Brasiilia kiitis Activision Blizzardi tehingu heaks

0
72
Call of Duty: Modern Warfare

Brasiilia majanduskaitse haldusnõukogu (CADE), mis on konkurentsiameti vaste Brasiilias, kiitis heaks Microsofti Activision Blizzardi ostu, lükates tagasi kõik Sony argumendid selles osas, nagu oleks tegemist konkurentsi kahjustava tehinguga.

Jaanuari alguses teatas Microsoft oma plaanist omandada Activision Blizzard 68,7 miljardi dollari eest. Mõned kuud hiljem, kiitsid Activision Blizzardi aktsionärid tehingu heaks ning augustis andis tehingule heakskiidu ka Saudi Araabia konkurentsiamet. Nüüd kiitis tehingu heaks ka Brasiilia, kes mainib oma otsuses, et nende ülesandeks ei ole tegeleda “konkreetsete konkurentide” kaitsmisega.

Avaldatud otsuses kirjutab Brasiilia riigiamet, et Activision Blizzardi ost Microsofti poolt võib tõepoolest avaldada negatiivset mõju PlayStationi ärile, eriti juhul, kui Microsoft otsustab näiteks sellise suure mänguseeria nagu “Call of Duty” teha Xboxi eksklusiiviks. Kuid tehing ise ei konkurentsi kahjustav, vaid pigem hoopis soodustav ning seetõttu ei leia CADE ühtegi põhjust, miks nad peaksid tehingu toimumist takistama.

Kuigi osa digitaalsete mängude turustamise ja konsoolide turust on tõepoolest Microsofti käes, siis CADE ei usu, et see tuleks Microsoftile endale kasuks kui nad peaksid Activision Blizzardiga konkureerivatel ettevõtetel tegema oma platvormidele juurdepääsu raskemaks. See mõjutaks koheselt Xboxi ökosüsteemis saadaval olevate mängude hulka ja mitmekesisust, muutes ettevõtte tooted ja teenused tarbijate hulgas vähem atraktiivsemaks.

Mis aga puudutab “Call of Duty” mänguseeriat, mis Sony sõnul olevat hädavajalik mäng, siis hoolimata selle populaarsusest ei ole tegemist olulise mänguga, mis reaalselt võiks mõjutada konkurentsi. CADE on veendunud, et Activision Blizzardi mängude omamine ei anna Microsoftile konkurentide ees olulist eelist konsoolide ja digitaalsete mängude turustamise turul.

Lisaks mainib CADE, vihjates siinkohal Sonyle, et nende eesmärgiks turul on Brasiilia tarbijate heaolu eest seismine, mitte aga teatud konkurentide konkreetsete ärihuvide kaitsmine.

Kuigi Activision Blizzardi mängud Xboxil võivad meelitada PlayStationilt mõned kasutajad Xboxile üle, ei ole tegemist konkurentsi kahjustava tegevusega konsooliturul.

Kuigi Saudi Araabias ja Brasiilias kiideti tehing heaks, on Sony suutnud vähemalt ühe võidu siiski saavutanud. Nimelt on nad suutnud Suurbritannia ametnikke veenda selles, et Microsofti Activision Blizzard ost on ohuks konkurentsile konsooliturul. Suurbritannia konkurentsi- ja turgude amet (CMA) on alustanud tehingu uurimist, et kas tegemist on konkurentsi kahjustava tehinguga või mitte. Lõpliku aruande avaldamise tähtajaks määrati 1. märts 2023.

Otsust ei ole veel teinud ka USA ja Euroopa konkurentsiamet. PlayStationi juht Jim Ryan on korduvalt lennanud isiklikult Brüsselisse, et sealseid ametnike veenda tegema otsust Sony kasuks. Microsofti tegevjuht Satya Nadella on aga kindel, et Sony massiivne lobitöö ei kanna siiski vilja ning Activision Blizzardi omandamine saab riigiametitelt heakskiidu.