Marvel’s Guardians of the Galaxy – Aednikud galaktikat päästmas

0
142
Marvel's Guardians of the Galaxy

Kui Square Enix esmakordselt E3 ajal “Marvel’s Guardians Of The Galaxy” mängu näitas, ei tekitanud see minus mingeid erilisi positiivseid tundeid. Tegemist tundus olevat sellise keskpärase mänguga ning nende eelmine Marveli maailmas toimuv mäng “Marvel’s Avengers” ei kukkunud just kõige paremini välja. Tõsi, mängu arendajad on muidugi erinevad. Kui “Marvel’s Avengersi” arendajaks on Crystal Dynamics, siis “Marvel’s Guardians of the Galaxy” arendajaks on aga hoopis Eidos-Montréal, “Deus Exi” mänguseeria autor.

Hilisemad mänguvideod aga tekitasid juba rohkem huvi ning kuna 2021. aasta on olnud muidu üsna nukker ja tühjavõitu aasta, siis sai “Marvel’s Guardians of the Galaxy” oktoobris ette võetud ja pean ütlema, et see oli õige otsus, sest tegemist on selle aasta parima mänguga.

Tegemist on tugeva loopõhise põnevus-seiklusmänguga, mis põhineb samanimelisel koomiksisarjal. Mängija juhib kolmanda isiku vaates Peter Quilli ehk Star-Lordi. Võitlustes vaenaste vastu on abiks Peteri 13. sünnipäeval kingituseks saadud elementrelvad, mille ta isa, kes enne Peteri sündi lahkuma pidi, talle jättis ja reaktiivsaapad, millega õhus lennata saab ning loomulikult tema neli kaaslast – Gamora (kõige ohtlikum palgamõrvar kogu galaktikas), Rocket Raccoon (EI OLE PESUKARU! EI OLE LOOM!), Groot ja Drax the Destroyer. Oma meeskonnaliikmeid otseselt juhtida ei saa, nende juhtimise/tegemiste eest hoolitseb arvuti, kuid mängijal on võimalik nende erivõimeid kasutada lahingutes ja mitmesugustest kohtadest edasi pääsemiseks.

Seda seltskonda tuntakse siis Galaktika Aednike nime all. Nii juhtub, kui Groot ametlikke registreerimispabereid täitma saadetakse. Rocket on küll lisaparanduse registrisse teinud, et tegemist on siiski Galaktika Valvuritega, aga kes see neid lisamärkusi ikka loeb? Seetõttu tuleb neil ikka ja jälle kõigile meelde tuletada, et nad on galaktika valvurid, mitte galaktika aednikud.

Loomulikult ei ole ekraanil olevad tegelased samad, kes kinoekraanil tegutsevad ega ka mitte samasugused nagu koomiksis. Tegemist on täielikult Eidos-Montréali loominguga. Kui ma esialgu kartsin, et see võib mind häirida, siis tegelikkuses võtsin ma Gamora ja Draxi kiirelt omaks ning aja jooksul harjusin ka teistega ära. Grooti ja Rocketi puhul häirisid mind alguses nende hääled ning Star-Lordi puhul tema blond pea. Palju rohkem häiris mind aga hoopis taustalugu. Sellest ma aga siinkohal lähemalt siiski ei räägiks, sest see võib sisaldada spoilereid neile, kes “Guardians of the Galaxy” filmide või/ja koomiksitega tuttav pole. Kui sind see teema aga lähemalt huvitab, siis võta minuga Meile Meeldib Mängida discordis ühendust.

Üldse on raske sellest mängust eriti midagi rääkida nii, et sa midagi ära ei spoilerdaks, sest nagu ma kohe alguses mainisin, tegemist on tugeva loopõhise mänguga. Valdav osa mängust ongi lugu, kus sul lubatakse vahepeal veidi ringi jalutada, nurgataguseid avastada ja vastastega lahinguid pidada.

Loo käigus lubatakse sul teha valikuid, mis mõjutavad mängu järgnevat kulgu kas kohe või kunagi hiljem. Mängu raamlugu jääb siiski samaks ja kõik valikud jõuavad lõpuks ikka samasse punkti välja, või noh peaaegu samasse punkti. Küll aga võib teekond sinna sinul ja su sõpradel sootuks erinev olla. Sealhulgas mõjutavad need otsused teatud määral ka sinu suhteid kaaslastega, usu mind pisikesele Rocketile kohe üldse ei meeldi kui sa lubad Draxil teda üle mingite aukude kogu aeg visata, parem tee need mõned lisasammud ja korja selle käigus teele jäänud lisakraam üles ning naudi selle käigus tekkinud lisastseene. Sealhulgas võib juhtuda ka seda, et kui sa oled mingis punktis eriti tubli olnud, võid sa hiljem mõnest üliägedast lahingust ilma jääda. Ühesõnaga sinu tegudel on tagajärjed.

Need, kes tahavad mängust maksimaalselt kõik välja pigistada, peavad ka kõikvõimalikud nurgatagused läbi käima, sest sealt leiab alustuseks kola, mille abil Rocket saab sinu varustuse paremaks muuta. Teiseks leiab sealt endale ja oma kaaslastele igasuguseid ägedaid kostüüme, mida neile selga toppida. Kolmandaks leiab sealt mitmesuguseid esemeid, mida hiljem siis laevas lähemalt uurida saad, mis omakorda käivitab spetsiaalse vahestseeni vastava kaaslasega, kes eseme kohta rohkem infot jagab. Siinkohal tulevad sulle appi sinu meeskonnakaaslased, kelle erivõimeid sa mitmesugustest kohtadest edasipääsemiseks vajad.

