Epic lõpetaks eksklusiivide ahnitsemise ära kui Steam lõpetaks arendajate röövimise

0
103

Epicu juht, Tim Sweeney kirjutas Twitteris, et Epic Games Store loobuks eksklusiividest ja isegi kaaluks oma mängude toomist Steami, kui Steam lõpetaks ahnitsemise ning annaks arendajatele ja väljaandjatele 88% nende teenitud tulust.

Kõlab nagu kogu Epic Games Store’i projekt oleks tegelikult loodud selleks, et Steami platvormi loonud Valve’le jalaga munadesse anda ja kohe korralikult. Kuid olgem ausad, tegelikult on siinkohal Sweeney’l tuline õigus Steami osas (üks väheseid kordi kui ma temaga nõustun).

Epic Games tuli oma mängupoega välja 2018. aasta lõpus ning on tänaseks omale kokku krabanud nii mõnegi mängu, mis ilmuvad arvutil eksklusiivselt Epic Games Store’is. Viimaste eksklusiivide hulgast leiab sellised teosed nagu Metro Exodus, The Division 2 ja Borderlands 3.

Kuigi eksklusiivid on asjad, mille üle mängijad pole kunagi rõõmustanud (kui mõned lootusetud fännid välja arvata), siis on tegemist nähtusega, mis on mänguturul eksisteerinud algusest peale ning millest saab ka mingil määral aru, kui vaadata teemat põhjalikumalt platvormi tootja ja mängude arendajate poole pealt. Loomulikult aga ei pea me keegi sellega rahul olema ning nii mitmedki Steami kasutajad on täna Epicu tegutsemise peale üpris kurjad ja keelduvad Epic Games Store’ist mänge ostmast. Mõned lausa on asjaga niikaugele läinud et ähvardavad vastava mängu arendajat tulevikus boikoteerida või pommitavad Steamis vastava arendaja varasemaid mänge viletsate hinnetega.

Samas… kui need raevunud Steami kasutajad nüüd rahulikult maha istuksid ja asja üle veidi järgi mõtleksid, siis nad saaksid aru, et antud hetkel on Tim Sweeney’l ja Epic Games’il tuline õigus. Nimelt on Valve loodud Steam üks kõige arendajate vaenulikum ja ahnemaid platvorme üldse.

Indie mängude arendaja teenib Steamis müüdud mängude pealt ainult 70% kogu tulust, ülejäänu võtab Valve kõik omale. Ainult suurte AAA mängude tootjad, kes teenivad üle 10 miljoni dollari, saavad 80% endale jätta. Epic Games aga jätab arendajatele lausa 88%.

Kui sulle meeldivad videomängud, eriti indie arendajate loodud kraam, siis miks toetada sellist röövplatvormi nagu Steam, kes võtab vahelt tervelt 30% endale?