New Pokémon Snap – naerata, lind lendab!

0
88

Pokémon on ilmselt nähtus, mida teavad maailmas peaaegu kõik inimesed, kellel mingi ekraaniga seade käepärast on. Loomakeste kogumisest on tehtud tohutu hulk mänge, filme, mänguasju ja kõikvõimalikku muud kraami ning see rong ei paista niipea peatuvat.

Mängudest on kindlasti populaarsemad just need, kus sina peategelasena maailmas seiklema pead ja endale pokémone püüdes võimalikult efektiivse löögirusika moodustad. Näiteks “Pokémon Sword ja Shield”, kuid tegelikult on pokémonidest tehtud mitmeid erinevaid mänge. Sealhulgas on olemas kohvikupidamise-mõistatusmäng „Pokémon Café”, koobastikes seiklemise mängusari „Pokémon Mystery Dungeon” ja kunagi ilmus Game Boyl ka pinballimäng „Pokémon Pinball”. Loomulikult ei keerle kogu pokémonide mängumaailm ainult nende pallidega loopimise ja vangistamise ümber, ühes mängus saab neid loopida ka puuviljadega, et nad midagi vahvat teeks ja sinu kaamerasilmale poseeriks.

Olgu, tegelikult kahes mängus. Esimene „Pokémon Snap” ilmus tegelikult juba 22 aastat tagasi Nintendo 64 konsooli peal ja sellele on tollest ajast alates järge soovitud, kuna tegu oli mõnusa ja rahuliku kogemusega. Käesoleval 2021. aastal Nintendo leebus ja andis Bandai Namcole ülesandeks toota „New Pokémon Snap” Nintendo Switchile.

Aga alustame algusest. „New Pokemon Snap” saadab mängija poisi või tüdrukuna pokémoni maailma Lentali-nimelisse piirkonda, kus professor Mirror vajab abi, selgitamaks välja, miks osad pokémonid sealkandis helendama kipuvad. Selleks ei pea sa neid mitte kinni püüdma, vaid oma kaamera abil fotopaberile jäädvustama ning sa saad kasutada erinevaid abivahendeid, et soovitud tulemuseni jõuda.

Tegu on omamoodi tulistamis-mõistatusmängu kombinatsiooniga, kus sa liigud automaatselt mööda etteantud rada ja üritad tee peal võimalikult häid ja asjalikke fotosid klõpsida. Igal rajal on põhiloo ajal päeva- ja öörežiim, mis tähendab seda, et erinevad pokémonid teevad erineval ajal erinevaid asju. Tahad näiteks öökull HootHooti pildistada? Päeval näed sa ainult tema tagumikku puuõõnest välja turritamas, kuid öösel on neid linde liikvel enam kui küll.

Erinevad tegevused annavad pildistamisel aga erinevaid tulemusi. Nimelt on mängu edasiviivaks mehaanikaks tegevuspaikade/radade tasemete tõstmine, mis paneb seal ilmuvaid pokémone teistmoodi käituma. Taset saad tõsta aga pilte tehes ja siin kohtud sa mängu hindamissüsteemiga. Olgu kohe ette ära öeldud, et mängus kaotada pole võimalik ja viletsamate piltide korral pead sa samu tegevuspaiku/radasid lihtsalt rohkem läbima, kuid see, kuidas pilte hinnatakse, on pehmelt öeldes keeruline.

Nimelt koosneb piltide hindamine kahest asjast: pildile jäädvustatud pokémoni tegevusest ja professor Mirrori antud kompositsioonihinnangust. Niisama ringi jalutav olend annab sulle ühe tärni, aga magav elukas näiteks kolm tärni (maksimaalne tärnide arv on neli). Iga tärnikategooria all hargneb lahti aga eelpool nimetatud kompositsioonihinnang, kus professor Mirror ütleb, kui hästi sa oma subjekti jäädvustanud oled. See tekitab aga minu jaoks veidraid olukordi, kus otse kaamerasse vaatav Pichu on vähem tärne ja punkte väärt kui puude vahelt vaevu pildile jäänud magav Ariados. Kui saad mingi maailma taseme piisavalt kõrgele, saad jõudu katsuda selle taseme bossipildistamisega ja liigud seejärel edasi.

