Final Fantasy XV, pakub magustoitu mis tahab sind ära süüa ja ühe kohutavalt tüütu Ardyn’i

0
360

Et kõik ausalt ära rääkida, nagu oli, pean ma alustama sellest, et alguses ei olnud mul plaaniski Final Fantasy XV mängida. Põhjuseks siis mu varasemad ebameeldivad kogemused Final Fantasy seeriaga ja üldse jaapanlaste loodud mängudega mis minu jaoks tihti kubisevad mingitest mõttetutest jamadest, nagu näiteks bosskollidest keda tuleb tunde peksta. Kahjuks on aastalõpp selline periood mis kubiseb uutest mängudest ja tihti on sel ajaperioodil kõigil mitmeid erinevaid tegemisi töid ees ja üleüldse kiire. Nii siis juhtuski, et sai ette võetud mäng mille suhtes olin eelnevalt üsna negatiivselt meelestatud. Oma üllatuseks avastasin seekord aga eest midagi huvitavat ja lahedat.

Final Fantasy XV tegevus toimub futuristlikus fantaasiamaailmas Lucis Kuningriigis, kus viimane allesjäänud kuningliku perekonna liige, prints Noctis alustab oma teekonda, eesmärgiks võtta tagasi oma kodumaa ja järgida oma saatust. Prints Noctist on aitamas tema kolm head sõpra Ignis, Gladios ja Prompto. Aga Noctist ja tema sõpru on abistamas teisedki keda nad oma teekonnal kohtavad, olgu selleks siis kas Noctise isa kunagine hea sõber Cid, kuningliku perekonna ihukaitse ülem Cor Leonis või hoopis seksikas mehaanik Cindy ja Gladiose õde Iris.

Kuigi mäng algab lihtsalt ja selgelt, siis mängu arenedes muutub lugu oluliselt keerukamaks, pakkumaks mängijale mitmeid üllatusi siin ja seal. Lisaks eelpool nimetatud tegelastele puutub mängija kokku mitmete värvikate tegelastega. Ja mitte alati ei pruugi kohatud tegelaste eesmärgid ning soovid olla selged ja arusaadavad. Tegelaskujude isiksustega on nähtud vaeva ja see on end igati ära tasunud, pakkudes mängijale värvikat lugu ja mängu. Võib ilmselt julgelt öelda, et Final Fantasy XV pakub üht parimat lugu, mille keskmes on sõbrad, kohustused ja lojaalsus.

Mängu esimeses pooles pakutakse sulle korralikku avatud maailma, mida on sul võimalik vabalt avastamas käia. Tõsi, päris mitte igale poole kohe alguses siiski ei pääse, osa neist piirkondadest avaneb sulle alles peale teatud põhimissioonide tegemist. Maailma avastamas käies saab üles otsida Noctise esivanematele kuulunud astraalseid relvi, mis teevad küll vastastele palju viga, kuid samal ajal varastavad selle käigus ka sinu elu. Oma avastusretkede käigus kohtad ka erinevaid tegelasi, kes pakuvad mitmeid lisamissioone, mida tuleb kokku selline paras ports. Või siis võid lihtsalt niisama selles ilusas maailmas ringi uudistada, end leveldamas käia ja kala püüda.

Kui mõned soovitavad neile lisamissioonidele tähelepanu mitte väga pöörata ja rahulikult otse põhilooga edasi minna, siis mina soovitan täpselt vastupidist. Final Fantasy XV ei ole kiirtoidurestorani tüüpi koht kuhu sa korraks sisse hüppad, oma burgeri sisse ahmid ja ukse poole tormad. Selle mängu ja pakutava loo nautimiseks on vaja omale aega varuda ja rahulikult seda fantastilist maailma ja tegelasi selles maailmas avastada. Paljud lisamissioonid ja ülejäänud osa sellest maailmast on tegelikult üsna olulised ja annavad kogu mänguloole päris palju juurde. Rääkimata sellest, et tänu nende lisamissioonide tegemisele on hiljem mängu põhilooga edasi minnes märksa kergem. Seetõttu soovitan omale aega varuda ja selles avatud maailmas ringi vaadata, enne kui teise, lineaarsema mängupoole kallale asuda.

