“Taiwan” ja “Hong Kong” on keelatud sõnad

0
120
Genshin Impact

Nintendo hittmängu “The Legend of Zelda: Breath of the Wildi” meenutav videomäng “Genshin Impact” on osutunud mänguturul nii edukaks, et ainuüksi selle mobiiliversiooni on allalaaditud juba üle 23 miljoni korra ning analüütikute sõnul on see teeninud juba üle 50 miljoni dollari. Nüüd aga paistavad mängu kohale mustad pilved saabunud olevat.

Tsensuur videomängudes on üsna tavapärane nähtus, kuigi päris äärmustesse laskuvat tsensuuri kohtab harva. Seetõttu ei tohiks üllatav olla ka see, et Hiina mängustuudio miHoYo loodud “Genshin Impact” tsenseerib samuti mitmeid sõnu. Üllatusena aga võib tulla, et nende tsenseeritud sõnade hulka kuuluvad “Taiwan”, “Hong Kong” ning PC Gamer’i andmetel ka “Putin”, “Hitler”, “Stalin” ja “Falun Gong”. Tsenseeritud sõnade hulka kuuluvat ka “Kiryu Coco” – Jaapani Vtuber, keda hakati tsenseerima pärast seda kui ta ühes oma YouTube’i striimi ajal kasutajate statistikas Taiwani eraldi välja tõi. Huvitav kas “Winnie-the-Pooh” ja “PewDiePie” on ka keelatud sõnade hulgas?

Tegelikult ei ole aga “Genshin Impact” üldsegi mitte ainuke mäng kus need sõnad tsenseeritud on. Hiinas avaldatud mängud peavad vastama riigi seadustele ja määrustele, mis reguleerivad videomängude sisu. Seetõttu tsenseeritakse kõikides Hiinas avaldatud mängudes selliseid sõnu nagu “Taiwan” ja “Hong Kong”. Sealhulgas teevad seda ka lääne arendajad, kui nad soovivad oma mängu Hiinas avaldada.

Probleem tsenseeritud sõnadega kerkis aga esile hetkel seepärast, et kui lääne mängustuudiod teevad Hiina jaoks eraldi tsenseeritud versiooni, siis kodukasutajaid läänes see ei puuduta. “Genshin Impact” aga on esimene Hiinas välja antud mäng, millest on saanud ülemaailmne hitt. Kuna miHoYo on Hiinas asuv mängustuudio, siis nad peavad järgima kohalikke seadusi ning mitte tsenseeritud globaalse versiooni avaldamine on üsna keeruline, kui mitte ilmvõimatu.

Sõnade “Taiwan” ja “Hong Kong” kasutamine on Hiina kultuuriministeeriumi poolt keelatud, sest need “ohustavad rahva ühtsust, suveräänsust või territoriaalset terviklikkust”.

Nüüd on aga nende sõnade keelamine populaarses videomängus “Genshin Impact” pälvinud paljude mängijate tähelepanu, kes kutsuvad inimesi üles seda videomängu boikoteerima.