Pokemon Brilliant Diamond/Shining Pearl – Midagi vana…

0
94

“Pokémon Brilliant Diamond” ja “Shining Pearl” on midagi vana restaureeritud mööbli sarnast. Kuigi nende väline pind on klants ja läikiv, on selle all peidus jätkuvalt sama tuttav mugavus või siis hoopis ebamugavalt välja turritavad vedrud. Tegu on 2006. aastal välja antud pokémonimängude uusversioonidega, kuid sel korral pole neid otseselt ümber tehtud, vaid vanad mängud on lihtsalt restaureerituna uue kihi ja paar väikest täiendust saanud. Ja see pole üldse halb.

Nimelt rõhuvadki “B. Diamond” ja “S. Pearl” (edaspidi BDSP) mängijate nostalgiameelele. Need, kes ootasid midagi uut ja revolutsioonilist, peavad vast pettuma, kuid neid, kes tahtsid taaskülastada kunagi ammu kogetud seiklust, ootab ees tõeline maiuspala. See on täpselt sama hea ja suurepäraselt viimistletud nagu ta oli aastal 2006, koos kõikide oma plusside ja miinustega.

See tähendab, et võitlussüsteem on täpselt sama ja venib täpselt sama aeglaselt nagu varem, treenerivõitlused, mis maailmas aset leiavad, on täpselt sama kasutud ja tüütud, sest keegi neist ei saa sinu pokémonidele vastu saamisest isegi unistada ning sinu parimaks tiimiks osutub põhimõtteliselt taas mängu alguses valitud/püütud pokémonide kamp. Kui oli keegi, kes tegi mängu läbi nii, et ei kasutanud põhimõtteliselt lõpuni välja oma alguses valitud semu (köhh, Chimchar, sest mängus on tuletüüpi loomi kohutavalt vähe), Gyaradost, Luxrayd ja Roserade’i, siis andke endast märku! Te võite küsida, et miks keegi mulle vastu ei saa? Nimelt lähevad BDSPs kogemuspunktid sinu tiimi vahel jagamisele ja kõik pokémonid kasvavad mühinal, olles lõpuks vastaste omadest igati paremad. Ainsaks erandiks on pärast mängu läbimist avanev võimalus mängu jõuksiliidritega uuesti madistada, ainult et siis antakse neile ideaalsed tiimid kätte ning siis nad võivad teile natuke meelehärmi valmistada.

Mängijatel on küll võimalus püüda ka mitte Sinnohi pokémonide nimistusse kuuluvaid loomi, aga selleks peavad nad jõudma kohta, kus avaneb maa-alune koobastik nimega Grand Underground, kus koridorid vabalt ringi silkavate pokémonidega alasid ühendavad. Sealt sai mõne looma ikka aeg ajalt nopitud, keda ma põhinelikule lisaks testida sain. Maa all on peidus ka peategelase peidukas (Hideaway), mida mängu jooksul täiendada ja muuta saab. Mina heitsin sellele üheainsa pilgu ja jätsin siis suht-koht sinnapaika, sest ma tulin siia ikkagi pokémone püüdma, mitte kujusid paika sättima.

BDSP parimaks uuenduseks on aga salapärane kobras Bidoof (kellele ma valetan, kõik teavad, kes Bidoof on), kes vajadusel kohale lendab ja sind aitab. Nimelt oli vanades mängudes tarvis sul kaasas vedada ühte elukat, kes oskas kasutada erinevaid maailmas vaja minevaid oskuseid, nagu puude raiumine ja kivide veeretamine jne. Nüüd on need omadused lihtsalt kasutatavad ja kõik loomad võivad keskenduda sellele, milleks nad loodud on – vastaste mollimisele. Võitlused on täpselt samasugused nagu nad kogu aeg olnud on, kuid ma tahaks viriseda selle üle, et kuigi mängus on sinu tahvelarvuti kasutamiseks puuteekraani tugi, pole võitluse ajal ekraanil olevatele suurtele ja värvilistele nuppudele võimalik vajutada ja sa pead neid ikkagi tavalise menüüna kasutama.

Graafiliselt on muutunud palju, kuid samas ka mitte midagi. Põhimõtteliselt on võetud vanade mängude suurte peade ja nunnude silmadega stiil ning tehtud see tänapäevasemaks, andes mängule pehmelt öeldes armsa välimuse. Võitlusesse minnes omandavad tegelased realistlikuma vormi, täpselt nagu algsetes mängudeski, ja tegelikult näeb BDSP graafiline stiil minu silmis suurepärane välja, sest maailm, tegelased ja pokémonid ise on kaunimad kui varem. Muudetud on ka juhtimist. Kui aastal 2006 sai liikuda edasi, tagasi, vasakule ja paremale, siis nüüd on liikumine vabaks lastud ja sa võid ka diagonaalis sibada, kuid sellega kaasnevad erinevate asjade taha kinni jäämised ning tahtmatud tegevused maailmas, nagu kivide valesti lükkamine, mis nõuab siis pusleekraanilt lahkumist ja sinna naasmist.

Seega võite BDSPd käes hoides arvestada, et tegu on põhimõtteliselt sama mänguga, mis ta 2006. aastal oli. Siin pole kasutatud “Pokémon Platinumis” (see oli omal ajal “Diamondi” ja “Pearli” täiendatud variant) olnud loo ja maailma täiendusi ning kui te olete omal ajal vanu mänge mänginud, ei leia te siit peaaegu mitte midagi uut. See aga ei tähenda, et mäng oleks kuidagi halb, sest BDSP on suurepärane pokémonimäng, mis annab teile võimaluse kogeda mängu oma traditsioonilisimal kujul.

Lapsevanematele: Pokémon oma vanas tuntud headuses. Kui te olete ise kunagi vana “Diamondit” ja “Pearli” mänginud ja tahate mängida originaalilähedast väljalaset uues kuues, siis on BDSP selleks suurepärane valik. Jah, ka pokémonimängude seas on uuemaid ja arenenumaid mänge, kuid “Brilliant Diamond” ja “Shining Pearl” on väga armsad ja nauditavad.

PEGI 7
Pokemon Brilliant Diamond
Platvorm(id): Nintendo Switch
Ilmus: 19. november 2021
Arendaja: ILCA
Väljaandja: Nintendo
Ülevaade tehtud: Nintendo Switch

Mängu saab osta siit:
osta_euronicsosta_amazon
HEA
Suurepärane üks ühele uusversioon ühest parimast pokémonimängust
Täiendused teevad mängu mugavamaks
Pärast loo lõppu avanevad võitlused on parajad pähklid
HALB
Küsitavad valikud kasutajaliideses
Vaba liikumine tekitab vahel tahtmatult probleeme
4