Bee Simulator – üks väike mesilane ja palju mesilasnalju

0
249

Viimaste aastate jooksul on aina rohkem olnud erinevatest allikatest kuulda, kuidas meile tuttavaid sumisevaid mesilasi on maailmas hakanud vähemaks jääma. Kuivõrd see tõsi on, mis ulatuses ning mida see pikemas vaates tähendab, jääb küll teadlastele määramiseks, ent sellest hoolimata on hakatud neile pisikestele meetootjatele rohkem tähelepanu tõmbama ning seda nüüdseks ka mängu vormis. Üks selline näide on Bee Simulator.

2019. aasta novembris andis Bigben Interactive välja Poola stuudio VARSAV Game Studios mängu Bee Simulator, mis on ühtlasi stuudio esimene mäng. Ehkki mäng on nimetuselt simulaator, ei ole tegelikult tegu päris simulaatoriga nagu seda on näiteks Microsofti kuulus lennusimulaator. Pigem kujutab Bee Simulator endast lihtsamat harivat seiklusmängu, mille keskmes on üks oluline lugu, mille sihtrühmaks on pigem nooremad lapsed ning kus peaosaliseks on üks väike mesilane – mesilaspere uusim töömesilasest liige.

Väike mesilane suures pargis

Mäng algab mesilase sünnipäeval ning esimesed ülesanded aitavad mängijal õppida ja kohaneda liikumisega ning mängureeglitega. Liikumine on selles mängus sisuliselt kombinatsioon tüüpilisele FPSile või RPGle omastest liikumistest ning lihtsama lendamismängu või -simulaatori liikumistest. Kuna mängija peab end väga palju orienteerima üles või alla suunas, siis soovitaksin näiteks puldiga mängides omast kogemusest kohe üle vaadata ja vajadusel kohandada Y-telge mööda liikumist.

Üsna peagi saadetakse mängija juba oma esimesele ülesandele – õietolmu korjama. Tegu on aga uudishimuliku preiliga, kes soovib taru ümbritsevat maailma laiemalt avastada ning siit algab ka mängu suurem lugu. Läbi erinevate missioonide avastab mängija uusi alasid mängumaailmas ning avanevad erinevad kiirrändamisotseteed nende vahel reisimiseks, mis on üsna meeldiv, arvestades, kui kaua aega võtab mesilaslennul ühest kaardi otsast teise jõudmine. Seda isegi siis, kui kasutada turbolendu.

Mäng ise toimub väljamõeldud pargis Honey Park, mille loomisel võtsid mängu tegijad inspiratsiooni New Yorki Central Parkist. Pargis ringi lennates on seda ka kerge märgata, kuna kaugel eemal on igas suunas näha (enamasti) päikesepaistelist parki ümbritsevaid pilvelõhkujaid.

Suurem lugu selles mängus algab ka üsna lihtsalt ja arusaadavalt: vaikselt hakkab saabuma talv – ehkki siinkohal tuleks ära märkida, et ümbritsevat maailma vaadates on sellest raske aru saada, kuna kõikjal paistab pigem olevat soe suvi – ning mesilased valmistuvad selleks ette õietolmu kogumisega. Ent peagi avastab kogu mesilaspere, et midagi veel hullemat ootab neid ees ning muidugi asub olukorda lahendama mängu kangelasmesilane.

Mängu jooksul kohtub mängija veel mitmete teiste mesilaste ja muudegi putukate ning loomadega, kes räägivad enamasti täpselt selliste aktsentide ja toonidega nagu lastemängu tegelastelt võiks eeldada.

Minimängude pesa

Kui jätta aga kõrvale suurem lugu, siis mida saab mesilane selles pargis täpsemalt teha? Selgus, et nii mõndagi. Mängija teele jäävad pargis mitmed värvilised valgussambad, mis tähistavad erinevaid minimänge ning kõrvalmissioone. Mõlemad on enamasti üsna lühikesed, mõningate eranditega, ning moodustavad lisaks lendamisele suuresti kogu mängu mehaanikate kogumi.

Minimängude hulka kuuluvad erinevad õietolmu kogumise ülesanded, teiste mesilaste taga ajamine klassikalises lenda-läbi-rõngaste formaadis, teiste putukatega kaklemine (enamasti ülbete herilastega, kes sinu mesilast kiusavad), ühe taimedel trampiva lapse suskamine ning tantsimine. Kuna mängul on kaks raskusastet – lihtne ja raske –, erinevad minimängude mehaanikad ka vastavalt raskustasemele. Näiteks on lihtsas kakluses mängijal vaja vaid õigel hetkel vajutada õiget nuppude kombinatsiooni, ent raskes kakluses tuleb ära tabada õige hetk puksimiseks ja õige hetk blokeerimiseks ning jälgida sealjuures ka vastase liikumissuunda. Ning kui mängija leiab, et parasjagu käsil olev ülesanne on liiga kerge või liiga keeruline, siis saab ta igal hetkel raskustaset muuta.

Lisaks põhimängule pakub Bee Simulator ka koostöörežiimi 2-4 mängijale. Selles režiimis saavad mängijad jagatud ekraanil lennata ringi kolmel väiksemal lisakaardil, kus neil on võimalik omavahel minimängude raames võistleda ning ühe mängu puhul ka koostööd teha. Kui kauaks sellest režiimist lõbu on, sõltub juba sellest, kui huvitatud on mängijad nende minimängude mängimisest omavahel. Minu kodus pakkus see meile huvi umbes tunniks ajaks, mille jooksul avastasime natuke kõiki kolme kaarti ning katsetasime omavahel ära kõik võistlused.

