Hidden Agenda – hea idee, aga kohutav teostus

0
153

Hidden Agenda on briti mängustuudio Supermassive Games poolt loodud uus põnevus-seiklusmäng, mis on mõeldud seltskonnas mängimiseks ja mida saab seetõttu mängida oma mobiiltelefoni kasutades.

Seesama mängustuudio tõi meieni kaks aastat tagasi sellise hittmängu nagu Until Dawn, mis õudusmängude fännide poolt positiivselt vastu võeti, kuid mis minu arvates siiski polnud neid kõrgeid hindeid ära teeninud. Kuigi idee teha tüüpilisest teismeliste õudukast üks videomäng oli iseenesest lahe ja selle eest annaks neile tubli 5+, siis selle teostus ise jättis paljuski soovida. Näiteks läks kuhugi kaduma see lubadus, et kõik sinu tehtud otsused mängivad lõpptulemuses olulist rolli. Tegelikkuses mängis lõpuks rolli ainult see kui osav sa QTE’des olid. Kuigi Hidden Agenda puhul on mängijate poolt tehtavatel otsustel oluliselt suurem roll mänguloos, siis kahjuks on Supermassive Games suutnud ka siia mängu sisse toppida oma QTE’d, mis kohe mitte kuidagi ei sobi mobiiltelefoniga mängimisel.

Uut Playlinki mängu Hidden Agenda saab mängida koos kuni viie sõbraga. Mängimiseks on läheb vaja iOS või Android süsteemiga varustatud telefoni või tahvelarvutit ning Hidden Agenda app’i, mille leiab Google Play või Apple Store’st. Kui app olemas võib alustada kriminaaluurimist koos sõpradega.

Mänguloo keskmes on noor detektiiv Becky Marney ja ringkonnakohtu advokaat Felicity Graves, kes tegelevad kurikuulsa sarimõrvari “Trapper” juhtumi uurimisega. Kas tabatud sai ikka õige isik või on kogu loo taga peidus midagi rohkemat kui pealtnäha paistab?

“Kas tabatud sai ikka õige isik või on kogu loo taga peidus midagi rohkemat kui pealtnäha paistab?”

Lugu toetub suuresti mängijate tehtud valikutele ja isegi pealtnäha väikesed valikud võivad kiiresti jõuda ohtlike olukordadeni. Iga otsuse tegemisel tasub hoolikalt kaaluda plusse ja miinuseid, sest nii mõnelgi juhul tuleb mängijatel langetada keerulisi otsuseid, mis määravad erinevate tegelaskujude saatust ja kogu edasise mänguloo kulgu. Võimalikke erinevaid variante kuidas lugu edasi liigub on siin küllaga, mis kõik mõjutavad omakorda mängulõppu. Tegemist on toreda vaheldusega neile mängudele, näiteks nagu Until Dawn, millel on küll hulk erinevaid valikuid, kuid mis ikka ja jälle viivad välja ühe konkreetse lõpuni. Siinkohal tuleb müts maha võtta Supermassive Games meeskonna ees ja öelda, “tubli töö”. Kahjuks sellega aga kogu mängu positiivne pool suuresti aga piirdubki.

Huvitava asjana on sisse toodud veel see, et mingitel mänguetappidel küsitakse mängijatelt, kes on sõprade hulgast kõige usaldusväärsem, kaastundlikum ja nii edasi. Tehtud otsuste põhjal antakse hiljem mõne olulise asja üle otsustamine eelpool valitud mängija kätte.

Nagu juba eelpool mainitud sai, siis Hidden Agenda on sotsiaalne mäng. Tõsi, sa võid mängu ka üksi mängida, kuid see on mõeldud siiski mängimiseks koos sõpradega, kus enamus otsustab, mis suunas lugu edasi hargneb. See omakorda viib ilmselt nii mõnegi diskussioonini, et kuidas konkreetses olukorras jätkata või miks keegi just selle valiku tegi. Kui seltskonnas peaks ülekaalus olema kaastundlikud ja moraalseid väärtusi hindavad mängijad, siis võib juhtuda, et mäng saab suure pauguga läbi juba komanda peatüki juures.

