The Witcher 3: Wild Hunt – jaht, mis ei lõppe kunagi

0
376

CD Projekt RED-i poolt meieni toodud rollimäng The Witcher 3: Wild Hunt on saavutanud minu läbi aegade mängitud mängude listis esikoha ning pärast pea 500 tundi mänguaega võin öelda, et midagi nii tõetruud ja põnevat ning läbimõeldud sisuga meistriteost pole ma varem mänginud. Ulmeraamatute sarjal põhineva mänguseeria kolmas osa annab meile kasutamiseks kõikide võimaluste maa, kuid meie ülesandeks jääb vaid osata seda võimalikult hästi ära kasutada.

Kes on Witcher?

Witcheri töö ja olemus on kõrvaltvaatajate ja tema palkajate jaoks ainult ühepalgeline: väärakas, kes tapab raha eest koletisi ning elab ühest tööst teise. Tema palkajad ja abipalujad tavaliselt kardavad teda sama palju kui neid koletisi, kelle tarvis nad teda palkavad. Meie loo kangelane Geralt of Rivia on sunnitud elama ukselt uksele küsides tööd ning taludes halvustavaid kommentaare lihtinimestelt tänu oma üleloomulikele võimetele. Tavainimeste jaoks on mängu jooksul kõik väärakad, kes ei ole nagu nemad. Nõiataridel, haldjatel, kujumuutjatel ja teistel ebainimlikel olevustel tuleb taluda tithi alandust ning ebaväärset kohtlemist. Tegelikult pole witcheriks olemine, aga mitte sugugi nii halb kui välja paistab.

11357177_10152908904432544_4784338304536295013_o

Palun joonista mulle kotkas

Mängu jooksul viib su tee sind kokku erinevate olenditega. Kõik olendid ei ole alati nii halvad kui välja paistab.  Ühel hetkel viis mu tee mängus mind kokku kivitrolliga, kelle nimi oli Trololo. Tihti antakse valik, kas ma tapan olendi või kuulan ta ära. Jätsin trolli ellu ning tema suureks sooviks oli, et ma talle kotka maaliksin.  Trollide rääkimismaneer võib tihti olla väga kummaline ning kuigi nad võivad vahel olla natukene rumalad, siis tasub nad ära kuulata ja mitte kergekäeliselt maha lüüa. Sõbralikest elukatest võime veel kohata godlinguid, succubuseid, dopplereid (kujumuutjad) jne. Paljud olendid aitavad sind sinu teekonnal, juhatavad sulle kätte vajalikke teid.

Kõik koletised ei ole aga sõbralikud. Kollijahi lepingud, mida sa mängu jooksul sõlmid viivad sind kokku kõige hirmsamate ja ka kõige imelisemate olevustega. Suured puuvaimud- leshenid ründavad sind, põimides ümber sinu suuri puujuurikaid, õhust võivad sind üllatada draakonid, griffinid ja basiliskid, mahajäetud majades kummitada wraithid.

Et õppida paremini tundma oma vaenlast, on mängumenüüs eraldi koht, kus on välja toodud kõik koletised, kellega sa kohtunud oled ning mis on nende nõrgad ja tugevad küljed. Tänu sellisele kartoteegile õpime tundma, milliste õlidega oma mõõka katta, kui on vaja tappa archgriffinit või milline pomm ei lase noonwraithil oma kuju muuta. Igal kollil on oma nõrkus ning taktika lähenemiseks. Ära ainult igale laibale liiga kauaks juurde seisma jää, sest osad neist plahvatavad nii kõvasti, et sa saad ka ise surma.

Suureks abiks lisaks pommidele ja nõiajookidele on witcherile kasutada antud witcherile omased märgid. Sa saad tekitada omale kaitsekilpi, visata tuld, lõhkuda asju ning panna isegi mõttejõul ühe vastase teist tapma.

11539238_10152945309102544_5043884784630220967_o

Romantika ja vaba aeg

Mängu vältel tuleb sul teha raske valik (nagu meestel ikka): millise naise kasuks otsustada. Kas eelistada brünetti Yenneferi või mõelda, et vana arm ei roosteta ja valida punapäine Triss. Ükskõik kumma valiku sa teed, siis kui tahad, et naine sinuga mängu lõpuni kokku jääks ära samal ajal teist sebi. Nagu naiste puhul ikka, siis saavad nad sellest kuidagi teada ning keeravad sulle vastu toredat käkki. Erinevates linnades ja külades võime leida ka bordelle ja vanaaegseid lõbumajasid, mille tegevus on üdinisti viisakas ning mingil põhjusel nende külastamisest su neiu teada ei saa.

