Eesti võidusõitja sai sõidukeelu, sest ta kasutas “Warzone’i” mängimise ajal N-sõna

0
62
Jüri Vips

UUENDATUD 29.06.2022

Red Bulli vormelitiim teatas sotsiaalmeediast, et on eestlase Jüri Vipsi oma meeskonnast välja visanud.

„Jüri Vipsi juhtumi uurimise järel on otsustanud Red Bulli meeskond sõitjaga lepingu lõpetada. Meeskond ei andesta mitte ühtegi rassistlikku käitumist,“ seisis teates.


Red Bull Racing peatas meeskonna varusõitja, Jüri Vipsi sõidud ja eemaldas ta oma leheküljelt, sest Vips kasutas vabal ajal “Call of Duty: Warzone’i” mängides N-sõna.

Jüri Vips on Eesti võidusõitja, Red Bulli noortemeeskonna liige ja 2017. aasta ADAC F4 meister. Hetkel võistleb Vips Hitech Grand Prix’i meeskonnas FIA F2 meistrivõistlustel.

Esmaspäeval mängis Vips aga koos Red Bulli kaassõitja Liam Lawsoniga “Call of Duty: Warzone’i” ning selle ajal ütles ta sõna “neeger”. Õnnetuseks aga Lawson striimis nende mängu Twitchis ning striimi vaadanud kasutajad tegid sellest koheselt klipi ja jooksid Red Bullile kaebama.

Lisaks palus Lawson striimi ajal Vipsil kanda Red Bulli roosat mütsi, kuid Vips keeldus, vastates: “Ei, see on gei”. Sellepeale noomis Lawson Vipsi: Juri, sa ei saa nii öelda.”

Red Bull Racing reageeris kaebuste peale kiirelt, avaldades ametliku teadaande, et Vips on “koheselt eemaldatud kõikidest meeskonnaülesannetest, kuni juhtunu täieliku uurimiseni”. Kolmapäeva õhtuks oli Red Bull eemaldanud ka oma koduleheküljelt kõik seosed Vipsiga.

Vips on oma Instagram’i lehel juhtunu pärast vabandanud, kinnitades, et striimi ajal toimunud keelekasutus ei kajasta tema väärtusi ja põhimõtteid ning ta kahetseb oma tegusid sügavalt.

Pakistanist pärit Briti võidusõitja Enaam Ahmed kaitseb Vipsi, kinnitades, et too ei ole rassist: “Kõikide nende aastate jooksul, mil ma teda tundnud olen, on ta üks väheseid, kes pole minu kulul nalja teinud.”

Vips pole esimene sportlane ega ka mitte esimene võidusõitja, kes on rassilise keelekasutuse pärast karistada saanud. Näiteks 2020. aastal karistati Kyle Larsoni pärasts eda, kui ta kasutas iRacingu võistluse ajal rassilisi solvanguid. Eelmisel aastal karistas aga Miami Heat NBA mängijat Meyers Leonardi 50 000 dollari suuruse trahviga, kui too kasutas Twitchi striimi ajal antisemiitlikke solvanguid.