“Kaastundlike ja moraalseid väärtusi hindavate mängijate jaoks võib mäng läbi saada kiiremini kui arvata oskaks”

Lisaks variandile kus mängijate enamus otsustab kuidas mängulugu edasi kulgeb, saab mängida ka võistlevat versiooni mängust, kus ühele mängijatest antakse varjatud eesmärk, mida tal tuleb täita. Kahjuks jääb see osa siiski natuke nutuseks ja ei täida päris hästi oma eesmärki ning muutub kiirelt igavaks.

Kõige suuremaks miinuseks selle mängu juures on aga see, et sa oled sunnitud mängima telefoni või tahvelarvutit kasutades. PS4 pulte Hidden Agenda ei toeta. Iseenesest ei oleks siin probleemi kui Supermassive Games oleks piirdunudki ainult erinevate valikute vahel valimisega. Kahjuks aga on mängu sisse topitud igasugused totrad QTE’d, mis mobiiltelefonile lihtsalt ei sobi. Tee mis tahad, aga see viivitus mobiiltelefoni kasutamisel on lihtsalt kohutav. Mobiiltelefon ikka PS4 puldi vastu ei saa, mistõttu suurem osa mängijaid ei jõua kunagi piisavalt kiiresti reageerida neil totakatel hetkedel kus on vaja kiiret reageerimist.

Tõsiseid probleeme on ka Hidden Agenda app’iga. Ei ole üldse haruldane see kui kellegil seltskonnast ei õnnestu mänguga liituda. Võite ette kujutada olukorda kui kogu seltskond otsustab hakata mängima Hidden Agendat ja siis ühel kahel inimesel lihtsalt ei õnnestu mängu leida. Selle asemel, et mängu nautida, tegelete te hoopis mingi lolli probleemi otsimisega. Kui peaksite Google Play avama ja sealt Hidden Agenda app’i kohta tagasisidet vaatama, siis jääb kohe silma, et selle probleemi üle kurdab iga kolmas mängija. Ehk siis probleem on rohkem kui tõsine. Mis te arvate, kas Supermassive Games on sellele tagasisidele vastanud ja midagi teinud ja sellest kasutajaid teavitanud? Loomulikult mitte. Õnneks on minul õnnestunud siiani asi käima saada nii, et tekitan PS4 peal eraldi kohaliku võrgu, millega liitudes lõpuks kõik on seni mängule siiski ligi saanud. Kui aga Google Play’s ja mujal internetis tagasisidet lugeda, siis kahjuks mitte kõigi puhul ei tööta ka see lahendus. Ära tasub siinkohal mainida ka see, et mitte ühegi teise Playlinki mängu puhul ei ole ma seda probleem täheldanud. Sama kinnitavad ka teised tagasisidet andnud kasutajad, et kõik teised Playlinki mängude app’id töötavad laitmatult.

Supermassive Games on tulnud lagedale igati laheda ideega ja Hidden Agenda pakub head lugu koos erinevate valikutega, mis kõik mõjutavad mingil määral kuidas lugu edasi läheb. Kahjuks mängu ülejäänud teostus aga jätab paljuski soovida. Antud mängu puhul soovitan oodata kuniks probleemid Hidden Agenda app’iga on ära parandatud ja hind langeb või kuniks see järgmisel aastal PlayStation Plus mängude hulka lisatakse. Siinkohal ootan ma pikisilmi millega Supermassive Games järgmisena välja tuleb, sest ideed on neil suurepärased ning loodetavasti järgmise mängu teostus kukub neil juba paremini välja.

Hidden Agenda
Platvorm(id): PS4
Ilmus: 24. oktoober 2017
Arendaja: SuperMassive Games
Väljaandja: Sony Interactive Entertainment
Ülevaade tehtud: PS4

Mängu saab osta siit:
osta_playstation
HEA
Hea idee ja lugu
Erinevad valikud mis mõjutavad mängulugu ja selle lõppu
HALB
Ei sobi mängimiseks mobiiltelefonil
Windows seadmetele pole Hidden Agenda app'i
Hidden Agenda app ei pruugi mängu leida
3
Hidden Agenda