Square Enix pani müüki Hitmani mängude arendaja Io Interactive stuudio

0
155

Square Enix teatas, et nad panid müüki Hitman mängude arendaja Io Interactive stuudio.

Juba eelmise aasta lõpus oli põhjust arvata, et Square Enix võib plaanida Io Interactive mängustuudio müüki või selle üldse sulgeda. Nüüd siis on Square Enix oma plaanid ka avalikult teatavaks teinud.

IO Interactive mängustuudio loodi 1998 aasta septembris Kopenhaagenis, Taanis. Kaks aastat hiljem toodi koostöös Eidos Interactive’ga turule Hitman: Codename 47, mis võeti mängijate poolt positiivselt vastu. Ka 2002 aastal ilmunud järg Hitman 2: Silent Assassin teenis mitmeid kiidusõnu nii mängijatelt kui kriitikutelt. Hästi läks ka kompanii järgmisel mängul, Freedom Fighters, mis sai samuti kriitikutelt väga head hinded.

Aastal 2004 aga osteti Hitmani loonud mängustuudio Eidos Interactive poolt ära ja sellega sai läbi Io Interactive kuus aastat kestnud iseseisvus. Viis aastat hiljem, 2009 aastal müüdi Io Interactive edasi Square Enix’ile.

2016 aastal loodud episoodiline Hitman sai küll mitmetelt kriitikutelt positiivsed hinded, kuid samal ajal andsid mängijad ise sellele mängule hävitavad hinnangud. Io Interactivel oli plaanis alustada ka Hitmani teise hooajaga, kuid mõni aeg tagasi sellest siiski loobuti.

Square Enix põhjendab oma otsust sellega, et Taani mängustuudio IO Interactive on kokku tootnud €39 miljonit kahjumit.

“Et maksimeerida mängijate rahulolu ning turupotentsiaali edasiminekul, suuname me oma ressursid ja energia meie olulistele frantsiisidele ja stuudiotele. Seetõttu oleme me kahetsusväärselt otsustanud täielikult tagasi tõmbuda tütarettevõttest Io Interactive.

Square Enix kinnitas, et olemas on juba ka mõned potentsiaalsed ostjad, kellega peetakse läbirääkimisi. Kuid see ei tähenda siiski midagi kindlat ning võib juhtuda, et Io Interactive suletakse täielikult.

Kuigi Square Enix pole avalikustanud võimalike ostjate nimesid kellega läbirääkimisi peetakse, võib arvata et üheks võimalikuks huviliseks võiks olla Vivendi, kes on omale eesmärgiks võtnud mänguturul veelgi enam laieneda.

Kuid Io Interactive pole kindlasti ainuke mängustuudio kelle tulevikuväljavaated on kahtlased. Sel aastal võib peatselt oodata veel ühe mängustuudio müügist või selle täielikust sulgemisest. Ning järgmise aasta esimeses pooles teatab ZeniMax Media suure tõenäosusega Prantsuse mängustuudio Arkane Studios (Dishonored 2, Prey) müügist.