Headliner: NoviNews – ja minu najal vaid seisab…

0
102

Tänapäeva maailmas, kus paljud meist saavad oma päevase uudistenormi kätte sotsiaalmeediast, oleme uudistetoimetaja tööga vähemal või suuremal osal juba kokku puutunud, seda vahel ise tajumatagi. Jagamised, “pöidlad”, “südamed” ja isegi klikid mõjutavad uudiste nähtavust ning kuipalju nad tõele vastavad on pahatihti vähemoluline. Headliner: NoviNews pakub võimaluse astuda ka “päris” uudistetoimetaja kingadesse ning pea ainuisikuliselt ühiskonna maailmavaadet kujundada.

Mäng leiab aset düstoopilises tulevikulinnas ja sinu täita on Novistani suurima meediaväljaande NoviNews uudistetoimetaja roll. Probleemid millega tegelema peab on üsna tuttavad ka tänapäeva maailmas ning pole tundmatud meie kodumaalgi – võõraviha, tasuta arstiabi kättesaadavus, võimujanus valitsusjuht ja sisuturunduseetika. Liikvel on mingi kummaline tõbi, mis niidab naaberriigis toodetud geenimodifikaatorite kasutajaid. Kas tegemist on diversiooniga? Turule on tulnud uus sünteetiline alkohol, mis mõningate uuringute andmetel on traditsioonilisest kordades ohutum, võib-olla suisa tervislik. Kas seda julgelt soovitada või manitseda pigem kainusele ja ettevaatlikkusele?

Tuleb välja, et avaliku arvamuse kallutamine pole eriti keeruline – tuleb vaid uudistenuppude sisukokkuvõtete puhul otsustada milliseid neist avaldada ja milliseid mitte. Kui mängu alguses saab valikuid teha vaid enda moraalse kompassi või hetketuju ajel, siis hiljem lisanduvad kvoodid ning teineteist välistavad valikud, mis võivad soovitud suunal püsimise keeruliseks teha. Uudiste lahterdamine “ei”-”jah”-templitega meenutab mulle väga üht teist, suurepärast valikupõhist mängu. Mis selle nimi nüüd oligi?

Papers, Please

Jah, muidugi. Aitäh!

Lisaks riiklikele küsimustele tuleb vähemal või rohkemal määral tegeleda ka toimetaja sugulaste, kolleegide ja tuttavatega. Kas toetada oma venna koomikuambitsioone väikese sisuturundusnupuga või soovitada tal endale hoopis “päris” töö otsida? Kuidas suhtuda immigrandist kolleegi või kodulähedase poe omanikku? Kas tänavalt leitud kutsikas või hulkuv droon endaga kaasa kutsuda? Mine tea, äkki osutub viimane hoopis HAL 9000 järeltulijaks? Uudiste toimetamine on mängu põhimehaanika ja sellest pääsu pole. Kõrvaltegelastega suhtlemine on enamasti valikuline, aga ehk on ka nende ignoreerimisel omad tagajärjed?

Üks läbimäng ei kesta eriti kaua. Vestlusi vältides saab vähem kui tunniga hakkama, aga nagu valikupõhiste mängudega ikka, tasub uuesti alustada ja vaadata mida teistsugused otsused endaga kaasa toovad. Sarnaselt näiteks Oxenfree’le võib järgnevatest läbimängudest leida pisikesi muudatusi ning ehk isegi mõne uue tegelase. Inspiratsiooni võib otsida ka trofeede/saavutuste nimekirjast. Sealt leiab hulga erinevaid ülesandeid, mille täitmiseks sobilike kombinatsioonide leidmine pakub omajagu peamurdmist. Erinevaid lahendusi nii kõrvalliinidele kui põhiloole on omajagu.

Üldiselt Headliner: NoviNews mulle meeldis, aga siin-seal andis ikkagi tunda, et tegemist on piiratud eelarvega indiemänguga. Mängus pole häälnäitlemist. See-eest on äge 16-biti mõjutustega heliriba. Paraku on lugusid vähevõitu ning mitmete läbimängude jooksul kipuvad nad pisut liiga palju korduma. Oleksin hinnanud võimalust uudised ka täismahus lugeda, aga otsused peab tegema vaid mõnerealiste kokkuvõtete põhjal. Pisut jäi kripeldama ka see, kuidas muidu suhteliselt sümpaatsed tegelased mõnikord väga valusatele kaotustele üsna pealiskaudselt reageerivad. Aga jah, võib-olla sellised need tulevikuühiskonna inimesed autori nägemuses ongi. Kogu narratiiv jäi minu jaoks siiski pisut pealiskaudseks ning ei tekitanud sellist emotsiooni nagu näiteks Papers, Please.

Headliner: NoviNews on täiesti korralik valikupõhine cyberpunk’i sugemetega videomäng. Mitte just perfektne, aga siiski oma iseloomu ja sõnumiga. Loo erinevad liinid varieeruvad piisavalt, et vähemalt paariks-kolmeks läbimänguks avastamisrõõmu pakkuda.

PEGI 12
Headliner: NoviNews
Platvormid: PC, PS4, Xbox One, Switch
Ilmus: 23. oktoober 2018 / 11. detsember 2019
Arendaja: Unbound Creations
Väljaandja: Unbound Creations, Chorus Worldwide
Ülevaade tehtud: PS4 Pro

Mängu saab osta siit:
osta_xboxosta_playstationosta_steamosta_amazon
HEA
Mängija valikutel põhinev lugu
HALB
Ootaks pisut rohkem emotsiooni ja sügavust
4