Microsoft, Sony ja Nintendo võitlevad loot kastidega

0
99

Microsoft, Sony ja Nintendo teatasid, et edaspidi peavad konsoolidel ilmuvate mängude juures, mis sisaldavad loot kaste, olema selgelt väljatoodud võiduvõimalused.

ESA (organisatsioon mis esindab USA-s videomängude tööstust) avaldas täieliku teate selle kohta, kinnitades, et Microsofti, Sony ja Nintendo nõuavad nende platvormidel ilmuvate mängude puhul informatsiooni loot kastidest saadavate esemete võiduvõimaluste kohta. Michael Warnecke teatas, et see on vajalik uurimaks videomängude loot kastidega seotud probleeme tarbijakaitseküsimustes.

Loot kastid ilmusid Aasias online mängudesse 2000ndate lõpus. Läänemaailm võttis loot kastid kasutusele 2010ndate alguses. Esimeseks täismänguks mis edukalt loot kastide süsteemi kasutas oli 2012. aastal ilmunud EA mäng Mass Effect 3. Peale seda ilmusid loot kastid juba ka teistesse mängudesse ning tänaseks on neist saanud üsna tavapärane nähtus. Kuigi probleemidele loot kastidega viidati juba 2010ndate alguses, siis laiemale üldsusele (s.h. poliitikutele) on loot kastide probleem kohale jõudnud alles viimase paari aasta jooksul.

Aasta alguses esitas Ameerika Ühendriikide senaator Josh Hawley ettepaneku keelustada loot kastid, pay-to-win mehaanikad ja muud “manipuleerivad vahendid” videomängudes. Mitmetes Euroopa riikides aga on tänaseks juba loot kastid kuulutatud hasartmängude üheks vormiks ning nende kasutamise mängudes keelustanud või võtnud kasutusele muud vajalikud meetmed.

On muidugi ka vastupidiseid näiteid. Näiteks, peale pikka kaalumist nõustusid britid EA’ga, et loot kastide puhul ei ole tegemist mitte hasartmänguga vaid hoopis üllatusmehaanikaga. Ka Eesti riik on teatanud, et nad ei plaani (loe: ei viitsi) videomängude teemaga tegeleda ja loot kastid ei ole hasartmängude osa ning seetõttu ei ole nendepoolne sekkumine vajalik. Isegi GTA online kasiino puhul, mis on mitmetes riikides tänaseks keelatud kui hasartmäng, on võtnud Eesti riik seisukoha, et tegemist ei ole hasartmänguga, mistõttu saavad sellele kasiinole piiranguteta ligi igas vanuses mängijad, et online kasiino mänguvõlusid nautida. Kõik on JOKK.