Amazon ei ole Electronic Artsi ostmisest huvitatud

0
83
EA

CNBC lükkas ümber For The Win varasema teate selle kohta, et Amazon soovib Electronic Artsi (EA) ära osta. Amazon ei ole EA-le pakkumist teinud ja vähemalt esialgu pole neil plaanis pakkumist teha.

Pärast Microsofti plaani omandada Activision Blizzard 69 miljardi dollari eest hakkasid levima kuulujutud, et EA otsib samuti kosilast, kes neid ära ostaks. Võimalikeks ostjateks olid Apple, Amazon ja Disney.

Nendest kuulujuttudest ajendatuna ilmus täna For The Win veebilehel artikkel selle kohta, et Amazon plaanib EA ära osta ning selle kohta tehakse üsna varsti ka ametlik avaldus. Artikli avaldamise järel tõusis ettevõtte aktsiahind 135.80 dollarini. Mõni aeg hiljem lükkas CNBC selle kuulujutu ümber, kinnitades, et Amazon ei plaani EA-le ostupakkumist teha, misjärel kukkus EA aktsia oma tavapärasele tasemele.

For The Win on praeguseks hetkeks algse artikli asendanud vabandusega, et nende veebilehel avaldatud loo autoriks oli GLHF – videomängude ja e-spordi sisu eest hoolitsev partner – kes rikkus väljaande toimetamise standardeid, kasutades nimetuid ja kontrollimata allikaid.

EA turuväärtus on hetkel küll 37 miljardit dollarit, kuid kui võtta aluseks Activision Blizzardi tehing ja kasutada EA juures sama EBITDA valemit, siis selle järgi oleks ettevõtte väärtuseks üle 50 miljardi dollari. Juhul kui EA on tõepoolest müügis, siis ilmselt on 50 miljardit see number mida ettevõtte nõukogu ja aktsionärid sooviksid näha.

See aga kahandab märkimisväärselt võimalike ostjate hulka, sealhulgas kukuks võimalike kandidaatide hulgast välja ka eelpool nimetatud Disney, kelle vaba raha hulk on märkimisväärselt väiksem kui EA eest maksta tuleks. Muidugi võivad tulla arutusele ka variandid kus tehingu eest tasutakse suuremas osas hoopis teiste vahenditega, kuid EA ei ole Disney jaoks piisavalt atraktiivne selle jaoks. Samuti on varasemad kuulujutud viidanud sellele, et Disney polnud eriti rahul oma varasema koostöö üle EA-ga. Lisaks ei ole Disney täna huvitatud mängustuudiote kokku ostmisest ja nende haldamisest, ettevõte praeguseks eesmärgiks on teenida kolmandatelt osapooltelt Disneyle kuuluvate frantsiiside kasutamise eest.

Alles jäävad sealt kolmikust Apple ja Amazon. Nagu CNBC täna teatas, siis Amazon ei ole EA ostmisest huvitatud, vähemalt mitte täna. Amazon on küll huvitatud oma äritegevuse laiendamisest mängurutul ja EA ostmiseks saaksid nad ka raha kokku, kuid see sööks üsna suure osa nende vabadest vahenditest ära, mis võib suuresti mõjutada ettevõtte muid plaane meelelahutusturul.

Ka Apple piilub mänguturu suunas ja on üht teist väiksemat ka vahepeal omandanud, kuid seni on nende ostud jäänud kõik alla 3 miljardi dollari piiri. EA ost oleks Apple kõigi aegade kõige suurem tehing ja see tõmbaks neile koheselt mitmesuguste turgu reguleerivate ametite tähelepanu, mida Apple pigem väldiks.

Kuulujuttude kohta ütles ettevõtte juht Tim Cook juulis, et Apple “ei osta kunagi ostmise pärast”, kuid lisas hiljem sinna juurde, et ta “ei saa midagi välistada” ja ettevõte “jälgib pidevalt turul toimuvat”. Küsimus oleks, mida võidaks Apple EA omandamisest?

Arvestades EA suurust ja ettevõtte omanduses olevaid frantsiise siis pole kahtlustki, EA on kindlasti üpriski ahvatlev sihtmärk nii mõnelegi. Kuid selle õige kosilase leidmine võib osutuda märksa keerulisemaks kui pealiskaudsel vaatlusel arvata võiks.