Lahingud on üliägedad ja ägedad on ka erinevad animatsioonid. Nagu eespool mainisin, siis sina madistad Star-Lordina ja arvuti juhib sinu meeskonnakaaslasi, kuid sul on võimalik valida lahinguplatsilt vastane ja öelda oma meeskonnakaaslasele, et ta siis valitud vastase või vastaste peal vastavat erivõimet kasutaks. See kõik on taktikaliselt äge, sest ka vastastel on erinevad oskused ja omadused. Seetõttu tuleb kuiva tulistamise või peksmise asemel taktikaliselt mõelda, et oma kaaslaste erinevaid oskusi maksimaalselt ära kasutada. Või noh, tegelikult on sulle alles jäetud ka kuiv tulistamine ning vastastele rusikaga või jalaga näkku tagumine, aga sellisel juhul võib vastaste alistamine võtta kordades ja kordades rohkem aega, seda nii suvaliste tüüpidega kohtudes kui ka bossilahingutes.

Erivõimeid on sinu kaaslastel kokku neli – kolm tavalist ja üks spetsiaalne võime. Tavalisi võimeid saad lahti lukustada kogemuspunktide eest, see viimane, spetsiaalne võime avaneb aga automaatselt mänguloo käigus.

Võitluste ajal on sul ekraaninurgas ka üks supervõime meeter. Kui see täis saab, siis saad spetsiaalse erivõime käivitada. Selle supervõime nimeks on “Team Huddle” ja tegemist on siis meeskonna motiveerimise kõnega. Keset lahingut hüüad meeskonnakaaslased kokku, seejärel kuulad nende jutu ära, hoides silma peal taustal olevatel sõnadel ja valid meeskonna motivatsiooni ergutamiseks õige lause, mis põhineb siis meeskonna lausetel ja taustal olevatel sõnadel. Kui oled valinud õige lause, hakkab kogu meeskond vastastele rohkem haiget tegema, kui sa aga ebaõnnestud, siis saab boonuse ainult Star-Lord. Selle supervõime üheks heaks boonuseks, sõltumata sellest, kas su motivatsioonikõne õnnestub või ebaõnnestub, on veel see, et selle käivitamisel elustatakse automaatselt kõik langenud või vabastatakse kõik vangistatud kaaslased. Tihtipeale ma eelistasingi selle supervõime jätta olukordadeks, kus vähemalt kaks kaaslast pikali olid, eriti kui üks neist Groot on. Nimelt on Grooti üheks spetsiaalseks võimeks teiste elustamine, sealhulgas ka sinu elustamine, mida Groot automaatselt teeb, kui su elud otsa saavad.

Loomulikult kõlab lahingute taustaks äge 80. aastate hittmuusika, ühesõnaga tegu on mänguga, mida striimeri režiimis ei tohi mängida, sest seal neid lugusid pole ja nendes kohtades, kus pala kõlama pidi, on kas vaikus või on see sootuks asendatud mingi indiemuusikaga, mis kõlab selle mängu juures naeruväärselt. Selle mängu mängimiseks on ainult üks õige viis, koos 80ndate hittmuusikaga.

Kahju ainult, et neid lahinguid nii vähe on, sest seda madistamist ja vastaseid oleks võinud mängus palju rohkem olla. Nagu eespool mainisin, on tegemist tugevale loole keskendunud mänguga ja valdav osa mängust moodustavad vahestseenid. Lahiguid on umbes kusagil kolmandik kogu mängust.

“Marvel’s Guardians of the Galaxy” on minu jaoks käesoleva aasta parim mäng ning mitte ükski teine mäng sel aastal ei pääse sellele ligilähedale ka mitte. Tegelased mängus on ägedad, see humoorikas lugu on vapustavalt hea ja need vestlused, mis sinu kaaslaste vahel toimuvad, annavad mängule päris palju juurde ning neid on väga põnev jälgida. Mis peamine need vestlused ei kordu kunagi, nagu see paljudes teistes kaaslastega mängudes pahatihti probleemiks on, nad kas vaikivad enamus ajast või hakkavad end üsna kiirelt kordama, siin seda probleemi pole.

Kui teile meeldivad “Guardians of the Galaxy” tegelased ja hea humoorikas lugu, siis “Marvel’s Guardians of the Galaxy” on käesoleva aasta kohustuslik ost.

Kui te aga olete üks neist, kes otsivad mängudest rohkelt madinat, jättes vahele enamus vahestseenidest, sest lugu pole teie jaoks oluline, siis tasub see mäng vahele jätta, sest tegemist on tugevalt loole keskendunud mängule, mis valdavalt koosnebki vahestseenidest.

Lapsevanematele: “Mario + Rabbids Sparks of Hope on soovitatav alates 7. eluaastast, pakkudes lustakat seiklust Mario, Rabbidite ja tema teiste sõprade seltsis. Laste jaoks on olemas ka kerge raskusaste, kus saab sisse lülitada ka surematuse režiimi, võimaldades lastel rahulikult Mario ja tema sõprade seiklust kogeda.

Marvel's Guardians of the Galaxy

Platvorm(id): PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, Switch
Ilmus: 26. oktoober 2021
Arendaja: Eidos Montreal
Väljaandja: Square Enix
Ülevaade tehtud: Xbox Series X

Mängu saab osta siit:
osta_xboxosta_playstationosta_steamosta_gamestarosta_amazon

HEA
Vapustavalt hea lugu
Suurepärased lahingud
Väga hea mängitavus
Suurepärane 80ndate hittmuusika
HALB
Paar glitchi sattus ette, mis mängukogemust häirisid
Elementrelvade juures tekkis mul esimesel korral probleem, sest ma ei saanud aru, mida mäng mult ootab
4.5
SOOVITAN