Kas “Ghost of Tsushima” on rassistlik mäng?

0
127
Ghost of Tsushima

“Ghost of Tsushima” tegevus toimub 13. sajandil ja mongolid on selles mängus pahad vallutajad, kelle vastu Jaapani sõdalased oma kodu kaitsevad. Pealtnäha ei tohiks siin mingit probleemi olla, mille üle kisa tõsta. See teos võeti hästi vastu nii kriitikute kui mängijate poolt, Metacriticus hinne 83 ja kasutajate hinnang 9.3. Kuid leidub ka neid kes siiski rahul pole ja leiavad, et tegemist on rassistliku mänguga.

Kui ma “Ghost of Tsushimas” mongoleid tapsin ja korduvalt neid mongoleid halvustavaid lauseid nägin, sealhulgas selliseid väljendeid nagu “räpased mongoli penid”, tekkis mul kohe küsimus, et kuidas praeguses täiesti jaburas lumehelbekeste maailmas see mäng vastu võetakse. Kas hakkab järjekordne rumal kisa rassismi teemal pihta või mitte. Ei tulnudki kaua oodata, sest juba on leitud hulgaliselt põhjuseid miks see mäng rassistlik on.

Kisa tehakse põhiliselt kahel teemal. Üheks põhjuseks on, et mõned peavad mongoleid hiinlasteks ja seeläbi solvatakse mängus hiinlasi. Kui see on juba piisavalt rumal põhjus kisamiseks, siis teine põhjus on veel jaburam. Kuna mängu loojaks on Ameerika Ühendriikides asuv mängustuudio, siis on see rassistlik, sest valged ei tohiks Jaapani ajaloost mängu teha.

Ajaperioodil, mil “Ghost of Tsushima” sündmused aset leiavad, olid mongolid juba vallutanud Põhja-Hiina ning hiljem võtsid nad peaaegu sajandiks kogu Hiina enda kontrolli alla. Seetõttu tuleks mõned arvates Hiina okupeerinud mongoleid pidada samuti hiinlasteks. Jaapanlasi aga peetakse Hiina vaenlasteks, sest Jaapan tungis enne Teise maailmasõja algust Hiinasse.

“Päeva lõpuks on tegemist mänguga, kus jaapanlased tapavad hiinlasi,” kirjutab üks, lisades sinna juurde, et nagu han-hiinlased on ka mongolid hiinlased.

“Välismaal olevad mängijad võivad seda ju mängida, kui see neile meeldib, aga hiinlased ei peaks nendega ühinema”

“Ma toetan mongoleid,” kirjutab mõni teine, lisades sinna juurde korralikku sõimu jaapanlaste suunal.

On ka neid kes tahavad teada “millal Hiina teeb sama kvaliteetse mängu, kus kujutatakse Jaapani armee jõhkrust”.

Loomulikult on ka neid kelle arvates on see rahvuslaste kisa naeruväärne: “Mongolite sissetung on tavaline agressioon. Invasioon on vale. Vastupanu on õige. Need on lihtsad moraali põhimõisted.”

Samal ajal aga jätkatakse veelgi jaburama teemaga. “Hei valged, kuulake. Me teame, et teil pole oma kultuuri ja teie ajalugu on täis rassismi ja verevalamist, kuid lõpetage teiste kultuuride omastamine. Rassistlikud sead!”

“Kas nad [Sucker Punch Productions] võiksid mitte rassistid olla? Jaapani kultuuri kapitaliseerimine sõna otseses mõttes. Olen Sonyga lõpetanud,” kirjutab teine.

“Valged mehed teevad mängu Jaapani ajaloost, see on selge kultuuri omastamine. Kas valged inimesed võiksid juba maha surra?” kirjutab järgmine rassist sotsiaalmeedias.

Jaapanlased ise, vähemalt suurem osa neist, on võtnud mängu aga väga hästi vastu ning see on saanud Jaapanis palju kiitvaid arvustusi.

Sucker Punch Productions on küll Ameerika Ühendriikides asuv mängustuudio, kuid nende töötajate kultuuriline taust on mitmekesine. Lisaks on mängus olevatele tegelastele oma hääle andnud mitmed andekad Jaapani näitlejad, kelle hulgast leiab ka mängu peaosalisele oma hääle ja välimuse andnud Daisuke Tsuji.

“Ghost of Tsushima” ilmus 17. juulil PlayStation 4 mängukonsoolile. Arvustust mängu kohta saab lugeda siit.