Nananananana: ehk ülevaade Batman Arkham Knight’ist

0
252

Aw. . . Jeez . . . I hit Jason a lot harder than that. . .His name was Jason, right?

Bruce Wayne on mees, kes me kõik sisimas olla tahaksime: tark, nägus, rikas ja Batman. Me küll ise Batman olla ei saa, aga õnneks suutis Rocksteady meile siiski anda parima lähima asja: Batman Arkham Knight.
Batman Arkham Knight on ülimalt ilus ja põnev mäng, mitmekesiselt kombineerides rusikavõitluse, varglikkuse, Batmani vidinad, loovuse ja mõistatuste lahendamise ning kõik see on sulle kättesaadav suures avatud maailmas ning liiklemiseks saad kas Batmobile’ga ringi sõita või õhus liuelda. Ilmselgelt me eelistame viimast kahel põhjusel: Pole kurve ja pole Batmobile’i.

The Batmobile lost a wheel, and the Joker got away!

Rocksteady on meil Arkham Knightis käed kindlalt rooli külge teipinud ja meid Batmobile’ist liiga sõltuvaks teinud. Tekib küsimus, et kuidas me küll eelmistes Batmani mängudes ilma selleta hakkama saanud oleme. Kuigi Batmobile iseenesest pole nii väga halb, on selle tank-mode üpris frustreerivalt igav ja üldse mitte Batmanlik. See on küll vaheldus kõigele muule, aga tank-mode sekventsid on liiga korduvad ja üksluised ning tihtipeale liiga pikad.
Lihtsalt linnas rallimiseks sobis Batmobile aga väga hästi ning tekitas laheda klassikalise Batmani tunde. Kuigi Batmobile oli Batmani parim sõber, leidis see minu vabast tahtest kasutust vaid sellest katapulteerumiseks.

BATMAN™: ARKHAM KNIGHT_20150629133707

Riddle me this, riddle me that, who’s afraid of the big, black bat?

Batman Arkham Knight sundis mind väga tihti ajusid ragistama oma mõistatustega ning nende lahendamine oli alati ülipõnev ning tekitas iga kord rahuloleva tunde. Võite ära arvata, kes mu lemmik kurikael selles mängus oli… Joker!
Aga Riddler jäi vaid napilt teiseks. Kõikidest kõrvalistest kurikaeltest erinevalt oli Riddler sügavalt mängu põimitud ning väga hästi tehtud: Tüütu, ülbe, üleolev ja natuke vähem tark kui Batman.
Arkham Knight’is oli üldse palju kõrvalisi kurikaelu, mis oli suureks boonuseks selles mängus igale Batmani fännile, nende hulgas: Harvey Dent, Penguin, Harley Quinn, Poison Ivy, Firefly, Hush, Professor Pyg, Deathstroke ja nimekiri läheb veel edasi.
Kõikide rõõmuks annab Arkham Knight võimaluse võidelda koos mõne Batmani liitlasega ja neid on võimalik ka mängu teatud osades ise kehastada (Robin, Nightwing, Catwoman).

Loomulikult polnud kurikaelte mitmekesisus ainuke suurejooneline asi Arkham Knight’is.

Some men just want to watch the world burn.

Arkham Knight’i Gotham City on Arkham triloogia suurim mängumaa meie keebiga kangelasele ning see on tõepoolest hiiglaslik. Kui võtta suur pindala mängimiseks ja lisada sinna kõrged hooned, kiire ja mugav liiklemine haarduvkonksuga, ülikaunid visuaalid, arhitektuur, mis meenutab natuke Frank Sinatrat ja järjepidev öö ja vihm, siis on meil olemas kõik koostisosad ultimatiivse Batmani seikluse jaoks. Batman Arkham Knight tegevus toimub seekord kolmeks põhisaareks jagatud Gothamis: Bleake Island, Rhode Island ja Founders Island. Gotham on ja jätab väga hiiglasliku mulje, kuid kui Batmani liuglemiskiirust arendada, on kogu kaardi vahemaad väga kiiresti läbitavad.

4211786-batman-arkham-knight-trailer-screencap_800.0_cinema_720.0

Where does he get all those wonderful toys?

