Suurima videomänguüritusega on igaveseks lõpp

0
44
E3

Videomängudetööstus jätab hüvasti ühe oma ikoonilisema üritusega. Electronic Entertainment Expo ehk E3, teatas, et seda üritust enam tulevikus ei toimu. Kunagi “videomängude jõuludeks” nimetatud üritus, mis oli videomängutööstuse iga-aastane suursündmus, on nüüd kõigest mälestus.

Esimene E3 toimus 1995. aastal Los Angeleses ja sai kiirelt tuntuks oma suursugususe poolest, kus kuulutati välja uusi mänge ja kus sai neile pilgu heita ja neid proovida. Nüüd aga avaldati ürituse veebilehel kurb teade: “Pärast rohkem kui kaht aastakümmet E3, igaüks suurem kui eelmine, on aeg öelda hüvasti. Aitäh mälestuste eest. GGWP.”

Kuigi E3-ga oli juba varem mitmeid probleeme, siis kiire lõpu tõi sellele COVID-19 pandeemia, mille tõttu E3 tühistatio aastatel 2020 ja 2022. Vahepeal, 2021. aastal toimus küll väiksem üritus internetis, kuid see jäi tagasihoidlikuks. Tagasitulekut plaaniti 2023. aastal, kuid seoses suuremate ettevõtete otsusest sellest mitte osa võtta ja mitmete teiste põhjuste tõttu otsustati see siiski ära jätta.

E3 languse märke oli näha aastaid, mida rõhutasid suurte mängufirmade lahkumine ja otsused korraldada omi üritusi, väljaspool E3 üritust. Suured ettevõtted leidsid, et neile on kasulikum korraldada eraldi üritusi, mis on otseselt suunatud oma publikule.

ESA president ja tegevjuht Stanley Pierre-Louis tunnistas, et tal on emotsionaalselt raske jätta hüvasti armastatud üritusega, kuid rõhutas tööstuse vajadust leida uusi viise publiku kaasamiseks: “Igaüks nendest suurtest firmadest võib korraldada individuaalse esitluse… See on põnev aeg mängutööstuse jaoks ning see tähendab võimalust uurida, kuidas kaasata uusi sihtgruppe erineval viisil.”

E3 lavakardinate langemine tähistab ühe ajastu lõppu, tähistades uue ajastu algust.