Lahingud Final Fanatsy XV’s on sujuvad ja mingeid erilisi combosid ei vaja. Kuigi suurema osa ajast võid rahulikult oma mõõgaga vastaseid nottida, siis aegajalt tuleb ette keerulisemaid olukordi ja vastaseid kus tuleb erinevate relvatüüpide vahel valida ja spellid abiks võtta. Spellid ehk eesti keeles siis loitsud on eriti abiks siis kui vastaseid on suurem hulk ja nad grupis koos on. Ning löögi eest ära hüppamistel ja vastulöökidel on lahingutes samuti päris suur roll. Lisaks sellele on nii mõneski lahingus võimalik lahingumõllust eemale või vastase selja taha teleportida, mille käigus tuleb natuke elu ja mana tagasi. Ning loomulikult saad anda käsklusi oma sõpradele, et nad selgeks õpitud tehnikaid kasutaksid. Taaskord väga abiks keerulisemate ja raskemate vastaste puhul. Üheks igati abiks tehnikaks on näiteks Ignise Regroup tehnika, mis vajalikul hetkel kogu grupi elusid taastab. Soovitan selle esimeste asjade hulgas ära õppida.

Mängu maailm, sind ümbritsev keskkond on võrratult ilus ja väärib aegajalt peatumist ning pildi tegemist. Mängu muusika on nii ja naa, sõltub see sinu muusikamaitsest. Kui mulle üldiselt meeldivad Final Fantasy mängude tunnusmuusika ja see kuidas seda kasutatakse, siis ülejäänud muusikat selles mängus ma kahjuks hinnata ei oska. Autoga ringi sõites või chocoboga ratsutades kohe mitte ei kutsu mingit orkestrimuusikat kuulama, kui ma just parajasti tõepoolest magama ei soovi jääda.

Kui üldises plaanis on tegemist ühe suurepärase mänguga mida on nauditav mängida, siis leidus mängus minu jaoks ka neid hetki, kus ma soovisin et mängu mingi osa nüüd kiiresti läbi saaks. See juhtus siis mängu teises, selles lineaarses pooles. Üheks selliseks osaks oli üks äraütlemata igav mööda torni ringi kolistamine, et järgmisele korrusele või alale pääseks. Kogu see osa oli selline üksluiselt igav ning asja ei teinud kohe mitte paremaks ka kohutavalt tüütu Ardyn, kes kogu see aeg vahetpidamata mõlises. Mingil hetkel ma täiesti tõsiselt kaalusin teleril hääle kinni keeramist, et Ardyni mõlast vabaneda.

Kokkuvõttes on Final Fantasy XV üks fantastiline mäng, mida julgen soovitada kõigile rollimängude sõpradele. Usun, et see mäng sobib nii varasematele Final Fantasy fännidele kui ka neile kes selle mänguseeriaga alles nüüd tutvust teevad.

Mis peamine, lõpuks ometi on arendaja ära koristanud need tüütud bosskollid, mille tõttu ma seda mänguseeriat seni vältisin. Kui sa aga kuulud siiski masohhistlike kalduvustega mängurite hulka kes lihtsalt peavad saama seda valu nautida, siis ei tasu meelt heita, Square Enix ei ole ka neid mängijaid ära unustanud. Nimelt saab peale mängu lõppu tagasi minna viimasesse ööbimispaika, ning seal on sul võimalus ajas tagasi rännata selle avatud maailma osa juurde kus saad rinda pista endast kordi tugevamate ja suuremate vastastega kui ei kunagi varem.

Final Fantasy XV üks fantastiline mäng, mida julgen soovitada kõigile rollimängude sõpradele.

Ning peale mitmeid katkiseid poolikuid hittmänge, mida sel aastal järjest müügile on tulnud, on vahelduseks lausa rõõm mängida mõnda mängu, mis ei ole katki. Minu sügav kummardus mängu arendajatele nende tehtud töö eest. See mäng on oma hinda väärt.

Lapsevanematele:
PEGI süsteemi järgi on hinnatud mängu sobivaks alates vanusest 16. Kuid suurepärane Final Fantasy XV fantaasiamaailm sobib tegelikult avastamiseks juba ka nooremale vanusegrupile. Päris alla 12 aasta vanustele aga seda mängu siiski ei soovitaks. Aga mitte kollide tapmise ja rinnaka poolpalja Cindy pärast, vaid hoopis keskmisest keerukama süsteemi tõttu mida see mäng pakub.

Final Fantasy XV

Platvorm(id): PS4, Xbox One
Ilmus: 29. november 2016
Arendaja: Square Enix
Levitaja: Square Enix
Ülevaade tehtud: Xbox One

HEA
Väga hea lugu
Visuaalne pool näeb suurepärane välja
Avatud maailm mängu esimeses pooles
HALB
Kaamera lahingute ajal
Mängu teine pool muutub igavaks ja tüütuks
4.5
Suurepärane