Loomulikult ei oleks Batman päris tema ise, kui tal poleks kõiki oma mänguasju pidevalt endaga kaasas. Ka siin on Rocksteady oma mitmekesisuse oskust kasutanud ja andnud nii palju asju, millega Batman endale konfliktiolukorras eeliseid luua saab ja oma edu garanteerib. Nende seas Batarang(ka kaugjuhitav), kõne süntesaator, kaug-häkkimisseadeldis, Batmobile kaugjuhtimisseadeldis, Batclaw, tossupommid, plahvatav geel ja paljud muud mänguasjad. Minu mängukogemuse poolest osutusid kõige kasulikumateks vidinateks kõne süntesaator ja batclaw. Kõne süntesaator(Mis imiteeris siis peakomplektidega pättide ülemuse häält ja jagas käsklusi) siis lubas nt. vastaseid oma tahte järgi positsioneerida, kuhu soovisid, et vargliku rünnaku jaoks endale eelis luua.

how-to-use-every-batman-arkham-knight-gadget-10-1280x720

Ohoo, Crispy! Eh, I outgrew that body anyway! Trying to tell me something, Bats? I’m not dead, I’ve never been so alive!

Kuigi Arkham seeriates on Joker surnud, kummitab ta meid siiski Arkham Knight’is ja mängib endiselt väga tähtsat rolli. Joker oli vist mängu kõige lahedam osa: alati oli tal mingi haige nali, moraalitund või muidu spontaanne esinemine varuks. Mu isiklik kindel lemmik osa mängust oli siis, kui ma sain Jokerit kehastada. Selline asi nagu Batmani peas kinni istuv Joker on mängu jaoks tõeline õhuvärskendaja ning selle tõttu oli alati tunne, nagu mul oleks kuskil oma isiklik sotsiopaadist kaitseingel lähedal.

Batman-Team Scarecrow

Batman Arkham Knight stoori on tõeliselt kaasahaarav, liigutav ja väga sünge.

Arkham Knighti stoori on kokkuvõtvalt selline: Scarecrow ähvardab Gothamit hirmugaasiga reostada ja töötab koos müstilise tegelasega, nimega Arkham Knight, kellel on oma isiklik armee ja kelle identiteet paljastatakse hiljem (kuskil poole mängu pealt on üpris kerge ära arvata, kes Arkham Knight on). Batman võitleb tulutult mitu korda oma tee nii Scarecrow kui ka Arkham Knightini, vaid selleks, et Joker tal elu raskeks saaks uuesti teha või et ta lihtsalt napilt eluga konfliktist pääseks.

Pärast Arkham Knight’i alistamist suudab Arkham Knight siiski kuidagi jäljetult plehku panna. Batmani õnneks on Arkham Knight vahepeal meelt muutnud ja otsustab siiski viimasel hetkel välja ilmuda ja Batmani ära päästa, kui viimane kaotusega silmitsi seisab. Mängu lõpus paljastatakse Batmani identiteet (Spoiler: see on Bruce Wayne) ja peidetud mängu lõpp (Knightfall protocol) on avatav, kui oled kõik kõrvalised missioonid mängus ära teinud.

Lisaks põhistoorile on Arkham Knightis ka väga palju kõrvalisi tegevusi, mis on siis mitmeosalised, muude kurikaelte alistamise missioonid ning vastaste baaside ja kontrollpunktide jne hävitamine. Kusjuures kõrvalmissioonid ei tundu üldse vähem tähtsad kui põhistoori ja pakub tegevust väga mitmeteks lisatundideks.

Batman Arkham Knight on selle triloogia uustulnukatele(nagu mina) alguses üpris raske. Näiteks missioonide eesmärkide mõistmine(vahest ka juhendite puudumine) võib kohati ebaselge olla või segadust tekitav. Mängu mehaanika sai mul esimese paari mängutunni pärast selgeks ja igavast ning puisest mänguelamusest tekkis üks nauditavamatest mängudest sellel aastal.

Vaatamata mõnele üksikule veale ja vähestele glitchidele ja bug’idele kuulub Batman Arkham Knight kindlasti sel aastal ühtede parimate mängude hulka.
Selle ülevaate jaoks on mäng mängitud PS4 konsoolil.

Lugejate hinne2 Votes
8.8
HEA
Joker!
Mitmekesisus igas mängu aspektis
Tõeline Batmani tunne
HALB
Liiga palju Batmobile'i
Batmobile Tank mode
9.5
meie hinne