Far Cry 4, selle aasta üks parimaid mänge?

3
321

Far Cry 4 on mäng mille suhtes olin ma üsna negatiivselt meelestatud. Põhjuseks olid selle seeria eelmised mängud. Sest kui esimene Far Cry oli minu silmis üks väga hea mäng, mis mulle meeldis. Siis Far Cry 2 ja 3 olid minu jaoks kohutavalt igavad ja mõttetud mängud, mis oleksid võinud sama hästi kui olemata olla. Seetõttu ei olnud mul Far Cry 4 osas mingeid erilisi lootusi. Kuid mängu proovides sain ma positiivse üllatuse osaliseks, avastades eest üsnagi huvitava mängu.

Tegemist on mänguga, mis sel aastal ilmselt mitmel pool kandideerib Aasta Mängu tiitlile.
Tegemist on mänguga, mis sel aastal ilmselt mitmel pool kandideerib Aasta Mängu tiitlile.

Far Cry 4 pakub mängijale üht suurimat ja mitmekesisemat avatud maailma, ning kõige huvitavamat ja kaasahaaravamat lugu koos suurepärase mängukogemusega, mida Far Cry seeriate jooksul eales nähtud ja kogetud. Mängule on lisatud ka co-op võimalus, mille Ubisoft on suutnud viia uuele tasemele. Nimelt kui valid online variandi, siis saavad su sõbrad igal ajal (välja arvatud mängu sissejuhatus) sinu mänguga liituda. Samamoodi on sinul võimalik teiste mängijate mängudega liituda. Tänu sellele on sul praktiliselt võimalik koos sõbraga kogu mäng ostast lõpuni koos läbi mängida. Siinkohal ei meenu hetkel ühtegi teist sellisel tasemel mängu, mis võimaldaks koos sõbraga mängu sellisel kujul avastada ja koos mängulugu nautida, nagu seda saab Far Cry 4’s teha.

Mängija kehastab mängus tegelast nimega Ajay Ghale. Kes reisib Kyrat’i, täitmaks oma surnud ema viimast soovi, et puistata tema tuhk Kyratis laiali. Selle käigus avastad sa end peatselt keset kodusõda, abistamas mässajaid kes võitlevad diktaator Pagan Min vastu.

Far Cry 4 pakub sulle suurt avatud maailma nimega Kyrat mis asub Himaalajas. Ning avastades Kyrati, ei või iial teada mis üllatus sind järgmise nurga taga ootab. Lõputut vägivalda kohtab muide Kyratis praktiliselt igal sammul. Ning sinul tuleb sellesse piirkonda rahu tagasi tuua. Kõik sinu otsused on olulised ja mõjutavad maailma sinu ümber ja sinu mängu edasist kulgu. Nii et otsuste tegemisel ole ettevaatlik.

Lisaks Pagan Min’le lojaalsetele sõduritele võid silmitsi sattuda ka mõne hundikarja, leopardi või kotkaga kes on otsustanud sind oma jahisaagiks ära märkida. Ja näiteks kotkad või leopardid võivad vahel üsnagi tüütud tegelased olla. Eriti kotkad, kellele pihta saamine nõuab juba suuremat osavust kui minul. Ei ei, eks ma loomulikult saan samuti neile neetud kotkastele pihta, aga ühe kotka alla saamiseks läheb mul tavaliselt mitu korda rohkem kuule kui ühe Kuningliku Armee sõdurite salga likvideerimiseks. Ja kuna kuulid kipuvad pahatihti kiirelt otsa saama, siis ma üritan neid kuule kellegi teise jaoks hoida. Vähemalt ülejäänud linnud ja loomad keda kohtad on enamasti siiski rahumeelsed ja suurem osa neist üritab kontakti inimesega vältida. Muidugi kui sa neid siiski torkima lähed, siis nii mõnigi neist võib põgenemise asemel sind hoopis rünnata, näiteks ninasarvikud. Ja ühe tigedaks aetud ninasarvikuga silmitsi sattumine ei pruugi üldse meeldiv kogemus olla.

