Chocobo GP – mis on kollane ja lend… sõidab?

0
111

Kuidas alistada hiiglast? See pole vast eriti lihtne, kuid vahel on mõned väiksemad ja südikad tegijad sellega (peaaegu) hakkama saanud. Kuidas alistada aga oma alal hiiglast, mille nimi on “Mario Kart 8 Deluxe”? Milline hulljulge samm oleks temaga vastamisi minna, eriti veel ajal, mil “Crash Team Racing: Nitro-Fueled” ja “Team Sonic Racing” ähvardavalt üle tema õla piiluvad? Square Enix on aga lõvikonservi ampsanud ja saadab ühe väga vana mängu järje nende vastu võistlustulle. Kas uuel tulijal “Chocobo GPl” õnnestub liidrite seas üle finišijoone tuisata või jääb ta mootori podisedes esimese ringi järel viimaseks?

“Chocobo GP” on järg 1999. aastal PlayStation 1l ilmunud “Chocobo Racingule”. Tegu on “Final Fantasy” seeriast tuttavat linnukest kasutava teosega, mis hõlmab endas erinevaid “Final Fantasy” seeria tegelasi, tegevuspaiku, muusikat ja erinevaid jutu sees antavaid vihjeid.

Vana “Chocobo Racing” oli pehmelt öeldes puine kardisõidumäng, kuid sellel oli oma võlu, sest sa said lahti lukustada erinevaid tegelasi ning mängu heliriba oli lausa suurepärane. Teismelise “Final Fantasy VII” fännina oli see lausa suurepärane vahepala ja kui “Chocobo GP” avalikustati, hakkasin ma põnevusest toolil nihelema.

“Chocobo GP” on värviline ja vali. Mängija käsutuses on üle 20 “Final Fantasy” mängudest tuntud tegelase, alustades peategelasest Chocobost ja lõpetades varasemates mängudes figureerinud Vivi, Terra ja Shivaga. Tegelasi lukustatakse lahti loo käigus, kuid mitte kõik neist ei tule… tasuta. Nimelt lukustad sa tegelastele lisaks lahti ka nende ostuõigust ja pead nad mängust kogutava virtuaalraha eest endale soetama. Aga sellest juba hetke pärast lähemalt. Kui soovite kõiki tegelasi saada, tuleb lugu läbida kaks korda, esmalt niisama ja seejärel teist korda uue ja kõrgema raskusastmega.

Radu, kus sõidetakse, on kõigest 9, mida on ühe kardisõidumängu kohta tõsiselt vähe, eriti veel siis, kui arvestada seda, et poolte radade disain on täiesti kohutav. Mängu loojad on nimelt arvanud, et äge oleks sõita ülikitsastel radadel läbi arvukate 90-kraadiste kurvide. Ma võin kätt südamele pannes öelda, et ei ole, sest seina tabamine või relvaga pihta saamine paneb teie sõiduriista lihtsalt seisma.

Nüüd tahaks ma piitsutada ka seda elev… tüsedat chocobot, kes siin toas ringi tammub. Nimelt on “Chocobo GP” oma olemuselt 40-eurone mobiilimäng. Lisaks loole, arvuti vastu sõidetavatele turniiridele ja ajasõitudele on mängu väidetavalt põhiliseks tegevuseks GP-mängulaad, mis on täielikult netipõhine ja sisaldab otse loomulikult ka hooajapiletit (Season Pass), millega saab lahti lukustada “Final Fantasy VII” tuttava Cloudi ja teenida raha ehk gili. See kõik paneb alguse virtuaalraha virvarrile, mis isegi minul silme eest kirjuks võttis.

Hooajapiletit saab osta Mythrili eest, mis on mängu näpuotsaga jagatav esimene valuuta, mida saab ka päris raha eest osta. Hooajapileti raames kogute gili ehk münte, milllega saab osta teisest poest uusi sõidukivärve ja “Final Fantasy VIII” tuttavat Squalli. Probleem on aga selles, et gilipoe hinnad on veel üüratumad kui kütusehinnad tanklates ja mängijal pole lootustki netimängu üha uuesti ja uuesti nühkimata sealt midagi osta. Nimelt saab netis võidu eest mõnikümmend münti, kuid Squalli kaks autot maksavad 30 000 münti tükist. Täiesti ulme, mis ajakulu peab nende ostmisse minema! Kolmandaks on piletid, mida kogutakse loo mängimise käigus ja selle eest ostetakse uusi tegelasi, autosid ja värve.

Seega kõik on omavahel seotud. Kuna tegelased ei ole kohe mitte võrdsed ja nende erivõimed teevad osad teistest peajagu paremaks, tahate te piletitega need tüübid lahti lukustada. Seejärel on teil vaja hooajapiletit, et hakata mängima netimängu, et teenida gili, et osta sealt uusi tegelasi ja sõidukeid. See on lausa jube nõiaring ja hooajapileti ostusoovitust surutakse kohe mängu esmakäivitusel mängijatele nina alla ning ühelt 40-euroselt kardisõidumängult ma seda ei ootaks.

Mul on tõsine kahju, et mängu tegijad on niimoodi raha- ja mängijate aja ahneks läinud. Kusagil selle segapudru sees on peidus täiesti korraliku mängu raamistik. Mulle meeldib “Chocobo GP” rajalt korjatavate esemete süsteem, kus sa saad koguda näiteks pisikese kiirenduse ja selle kohe ära kasutada, kuid kui sa suudad seda hoida, saad sa lisamateeriat haarates kiirenduse tõhusust tõsta. Mulle meeldib, et osadel radadel on vahvad lõikamiskohad ja mulle meeldib mängu loo B-filmi tasemel dialoog. Mulle ei meeldi aga see, et mängu nautimine nii kohutavalt keeruliseks tehtud on ja et mitmikmäng ainult kahe mängijaga piiratud on. Mina oleks oodanud ikkagi neljakesi mängimise võimalust. Õnneks on mängust saadaval ka tasuta Lite-versioon, seega saate soovi korral Chocoboga ise paar ringi teha ja otsustada, kas te tahate sinna oma aega ja raha matma hakata.

Lapsevanematele: “Chocobo GP” on vahepalaks ja meelituseks neile, kellele meeldib “Final Fantasy” sari. Kardisõidumängude žanris on olemas temast märksa paremaid ja vähem pealetükkivaid teoseid, seega tehke oma valikud mängija eelistustele vastavalt.

PEGI 3
Chocobo GP
Platvorm(id): Nintendo Switch
Ilmus: 10. märts 2022
Arendaja: Arika
Väljaandja:Square Enix
Ülevaade tehtud: Nintendo Switch

Mängu saab osta siit:
osta_euronics
HEA
Vahva absurdihuumor
Palju "Final Fantasy" tegelasi
HALB
Viletsad rajad
Tohutult pealetükkiv virtuaalrahasüsteem
Ei hinda mängija aega absoluutselt
Tegelaste erivõimed on täiesti tasakaalust väljas
2