Meelelahutusena saab veel pidada hobustega võidusõite (näiteks kui võidad saad parema sadula ja su hobune jaksab kanda rohkem asju), rusikavõitluseid (leebe poksimatš, kus keegi surma ei saa) ning võib olla kõige meelelahutuslikumaks asjaks mängujooksul osutus minu jaoks mängusisene kaardimäng nimega Gwent. Usun, et kõik, kes on kursis Blizzardi loodud kaardimänguga Heartstone, saavad Gwendiga väga hästi hakkama. Mängu lõpuks saad sa koguda kokku terve paki väga häid kaarte, millega oskuslikult mängides võid võita ära iga vastase.

11402510_10152945312112544_5967216290069114926_o

Captain Obvious

Olles koos 500 tundi kogu aeg ühe ja sama inimesega ning elades tema elu, siis paratamatult õpid tundma tema iseloomu, käitumismanöövreid ning kõnepruuki. Meie mängu peategelane Geralt on üks kõige suuremaid härra iseenesestmõistetavaid, keda ma kohanud olen. Väljas sajab tükk aega vihma :”Looks like rain”, tuul puhub :” Wind is howling”, seisad place of poweri kõrval:” Place of power. It´s got to be.” jne. Lisaks on tavaline, kui sa vastasele kakluse ajal meelde tuletad kui kole ta välja näeb isegi siis, kui tegu on ilusa blondiiniga ja sa talle mõõgavõitluses eratunde annad. Leidsin Geralti mängu jooksul arutlemas küsimuse üle :”Kuidas rääkida lammastega?” ning sellele järgnes meeldiv arutelu elu eksistentsi mõttest. Selgub, et meie peategelane ei olegi tagasihoidmatu mõrtsukas vaid intelligentne ja õigust taga ajav mees, arusaav isa ning armastav kaaslane.

Lugu roositatoveeringuga tüdrukust

Nagu headel mängudel ikka on ka Witcher 3-el väga sügav ning kaasahaarav põhilugu. Mis teeb asja veel huvitavamaks on see, et loo käiku määrad sina ise. Kõik sinu valikud, mida sa mängu jooksul teed ja asjad, mida sa teistele ütled mõjutavad asjade käiku ühel või teisel moel. Sinu lool on mitu erinevat lõppu, kuid kahjuks ei ole kõik neist õnnelikud. See kuidas sa kohtled oma sõpru võib olla ajalugu muutva saatusega. Sinu ülesandeks on leida endale kõige kallim inimene ning mõista, et tegu ei ole enam sama väikese tüdrukuga, keda sa kunagi Witcherite koolis treenisid. Kannatlikus ja arukus selles mängus viib kaugele.

Loo vältel ei ole tegelikult Geralt ainus tegelane kellega sa mängima pead. Mängu põhiloo eesmärgiks on leida ülesse valitseja kadunud tütar Cirilla, kelle oled sina ise üles kasvatanud, treeninud ning, kes on sulle kui tütre eest. Erinevad juhtlõngad ning inimesed, kes sulle tema kohta räägivad, lubavad mängijal läbi elada ka seda, mida Ciri teinud on ning, kus ta ennast peidab ning võidelda koos lõpuni.

11113800_10152908900162544_3528430712964082519_o

Kellele sobib Witcher 3?

Viimasel ajal on palju rahulolematust selle kallal, et mängitakse liiga noorelt valesid mänge. Kuid millised on valed mängud? Kui sa tahad elada läbi ühte mängu kui eepilist filmi, siis Witcher 3 on mõeldud just sulle. See on mäng täis õiglust ja väärikust ning teiste aitamist ja oma lähedaste kaitsmist. Sulle antakse mängus valikuid, mis panevad mõtlema ka nende valikute, mida sa teed igapäevaselt ning väärtuste üle, mida me võib-olla varem hinnata ei osanud. Geralt, sa meeldid mulle.

The Witcher 3: Wild Hunt

Platvorm: PlayStation 4, Xbox One, PC
Ilmus: 19. mai 2015
Arendaja: CD Projekt RED
Levitaja: CD Projekt RED
Ülevaade tehtud: Playstation 4 konsoolil

HEA
Geralt
Lugu on lihtsalt suurepärane
Kogu mängu ülesehitus ja mängumehaanika
HALB
5
SUUREPÄRANE