veel Detroit: Become Human suhtes otsust teinud, vastates tookord parlamendile, et nad ei ole veel nimetatud mängu ülevaatamiseks saanud ja seetõttu ei saa seda veel keelata. Kui see aga peaks juhtuma ja VSC leiab, et Detroit: Become Human ei ole sellisel kujul Suurbritannia turule sobilik, siis suure tõenäosusega võetakse kõne all olevad osad mängust lihtsalt välja ja tehakse ümber. Vastavalt sellele, kui suurt osa mängust see puudutab ja palju aega selle muutmiseks läheb, võib juhtuda, et Sony lükkab Detroit: Become Human välja tuleku edasi, andmaks Quantic Dream meeskonnale lisaaega vajalike muudatuste tegemiseks.