Kanadas süüdistatakse Epicut “sõltuvust tekitava mängu loomises”

0
299

CBC kirjutab, et Montralis asuv advokaadibüroo soovib algatada ühishagi populaarse videomängu Fortnite’i arendaja Epic Games’i vastu.

Advokaadibüroo esindab kahe alaealise (vanuses 10 ja 15) vanemaid, kes võrdlevad mängu kokaiiniga, millel on sarnane mõju noortele inimestele, kes võivad Fortnite’i mängimisest sõltuvusse sattuda.

Calex Légal advokaadibüroo esindaja Alessandra Esposito Chartrand ütles, “Me süvenesime antud probleemi ja mõistsime, et nendel väidetel on tugev alus.” Advokaadibüroo palub nendega ühendust võtta kõigil lapsevanematel, kes on mures oma lapse Fornite’i sõltuvuse pärast.

Suur osa hagist põhineb Quebeci ülemkohtu 2015. aasta otsusel, mille kohaselt tubakatootjad ei hoiatanud kliente suitsetamise ohtudest. Chartrandi sõnul on tegemist sama õigusliku alusega, mis põhineb teavitamiskohustusel.

Chartrand ütles, et Epic Games on “teadlikult loonud väga suurt sõltuvust tekitanud mängu”.

“Epic Games kasutas Fortnite’i loomisel psühholoogide abi – nad tõepoolest uurisid inimese aju ja tegid tõsiseid jõupingutusi, et muuta oma mäng võimalikult sõltuvust tekitavaks,” rääkis Chartrand.

Meile Meeldib Mängida #19 – Populaarsetest mobiilimängudest

Origin Accessi pakutakse tasuta ning PlayStation Now maksab nüüd 10 eurot kuus ja hetkel saab selle raha eest mängida üht palju kiidetud eksklusiivmängu God...

Siinkohal tasub ära märkida, et esimene mäng mis pakkus Battle Royale mängulaadi oli ARMA 2 mod DayZ: Battle Royale, mille autoriks oli Brendan Greene, kes hiljem koostöös Bluehole mängustuudioga alustas PlayerUnknown’s Battlegrounds arendamisega. Epic Games märkas kiirelt populaarsust koguvat PUBG edu ning soovis sellest oma osa saada. Kiirelt otsustasid nad parajasti arendamisel oleva Fortnite: Save the World (mille nad olid valmis juba prügikasti viskama) juures teha muudatusi ning anda välja Battle Royale mängulaad. Seetõttu on väga raske võtta tõsiselt Chartrandi väiteid nagu oleks Epic Games aastaid teinud koostööd psühholoogidega, et Battle Royale mäng välja anda.

Oma hagi taotluses märgib Calex Légal advokaadibüroo ära ka Maailma Terviseorganisatsiooni 2018. aasta otsuse klassifitseerida videomängusõltuvus haiguseks. Oma hagis kirjutavad nad veel, et kui midagi on ohtlikult sõltuvust tekitav, on ettevõtte kohustus hoiatada kasutajaid nendest riskidest, mille Epic Games on tegemata jätnud.

Vanemad kes Calex Légal’i advokaadibüroosse pöördusid räägivad, “Kui me oleksime teadnud, et see on nii sõltuvust tekitav, et see võib rikkuda meie lapse elu, siis me poleks kunagi lasknud tal Fortnite’i mängima hakata või oleksime osanud sellele rohkem tähelepanu pöörata.”

Chartrand ei täpsustanud summasid, kui palju nad plaanivad Epic Games’ilt raha küsida või millal kohtunik ühishagi taotluse akstepteerib.

Kui hagi aktsepteeritakse ja Calex Légal tõepoolest peaks hagi Epic Games’i vastu võitma, siis võime me peatselt näha videomängude juures teateid, et “videomängude mängimine tekitab sõltuvust!” Kuid sõltuvust võivad tekitada ka muud asjad, kas äkki peaks sarnase teate lisama ka teistele toodetele? Näiteks maiustustele, jalgratastele, Netflixile või isegi raamatutele?