Sony nõuab mängude avaldajatelt ristmängutasu

0
210
Fortnite

Epic Gamesi juht Tim Sweeney teatas Epic Games vs Apple kohtuprotsessi ajal, et Sony nõuab mängude avaldajatelt ristmängude puhul hüvitist.

Eelmise aasta suvel võttis Epic Games Fortnite’is kasutusele uue otsemaksevõimaluse, võimaldades mängijatel mängusisest raha osta väljaspool Apple ja Google maksesüsteeme. Apple otsustas selle peale “Fortnite’i” Apple Store’ist eemaldada, sest oma maksesüsteemi kasutamine rikkuvat Apple Store’i kasutusreegleid. Epic Games oli aga selleks juba eelnevalt valmistunud ning koheselt anti sisse kohtuasi Apple vastu.

Tänu sellele kohtuprotsessile on päevavalgele tulnud päris palju uut infot. Sealhulgas selgus, et Epic Games Store’i kahjum oli 2019. aastal 181 miljonit dollarit ja “Fortnite” teenis kahe aasta jooksul Apple Store’is 700 miljonit dollarit.

Uut infot aga tuleb uksest ja aknast ainult juurde. Epic Games vs Apple kohtuprotsessi avapäeval teatas Tim Sweeney, et Sony nõuab neilt ristmängude puhul lisatasu. Epic nõustus nende tasudega ainult sel põhjusel, et see oli ainuke viis kuidas Sony lubas “Fortnite’is” ristmängu võimalust oma platvormil.

“Teatud tingimustel peab Epic maksma Sonyle täiendavat tulu,” ütles Sweeney.

Näiteks kui mängija mängib enamasti PlayStationi platvormidel, kuid ostsis midagi oma iPhone’is, siis peab Epic Games selle ostu pealt Sonyle maksma. Sweeney kinnitas kohtule, et Sony on ainus platvormi omanik, kes sellist hüvitist nõuab.

Sony oli aastaid platvormidevahelise mängu lubamise vastu, eriti kui see puudutas Nintendo Switchi ja Microsofti Xboxi. Kui Sonylt selle kohta uuriti, vastas Sony tavaliselt, et nad on “alati avatud vestlusteks videomängude arendajatega või avaldajatega kui nood tahavad sel teemal rääkida”. Hiljem põhjendas Jim Ryan Sony vastuseisu ristmängule sellega, et Sony võtab tõsiselt oma vastutust PlayStationi kasutajate turvalisuse ja mängukogemuse ees. Näiteks mängivad PlayStationil ka väga noored kasutajad ning ristmängu võimaldamisel ei oleks Sonyl võimalik nende turvalisuse eest hoolitseda ja neid kaitsta võimalike välismõjude eest.

Epic Gamesi ja Sony vahelisest kirjavahetusest selgub, et Epic Games lubas pudrumägesid kokku, et Sony lubaks ristmängu võimalust oma platvormil. Sony aga oli kategooriliselt ristmängu lubamise vastu, sõltumata mängu populaarsusest. “Nagu sa tead, paljud ettevõtted on mänginud selle ideega ja mitte ükskni neist pole suutnud meilem selgitada kuidas konsoolide vahelise mängu lubamine PlayStationi äri edendaks,” kirjutas Sony juht Gio Corsi.

Mõni aeg hiljem aga saabus lõpuks see hetk, mil Sony otsustas siiski platvormide vahelist mängu lubada. Aastaid on arutletud sel teemal, et miks Sony lõpuks meelt muutis ja tänu Epic Games vs Apple kohtuprotsessile on see mõistatus nüüd lõpuks lahendatud.