Mesilased 101

Kogu seda mehaanilist poolt ja lugu ümbritseb aga suur kogus õpetlikku infot. Nii on laadimisakendeks Bee Simulatoris ilusad kunstiteosed mesilastega, kus on lisaks alati välja toodud mingi huvitav fakt mesilaste kohta. Kas sa näiteks teadsid, miks kasutatakse inglise keeles mesinädalate kohta terminit honeymoon?

Samuti on mängijal võimalik mesilaste elukorraldusega tutvuda läbi selle, kuidas peategelase enda tarus elu käib ning isegi läbi minimängude. Näiteks sain ma tänu Bee Simulatorile teada, et mesilased tantsivad ka päriselt üksteisele selleks, et edastada infot mõne hea lille ja seega õietolmu asukoha kohta. Täiendavalt on mängus olemas ka entsüklopeedia ja muuseum. Esimese puhul saab mängija selle sissekandeid lahti teha jooksvalt, leides pargist üles erinevad putukad ja loomad, kellest entsüklopeedias on kirjutatud, ning teise puhul saab mängija kasutada mängimise teel kogutud teadmiste punkte, et muuseumieksponaate lahti teha.

Eelmainitud punkte saab mängija lisaks kasutada veel selleks, et lahti teha erinevaid nn riidekapis olevaid esteetilisi asju: mesilase liik (skin), peakatted ning turbolennul mesilasest mahajääva raja sädelusi/suitsu.

I can’t bee-lieve it

Üks suur asi, mis mind aga aeg-ajalt kulmu kergitama pani, oli mängu huumorimeel. Suures osas on Bee Simulatori huumor lastele mõistetav ja töötab loo kontekstis, eriti see, kui suurtes kogustes sõnamängu on ehitatud sõna bee ümber. Ja siis teeb mäng vahepeal kannapöörde hetkeks, nagu ühe kõrvalmissiooni raames, mil meie kangelasmesilane sõnab: “No näete siis, polnud vaja muud kui natuke vägivalda rakendada, et olukord lahendada.” Kuna tegu on lastele suunatud haridusliku mänguga, siis oli üsna üllatav näha sellist käitumist ja suhtumist lastele suunatud hariduslikus mängus. Samuti pettusin ma oma mesilases, kui ta keeldus ühes piirkonnas olevaid lilli teise mesilashõimu mesilasega jagamast ning otsustas selle asemel võõra mesilase kaklusminimängu raames minema tõrjuda.

Mis mulle aga vägagi hästi ja pigem positiivselt meelde jäi ning mis peaks lõbustama ka veidike vanemaid mängijaid, on mitmed populaarkultuurilised viited, mida on peidetud erinevatesse kohtadesse üle kogu mängu. Neid viiteid on tehtud näiteks Sõrmuste Isanda saagale, õudukaraamatule ja -filmidele “See” (It) ning isegi teistele mängudele nagu The Elder Scrolls V: Skyrim.

Simulatsiooni kestus

Saavutuste seisukohast nõuab Bee Simulatori täielik läbimängimine natuke aega, kuna selleks tuleb lennata palju, koguda omajagu õietolmu, leida üles kõik kõrvalmissioonid, võita mitmeid minimänge ning isegi leida üles mõned eelmainitud easter egg’idest. Teisalt aga võtab põhimissioonide läbimine võrdlemisi vähe aega – keskeltläbi 9-10 tundi.

Kes aga tahaks pärast põhimissioonide läbimist zenimat elamust kui minimängude ohjeldamatu kordamine, ei pea muretsema. Nn simulaatormängule omaselt annab ka Bee Simulator mängijale lõpuks vabad käed lihtsalt ringi lennata ja Honey Parki imetleda… või siis saavutusi koguda.

Üleüldiselt võib öelda, et Bee Simulator on stuudio esimese mängu kohta väga kenasti tehtud hariv lastemäng. Ehkki siin-seal võib leida natuke veidraid valikuid dialoogi või tegelase käitumise osas, on siin siiski ohtrasti peresõbralikku nalja ning sõnamänge, lustakaid tegelasi, harivat infot ja mis kõige olulisem, selle keskmes on väikese mesilase südamliku eesmärgiga suur lugu.

Lapsevanematele: Bee Simulator sobib PEGI reitingu järgi lastele alates 7. eluaastast ning on näha, et mängu sisu ongi eelkõige suunatud lastele. Mängus on palju harivaid mesilasfakte, ent nende lugemine ja mõistmine eeldab kindlasti inglise keele oskust. Mängus on vägivalda kaklusminimängu näol – kus võidu korral vastane alati lihtsalt lahkub, mitte ei sure – ning paaris kohas ka vestluse raames mainituna. Muus osa on Bee Simulator väga peresõbralik, värvikas ja sobib kindlasti ka noorematele mänguritele.

PEGI 7
Bee Simulator

Platvorm(id): PC, PS4, Xbox One, Switch
Ilmus: 14. november 2019
Arendaja: VARSAV Game Studios
Väljaandja: Bigben Interactive
Ülevaade tehtud: Xbox One

Mängu saab osta siit:
osta_xboxosta_playstation

HEA
Hariv ja õpetlik - mesilased tantsivad!
Nunnu maailm
Sobilik lastele ja ka nendega koos mängimiseks
"Bee" naljad
HALB
Puldiga on navigeerimine kohati kohmakas
Navigeerimisest tulenevalt võib mõni minimäng (nt tagaajamisvõistlus) osutuda frustreerivaks, ent minimängust niisama väljuda ei saa
Mesilane võib propageerida vägivalda
"Bee" naljad
3.5