“Fortnite” eemaldati App Store’ist ja Google Play’st

0
171
Fortnite vs Apple

Epic Games langetas eile “Fortnite’i” V-Buckside hinda 20%. Selleks, et iOS-i ja Androidi kasutajad samuti soodsamat hinda kasutada saaksid, võttis Epic Games kasutusele uue otsemaksevõimaluse, võimaldades mängijatel mängusisest raha osta väljaspool Apple ja Google maksesüsteeme.

Loomulikult ei meeldinud selline liigutus Applele ning ei läinudki väga kaua aega kui Apple eemaldas “Fortnite’i” App Store’ist, sest oma maksesüsteemi kasutamine rikkuvat App Store’i reegleid. Apple sõnul kehtivad need reeglid kõikidele arendajatele ja selle eesmärgiks on kaitsta Apple kasutajaid.

Epic Games aga oli selleks sammuks juba valmis ning koheselt anti sisse kohtuasi Apple vastu.

Mõni aeg hiljem otsustas “Fortnite’i” oma poest eemaldada ka Google, millele Epic Games vastas omapoolse kohtuasjaga Google vastu.

Epic Games’i sõnul ei kohtle Apple kõiki arendajaid võrdselt, näiteks Amazon, Lyft ja mitmed teised populaarsed ettevõtted võivad kasutada oma maksesüsteemi. Näiteks Lyfti kaudu taksot tellides või Amazonist midagi tellides ei pea sa Applele 30% maksma.

“Apple ja Google selgelt tunnistavad, et kolmandate osapoolte maksesüsteemid on turvalised kaupade ja teenuste jaoks,” kirjutab Epic Games oma postituses. “Epicu otsemakse pakub mängijatele täpselt samasuguseid maksevõimalusi nagu need teised rakendused.”

Apple tegemisi on viimase aasta jooksul korduvalt teravalt kritiseeritud ning eskaleerunud teema on osa Apple ja mängutööstuse vahelistest probleemidest. Näiteks nädal tagasi keeldus Apple iOS-is avaldada xCloudi ja Google Stadia teenuseid, kuna neil pole võimalik kõiki kolmanda osapoole teenuses pakutavaid mänge eraldi nimekirja lisada ja kontrollida. Samal ajal Netflixi ja Amazon Video puhul Apple neid tingimusi aga ei nõua.

“Meie kliendid naudivad suurepäraseid äppe ja mänge ja me lubame absoluutselt kõiki mänguteenuseid App Store’is välja lasta, kui nad järgivad samu juhiseid, mida kohaldatakse kõikidele arendajatele, sealhulgas mängude individuaalne esitamine ülevaatamiseks ja nende ilmumine tabelites ja otsingus,” teatas Apple Business Insiderile. Kuigi Apple toonitab, et need reeglid kehtivad kõigile, siis eespool esitatud näidete varal ei vasta see siiski tõele. Oleme püüdnud Applelt selle kohta ka nendepoolset kommentaari saada, kuid seni pole veel ametlikku vastust saanud.