Hiina keelab võrgumängud, kus saab välismaalastega suhelda

0
120

Taiwan News kirjutab, et Hiina Kommunistlik Partei on märganud võrgumängudes probleemi, mis võimaldab inimestel vabalt suhelda ilma jälgimiseta. Loomulikult see kommunistlikule režiimile ei meeldi ning seetõttu on plaanis uute seaduste eelnõu, mis suurendab tsensuuri videomängudes ning lausa keelavad mängijatel kohtuda ja vestelda inimestega teisel pool Suurt Tulemüüri.

Jälgimise alla lähevad ka üksikmängud võrgus, kus Hiina püüab rakendada uut pärisnimedega seotud süsteemi. Lisaks keelab uus seadus ära zombid, nakkushaigused, kaartide redigeerimise ning isegi rollimängud ja mängude liidud.

Nende uute keeldude põhjuseks arvatakse olevat Hongkongi liikumise aktvisiti Joshua Wongi loodud sisu populaarses videomängus Animal Crossing: New Horizons. Wongi mängusaarel oli teemaks “Vabastage Hongkong” ja ta mõnitas seal Hiina liidrit Xi Jinpingi. Seepeale hakkasid ka teised mängijad sarnast sisu tootma, avaldades oma rahulolematust Kommunistliku Parteiga ja luues satiirilist sisu seoses valitsuse saamatusega viirusega võitlemisel. Selle tulemusel keelati Hiinas Animal Crossing: New Horizons müük ära ja plaanitakse kehtestada rangemat tsensuuri võrgumängudes.

Paar kuud tagasi keelati Hiinas ära ka populaarne viirusemäng Plague Inc., sest see sisaldavat ebaseaduslikku sisu. Arvatakse, et üheks keelamise põhjuseks võib olla see, et mängus saavad kõik viirused alguse Hiinast ning see näitab Hiinat halvas valguses.

Alates eelmise aasta aprillist on Hiinas ära keelatud ka hasartmängud nagu pokker ja mahjong, mängud mis käsitlevad riigi keiserlikku ajalugu ja loomulikult vägivaldse sisuga teosed kus on laibad ja verd.

Eelmise aasta sügisel keelati Hiinas ära ka populaarne YouTuber PewDiePie, sest ta jagas oma videos internetist levivaid meeme, milles võrreldakse Hiina Rahvavabariigi presidenti Xi Jinpingi Karupoeg Puhhiga. Laste lemmik Karupoeg Puhh on aga Hiinas keelatud alates 2017. aastast.

Hiina on pikemat aega võidelnud ka videomängusõltuvusega noorte hulgas. 2019. aasta novembris jõustus Hiinas seadus, mis keelab alla 18-aastastel mängida videomänge rohkem kui 90 minutit päevas või ajavahemikul 22:00-8:00. Piirangud seati ka mikromaksetele ja lisadele, lubades ühes kuus kulutada nendele asjadele maksimaalselt kuni 51 eurot (¥400). Lisaks tuleb võrgus mängimiseks ennast registreerida oma reaalseid isikuandmeid kasutades.