Just Cause 4 on lohakalt tehtud mäng

0
323

Solis, Lõuna-Ameerika, konfliktid, rõhumine, saladused, äärmuslikud ilmastikutingimused ja loomulikult Rico Rodriguez, kes püüab välja selgitada tõde oma mineviku kohta või täpsemalt siis oma isa tegemiste kohta. Loomulikult tuleb selle käigus kogu see maailm armutult segi peksta, sest tegemist on Just Cause seeria uue mänguga.

Kõlab ägedalt? Või nägid üliägedat Just Cause 4 reklaamvideot, mis sind ohkama pani, “ohh, see paistab üks igavesti äge mäng olevat”. Kahjuks sellega kogu selle mängu ägedus aga piirdubki.

Just Cause 4 pakub küll endiselt plahvatusi ja Hollywoodilikku actionit, kuid see on ka kõik mida see mäng pakub, sest korralik sisu sellel puudub ning peale plahvatuste ja actioni ei leia sealt midagi. Või ei, tegelikult valetan, tehnilisi vigu ja hullumoodi erinevaid glitche leiab sellest mängust siiski ka. Olgu selleks siis püstloodis õhku tõusvad lennukid või siis järsku ei tea kust sinu teele ilmunud sõidukid, tulemuseks on loomulikult see, et sa sõidad ootamatult teele ilmunud sõidukile sisse. Aga äkki see polegi viga? Äkki see ongi meelega mängu arendaja poolt nii tehtud, et võimalikult rohkem kaost tekitada? Kurat neid teab.

Kui Just Cause 4 kätte sain ja seda mängima hakkasin, siis esmamulje sellest mängust oli lihtsalt kohutav. Mängu resolutsioon ja see “motion blur” pani silmad ja pea valutama. Õnneks said need probleemid omale lõpuks paranduse ja tänase seisuga on mäng juba täitsa mängitav.

Õnnetuseks on aga mängus teisigi tehnilisi vigu, mis mängukogemust mingil määral rikkuda võivad ning millele vähemalt jaanuari keskpaigas veel endiselt parandusi polnud. Näiteks ei lubata sul järgmise missiooni kallale minna, hoolimata sellest, et kõik tingimused selleks on täidetud ja ka kõik muud võimalikud asjad tehtud. Või midagi achievementide jahtijatele, et kui teie jaoks on achievemendid tähtsad, siis tasub neil jooksvalt kogu aeg silm peal hoida ja kohe kui märkate või arvate, et midagi on valesti, pange mäng täielikult kinni ja seejärel käivitage uuesti ning palvetage konsoolijumala poole, et mängu taaskäivitamine selle probleemi ära parandab. Muidu võib juhtuda nagu minul juhtus ja sel puhul tuleb teil kogu selle mänguga otsast peale alata. Õnneks minu jaoks achievemendid olulised pole ja suudan ka ilma nendeta elada. Natuke veider on muidugi vaadata seda olukorda, kus paari achievemendi järgi olen küll mängu lõpetanud aga selleni viivad missioonid nagu oleksid kõik tegemata.

Ühesõnaga, tegemist on ühe üpriski lohakalt tehtud mänguga, millest annab aimu ka ikka ja jälle korduvad repliigid. Oli siis tõesti nii raske sisse lugeda rohkem kui kaks või kolm lauset? Ülimast lohakusest saab kiirelt aimu ka siis kui sõidukite või relvade nimekirja vaatad. Osadel relvadel on kogemata isegi sama nimi jäänud, mis siis et tegemist on täiesti erinevate relvadega. Ma võiksin sellistele asjadele kuidagi läbi sõrmede vaadata olematu eelarvega indie mängu puhul, aga Square Enix ja Avalanche Studios?

Oot mida… veel üks LRD-3 SNIPER?

Just Cause 4 jätab mulje pigem lisast eelmisele mängule, kui uuest täismängust. Ei imestaks karvavõrdki kui selguks, et see tornaadovärk oligi algselt mõeldud lisana Just Cause 3 jaoks. Aga siis tulid bossid kokku ja vaatasid, et hei lahe idee, sättige seda natuke, lisage veidi kraami juurde ja paneme sellele Just Cause 4 nimeks.

Minu soovitus siinkohal on seda mängu ignoreerida või kui suure Just Cause seeria fännina ikka pead selle mängu ostma, siis kannata kuni hind kukub. Aga muudel juhtudel, kui tahad Rico tegemistele kaasa elada ja lammutada, siis mängi paem Just Cause 2 või kasvõi Just Cause 3.

Lapsevanematele:
PEGI süsteemi järgi sobib Just Cause 4 alates 18. eluaastast. Põhjuseks on märgitud süütute inimeste tapmine ja ebasobiv keelekasutus. Süütud kõrvalseisjad võivad selles mängus tõepoolest üsna tihti viga saada, kuid mängus olev keelekasutus ei tohiks üllatada ühtegi teismelist. Juhul kui laps on mänginud varasemaid Just Cause seeria mänge, siis ei leidu ka selles mängus mitte midagi uut, mida ta juba näinud, kuulnud või teinud pole. Mõlemad mu lapsed (11 ja 14) said mängule ligipääsu, kuid pidasid seda igavaks ja peale 2-3 tundi visati mäng nurka ära.

Just Cause 4
Platvorm(id): PC, PS4, Xbox One
Ilmus: 4. detsember 2018
Arendaja: Avalanche Studios
Väljaandja: Square Enix
Ülevaade tehtud: Xbox One X

Mängu saab osta siit:
osta_xboxosta_playstationosta_steamosta_gamestarosta_amazon

HEA
Just Cause 4 pakub endiselt plahvatusi ja Hollywoodilikku actionit
HALB
Lohakalt tehtud
Mäng kubiseb erinevatest glitchidest
Ei anna uue täismängu mõõtu välja
2
VÄLDI