Loomadest veel niipalju, et Far Cry 4 pakub sulle võimalust elevandiga ringi ratsutada. Ja mõne sõdurite salga ründamisel võib elevant päris abiks olla. Muidugi on elevant veidi kohmakas. Vaadake seda suurt ja võimast looma, on täiesti loomulik et ta on kohmakas ja tema juhtimine on keerulisem kui auto juhtimine. Mingil veidral põhjusel nurisevad erinevates foorumites kasutajad selle üle, et Ubisoft olevat teinud halba tööd ja elevandi juhtimine on kohmakas. Ning nad eelistavad elevandile autot, kuna auto juhitavus on oluliselt parem kui elevandi juhitavus. Selliseid avaldusi on vahel päris lõbus lugeda. Lisaks elevantidele ja autodele on ühest punktist teise liikumiseks mitmeid erinevaid mooduseid, seal hulgas ka gyrocopter.

Relvade valik on mängus samuti piisav, nii et igale maitsele peaks sealt midagi leiduma. Ise kasutan summutiga püstolit, vibu, automaati, ja snaiper relva. Pluss noad loomulikult. Sellise valikuga peaksid olema praktiliselt igaks juhtumiks end ette valmistanud, ja seni pole mu valitud relvad mind alt veel vedanud. Aga eks igaüks valib omale relvad ja mängustiili ise.

Ühe tigedaks aetud ninasarvikuga silmitsi sattumine ei pruugi üldse meeldiv kogemus olla.
Ühe tigedaks aetud ninasarvikuga silmitsi sattumine ei pruugi üldse meeldiv kogemus olla.

Lisaks üksikmängu ja koos sõbraga mängimise võimalusele, on seekord olemas ka mitmikmängu võimalus. Ja peab ütlema et ka mitmikmängu osa on ajaviiteks täitsa lõbus mängida seekord.

Kuigi Far Cry 4 on muidu igati tore, siis kahjuks on ka mitmed jaburdused sisse sattunud. Üks sellistest jaburdustest on näiteks rahakott, mida sa uuendama, suuremaks tegema pead. Sest muidu ei mahu raha su rahakotti ära. Hoolimata selelst, et need loomanahad mida sa rahakoti jaoks korjad, neist peaks saama teha päris suure koti kuhu peaks päris palju raha ära mahtuma. Ma ei saa endiselt aru mis mõte ja idee sellise asja mängu sisse toppimisel oli. Kas kellegil sai fantaasia otsa ja see oli ainuke augutäide mida ta välja suutis mõelda?

Ja nagu uute mängude puhul täna kombeks on, siis loomulikult võib esineda probleeme serveritega. Kui mitmikmängu puhul lööd lihtsalt käega, siis valides üksikmängu puhul ONLINE (võimaldab koos sõbraga mängida) variandi, võib ühenduse kadumine serveriga päris kurjaks teha. Näiteks kui serveriga ühenduse kadumisel avastad järgmisel hetkel et viimase 20 minuti tegevused on nüüd korstnasse kirjutatud ja pead mingit missiooni päris algusest peale hakkama. Ja kui see pole nagu piisavalt vihale ajav, siis kahel korral olen kogenud ka seda, et peale ilusasti mängu salvestamist ja kinni panekut, järgmine kord sisse logides avastad end missiooni või lausa kaks eestpoolt. Justnagu polekski sa neid missioone lõpuni teinud. Sellised bugid ajavad karva päris korralikult turri. Ja kui muidu oleks mäng minu käest 9 punkti kätte saanud, siis tänu nendele probleemidele, olen sunnitud oma antud hinnet mängule vähendama.