Te võite ju mõelda, et mis lõbu on niisama korduvalt ja korduvalt mingeid maailmu läbi pildistada, kuid siin tuleb mainida asja, mis mängu ilmselt igale pokémonifännile hetkega maha müüb. „New Pokémon Snap” on ilmselt kõige armsam ja ilusam pokémonimäng, mida ma näinud olen, sest kõik maailmad on tegevust täis ja seal askeldavad lendavad, ujuvad, jooksvad, tuld sülgavad, ronivad, võitlevad ja pesasid ehitavad loomad. Siin ei ole pokémonid pelgalt tööriistad, millele sa rohu sees otsa komistada saad, vaid siin on nad täiesti pesuehtsad loomad, nagu sa näiteks safaril näha võid. Kui sulle pokémonid meeldivad, leiad sa ilmselt ka kümnendal läbimängukorral siit mõne uue detaili või suudad mõne foto millisekundi võrra varem klõpsata, et paremat kaadrit saada.

Lisaks niisama pildistamisele on mängus ka pildipalved, kus soovitakse sinu käest saada mingit kindlat fotot ning siin tuleb mängu eelpool mainitud mõistatuselement. Vahel on soovid lihtsad ja eeldavad lihtsalt tähelepanelikkust. Sul on kasutada vile, puuviljad ja Illumina-pallid, mis võivad teatud pokémonid helendama panna. Näiteks kohe mängu alguses huvitab ühte isikut, et milline pokémon puuvilju ära kõrvetab. Selleks tuleb sul märgata puu otsas olevat Emolgat (elektriorav) ja visata puu alla õun, millele ta siis särtsu annab, ning toimuvat pildistada. Hiljem muutuvad soovid aga märksa keerulisemaks, näiteks lumemaailmas pead sa ühe Jynxi muusikaga üles äratama, õunaga õigesse suunda juhtima, Illumina palliga õige lille särama panema ja siis järgnevast pildi tegema. Selline nuputamine on päris põnev, aga kuna sa pead seda tegema jooksvalt, siis minu puhul võrdus see leppimisega, et nii, nüüd ma olen siit kolmandat korda läbi sõitnud ja nüüd ma tean, mis ajal ja mis järjekorras asju teha. Aga pole hullu, sest…

… „New Pokemon Snap” on selle aasta hea tuju mäng. Ta ei ole minu jaoks kohe kindlasti asi, mida ma pikalt mängima jään, sest pikemalt mängides muutub ta lihtsalt üksluiseks, aga tegu on mänguga, mida on hea aeg-ajalt kümneks minutiks kätte võtta, et lihtsalt hetkeks kaunis virtuaalses loomaaias lõõgastuda. Pokémoni fännide jaoks on siin aga imestamist umbes sama palju kui tõelisel safaril, sest niimoodi pole te ilmselt veel oma lemmikuid käitumas näinud.

Lapsevanematele: Tegu on pokémonidega ja küllaltki lihtsa pokémonimänguga. Kui teie võsukest antud nähtus huvitab, siis võite talle selle julgelt kätte anda.

PEGI 3
New Pokémon Snap
Platvorm(id): Nintendo Switch
Ilmus: 30. aprill 2021
Arendaja: Bandai Namco
Väljaandja: Nintendo
Ülevaade tehtud: Nintendo Switch

Mängu saab osta siit:
osta_euronicsosta_amazon
HEA
Palju pokémone erinevates situatsioonides
Suurepärane mäng, mille saatel puhata
Mõistatusi on vahva lahti hammustada
Näeb jube armas ja kena välja
HALB
Kipub korduvaks muutuma
Piltide hindamissüsteem on liiga segane
4