Fortnite’i uus treiler sai autoriõiguste rikkumise Epic Games’ilt endalt

0
438
Ekraanipilt: 911riley1/Reddit

Nädala alguses oli Fortnite’i 6 hooaja Battle Pass’i treiler YouTubes ajutiselt maha võetud, põhjuseks autoriõiguste rikkumine. Kuid see pole kogu selle loo juures sootukski mitte kõige veidram asi. Nimelt oli treileri maha võtmise põhjustajaks, autoriõiguste rikkumisest teavitajaks, Epic Games ise.

Nimetatud probleemi märkasid koheselt ka kasutajad ning üks neist tegi sellest kiirelt ka ekraanipildi ja postitas selle Redditisse. Loomulikult pakub antud juhtum, kuidas Epic Games iseendale autoriõiguste rikkumise eest teate saadab ja video maha võtab, Redditi kasutajatele aga palju nalja. Kuid samal ajal tõestab see juhtum aga ilmekalt kui totter see autoriõiguste süsteem täna YouTubes on.

YouTubes on täna miljonite kaupa videosid ning loomulikult mitte kõik neist pole legaalsed või ei vasta mõnel teisel moel YouTube poolt seatud reeglitele. Oma õiguste kaitsmiseks on ettevõtetel ja üksikisikutel võimalus esitada autoriõiguste rikkumise kohta teateid ning neile kas reklaami seada, blokeerida või täielikult maha võtta. Pealtnäha on tegemist küll toreda võimalusega, aga õnnetuseks ei tööta see päris nii nagu võiks ning ikka ja jälle võib juhtuda, et keegi kuritarvitab antud süsteemi. Siinkohal on probleem selles, et video omanikul on küll õigus esitada vastuväited, kuid tegemist on tihti pika ja vaevalise protsessiga. Autoriõiguste või teiste rikkumiste puhul võidakse sinu kasutaja õigusi YouTubes piirata ning korduvate rikkumiste puhul võidakse su kasutaja ja kanal YouTubest täielikult kustutada.

YouTube’i tänast süsteemi on nii kasutajad kui ka ettevõtted korduvalt kritiseerinud. Neid juhtumeid on õnnetuseks küllaga kus pannakse kolmandate osapoolte poolt videotele peale petunõudeid. Või mis veel hullem, nagu varasemalt juba juhtunud on, videomängu või mõne muu toote omanik kasutab YouTube’i süsteemi, et vabaneda negatiivsetest arvustustest.

Antud juhul on õnneks siiski tegemist ühe naljaka eksitusega, kus Epic Games kogemata omale kuuluva video, autoriõiguste rikkumise nõudega, maha võttis.