Lisaks tooksin välja ka ühe tehnilise pisipuuduse, mis mängimist küll kuidagi ei takista ja otseselt mängu ei puuduta. Nimelt on mäng loodud eelkõige uue põlvkonna konsoolidele. Kuid mingil veidral põhjusel ei toeta mäng achievementide edenemisriba (progress bar) ja achievementide pildid on sisuliselt täpselt samasugused. Häbi häbi Ubisoft, nii laisk ikka annab olla. Eriti arvestades seda et isegi mitmed indie mängude arendajad pole nii laisad ja oskavad neid funktsioone konsoolidel ära kasutada.

Relvade valik on mängus samuti piisav, nii et igale maitsele peaks sealt midagi leiduma.
Relvade valik on mängus samuti piisav, nii et igale maitsele peaks sealt midagi leiduma.

Kokkuvõttes tuleb õelda, et kui probleemid serveritega kõrvale jätta, siis tegemist on ühe igati huvitava mänguga, mida julgen soovitada kõigile kes peavad lugu heast loost, ja avatud maailmast. Tegemist on mänguga, mis sel aastal ilmselt mitmel pool kandideerib Aasta Mängu tiitlile.

Info lapsevanematele: Mängu reitinguks on PEGI 18, mis viitab sellele et mäng ei ole mõeldud alla 18 aastastele. Kuid olles ise samuti lapsevanem, ja oma poistele mõeldes ei suutnud ma aga märgata midagi sellist, mis sunniks mind seda mängu oma poistele keelama. Jah mängus kasutatakse aegajalt raskemaid väljendeid, kuid ei midagi sellist mida nad juba koolis vahetunnis või youtubes kuulnud poleks. Küll aga pakub mäng lastele huvitavat avatud maailma mida avastada, ja kurjus ning headus on mängus üsna paigas. Mingit kurjategijate ülistamist nagu GTA V taolistes mängudes kohtab, Far Cry 4’s pole. Far Cry 4’s mängid sa siiski head tegelast kelle eesmärgiks on paha diktaator võimult kukutada. Juhul kui lapsele mängu kätte annad, soovitan siiski mängul ja lapsel silma peal hoida, ning vajadusel last juhendada ja selgitada miks üks või teine asi hea või paha on.

Platvorm(id): PC, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox One
Ilmus: 18 november 2014
Arendaja: Ubisoft
Levitaja: Ubisoft
Ülevaade tehtud: Xbox One konsoolil

Lugejate hinne27 Votes
7.5
HEA
Ilus ja suurepärane avatud maailm.
Huvitavad lisamissioonid.
Võimalus koos sõbraga peaaegu terve mäng otsat lõpuni koos läbi mängida.
HALB
Probleemid serveriga.
Mõned pisikesed jaburdused mängus.
8

3 KOMMENTAARID

  1. Elevandi juhitavusel pole tegelikult häda mitte midagi. Kui järsemates kurvides käsipidurit tõmmata läbib ta need ilusasti 😀 Hästi kirjutatud ülevaade. Eriti meeldib mulle sinu ülevaadete lõpus see osa, mis on mõeldud lapsevanematele. Pole seda mujal kohanud ja see annab eripära sinu kirjutistele.

  2. Üks ajuvabamaid ülevaateid üldse. Olen mänginud Far Cry läbi ning samuti FC2, FC3 ja FC4. Kui esimene osa hiilgas oma selle aja kohta väga hea graafikaga ja natuke over-the-top stooriga, siis teine osa oli tõesti natuke ajuvaba savannisõidu simulaator. FC3 oli huvitavalt omapärase antagonistiga (Vaas). Samas kui peakurjam jäi tõesti natuke monotoonseks ning seetõttu vajus ka mängu lõpp ära. FC4-s puudub aga igasugune karismaatiline vaenlane ja stoorit on sama raske märgata kui karu perses pindu. Graafika ning avatud maailma poolest on FC3 ja FC4 äravahetamiseni sarnased, aga stoori poolest ei saa neljas osa haisulegi.

Comments are closed.