Blizzard on nõus ennast alandama, et Hiina kommunistlikule parteile meele järele olla

0
255

Blizzard eemaldas Hearthstone Grandmasters turniirilt professionaalse Hearthstone’i mängija Chung “Blitzchung” Ng Wai, tühistas hooaja jooksul teenitud auhinnaraha ja keelas tal aasta jooksul ametlikel võistlustel osalemise.

Oma otsust põhjendas Blizzard sellega, et Chung “Blitzchung” Ng Wai olevat rikkunud võistlusreegleid, kuna ta toetas avalikult käimasolevaid Hiina kommunistliku režiimi vastaseid meeleavaldusi Hong Kongis.

Blitzchung kandis peale Grandmasters matši toimunud intervjuu ajal näomaski ja prille, mis on muutunud Hong Kongis toimuvate meeleavalduste sümboliks ning kutsus inimesi üles Hong Kongi vabastama: “Vabastage Hong Kong. Meie ajastu revolutsioon!”

Mõned tunnid peale intervjuu toimumist teatas Blizzard: “Kuigi me seisame õiguste eest avaldada individuaalseid mõtteid ja seisukohti, peavad mängijad ja teised osalejad, kes on otsustanud meie e-spordi võistlustel osaleda, järgima võistluste ametlikke reegleid.”

Blizzard lõpetas lepingud ka mõlema saatejuhiga, kes pühapäeval Blitzchung’i intervjueerisid.

“Protestid Hong Kongis on kestnud peaaegu neli kuud. Ma armastan Hong Kongi. See on minu kodu, kus ma elan ja olen üles kasvanud. Ma lihtsalt ei saa istuda, tehes mitte midagi ja vaadata pealt kuidas meie vabadus samm-sammult hävitatakse,” selgitas Blitzchung Twitteris oma otsust, miks ta intervjuu ajal üleskutsega esines.

https://twitter.com/InvenGlobal/status/1180954142396710912?s=20

Loomulikult ei jäänud Blizzardi tegevus tähelepanuta ja esmaspäevast alates on Blizzard korralikult nahutada saanud. Blizzardi otsuse on hukka mõistnud lisaks mängijatele ka ajakirjandus ja poliitikud.

“Blizzard on nõus ennast alandama, et Hiina kommunistlikule parteile meele järele olla,” ütles Ameerika Ühendriikide senaator Ron Wyden. “Mitte ükski Ameerika ettevõte ei peaks tsenseerima üleskutset vabadusele, et teenida raha.”

“Pange tähele, mis siin toimub. Inimesed, kes ei ela Hiinas, peavad ennast ise tsenseerima või seisma silmitsi vallandamiste ja repressioonidega,” kirjutas senaator Marco Rubio Twitteris. “Hiina kasutab juurdepääsu turule, et piirata sõnavabadust kogu maailmas. Selle mõju saab tunda ka pikka aega pärast seda, kui kõik tänased USA poliitikud on lahkunud.”

Blizzardi tegevusega ei ole rahul ka mitmed ettevõtte töötajad, kes lahkusid teisipäeval töölt, et protestida tööandja otsuse vastu, kirjutab Daily Beast.

Pilt: Reddit | u/Standingwhk

Töötajad kohtusid hiiglasliku orc-sõdalase kuju juures, mis asub Californias asuva Activision Blizzardi kontori juures. Lisaks kleepisid nad kinni kuju juures olnud Blizzardi väärtused – “Mõtle globaalselt” ja “Iga hääl on oluline” – mille üle on ettevõte ja selle töötajad aastakümneid uhked olnud. Kuid paistab, et kui teemaks tuleb raha teenimine Hiina turul, ei ole neil väärtustel enam ettevõttes kohta.

Sotsiaalmeedia vahendusel kutsutakse inimesi Blizzardi tooteid boikoteerima, “VABASTAGE HONG KONG, BOIKOTEERIGE BLIZZARDIT”. Kas ja kui paljud seda üleskutset lõpuks järgivad on hea küsimus, kuid üks on kindel, et mängijate kogukond internetis ei kiida Blizzardi otsust heaks ning sel teemal võetakse häälekalt sõna.

Lisaks kasutatakse sotsiaalmeedias levitatavate üleskutsete juures Blizzardi Overwatchi tegelast Mei, kellest on saamas uus Hong Kongi protestide sümbol. Mitmed kasutajad loodavad, et sellega saavutatakse olukord, kus Hiina ametivõimud keelavad riigis Overwatchi mängu ära.

Pilt: Twitter | @Kaipo_Rozwolf

Tekkinud olukorda on kiirelt tormanud ära kasutama ka Epic Games, kelle jaoks on samuti Hiina turg oluline, kuid kes on erinevalt Blizzardist võtnud teistsuguse seisukoha. “Epic toetab igaühe õigusi väljendada oma seisukohti poliitika ja inimõiguste osas. Me ei keela ega karista Fortnite’i mängijaid ega sisuloojaid nendel teemadel rääkimise eest,” teatas Epic Games.

Seoses kasutajate pahameelega ja negatiivse tagasisidega on Blizzard otsustanud vahepeal sulgeda r/Blizzard’i subredditi. r/hearthstone subreddit on siiski endiselt aktiivne ning see on täis pahaseid Blizzardi fänne.

Blizzardi pressiesindaja teatas Engadget’ile, et nad hindavad tekkinud olukorda. Pärast oma otsust eemaldada Chung “Blitzchung” Ng Wai Hearthstone Grandmasters turniirilt pole Blizzard avalikult ühegi teatega esinenud. Kuid arvestades mõne nädala pärast toimuva BlizzCon’iga tuleb Blizzardil üsna pea mingi otsus ära teha. Kui nad otsustavad jääda oma senise otsuse juurde, siis võib novembri alguses toimuvast BlizzCon’ist saada kõigi aegade enim kajastatud ja huvitavaim BlizzCon eales. Üpris suure tõenäosusega saab seal näha protestiavaldusi Hong Kongi vabastamiseks ja Blizzardi boikoteerimiseks.