Watch Dogs

1
380
Disclaimer – Mäng on mängitud Xbox One konsoolil, videod on kõik filmitud kasutades Xbox One Game DVR süsteemi.

Watch Dogs oli üks eelmise aasta oodatuimaid mänge GTA 5 kõrval, kuniks tuli uudis, et mängu väljatulek on edasi lükatud. Sellele järgnes uudis, et algselt lubatud 60fps ja FullHD pildi asemel jookseb mäng palju madalamate näitajatega. Vahepeal saime veel paari videot näha, mis ei olnud teps mitte nii ilusa pildiga kui see väike demo klipp mida meile E3 raames näidati. Mingil määral vähenes mängurite huvi selle tõttu, kuid laias laastus on tegu siiski oodatuima next-gen mänguga. Heidame kiire pilgu mängule ja vaatame mida uut ja huvitavad see meile pakub.

watch_dogs_car_wreck_headerMängu tegevus toimub Chicagos, linnas, kus kõik on omavahel seotud läbi arvutisüsteemi ctOS (Central Operating System). Meie loo kangelane on Aiden Pearce. Ta on mees, kelle perega juhtunud traagiline õnnetus kummitab teda päeval ja öösel. Ebaõnnestunud häkkimise tõttu omale mitmeid vaenlasi tekitanud mees elas läbi pereliikme kaotuse ja teeb nüüd kõik endast oleneva, et süüdlane õiglase karistuse saaks. Aiden on meisterhäkker, kes oma mobiiltelefoni abil on võimeline kontrollima enamusi linnasüsteeme – valgusfoore, ronge, sildasid, teetõkkeid, reklaamsilte ja palju muud, võimalik on isegi helikoptereid rivist välja lüüa ja kogu linnast vool välja lülitada. Kuid Aiden ei ole selles võitluses üksi, teda abistavad profihäkker Clara Lille a.k.a BadBoy17 ja karmikäeline Jordi Chin, kes ei löö risti ette ka kõige ohtlikemas olukordades. Süüdlase tabamiseks on aega täpselt 5 peatükki, mis sisaldavad endas 39 missiooni. Sundida end peamissioone mängima on aga raske, sest iga natukese aja tagant leiab süsteem mõne potentsiaalse kuriteo mida nurjata saab ja millest keelduda on lihtsalt patt, sest linn vajab ju päästmist.

Igav on – ütleb iga Watch Dogs mängija mitte kunagi!

Peale 39 peamissiooni on mängus hulganisti muud tegevust, kõrvalmissioone on kuhjaga ja need jaotuvad nelja põhikategooriasse:

Gang Hideouts – mängijal tuleb sisse häkkida mõne tänavagängi peidupaika, leida kaamerate abil üles gängi liider ja seejärel ta kahjutuks teha. Hiilimisfännide rõõmustuseks saab gängi liidrit ka hiilides tuvastada ja kaamerad võib mängust täiesti välja jätta.

Fixer Contracts – enamasti millegi/kellegi transportimine punktist A punkti B. Aja peale loomulikult.

Criminal Convoys – tuleb takistada grupil kurikaeltel oma sihtkohta jõudmast, kas siis teelt välja rammides, pomme paigutades või lihtsalt tulistades, see jääb igaühe enda otsustada.

Crimes Detected – arvutisüsteem avastab ümbruskonda ja inimesi skänneerides potensiaalseid kuritegusid ja annab sellest sõnumiga märku. Tavaliselt on tegemist labaste röövimistega, mille käigus tuleb varast taga ajada ja kinni püüda.

Kui nendest väheks jääb on võimalik üles otsida ja lahti häkkida telefone (kokku 8), mis premeerib mängijat Vespid LE sportautoga. Otsida saab kadunud isikuid, nurjata inimkaubtsejate plaane, otsida ja skännida QR koode ning teha tutvust relvakaubitsejatega. Ja kui sellest ikka veel väheks jääb siis saab mängida erinevaid minimänge nagu male, pokker, cash run, mänguautomaadid, joomismäng ja palju muud. Oot, misasja, kõik see on tehtud juba? Siis on võimalik võtta digitaalseid reise või hakata lõpuks ometi aktsepteerima neid lillakas roosasid tööpakkumisi mis alatasa ekraanile tekivad, need on mitmikmängu pakkumised, kus saad sisse hüpata mõne teise Aideni mängu ja seal toimetama hakata.

watch-dogs-hacking Multiplayer ehk mitmikmäng ei ole mingi eraldi valik kusagil  menüüavarustes, vaid toimib see samas maailmas kus sinu  põhimängki.  Mitmikmängu saab mängida nii rivaalidena kui  koostööd tehes,  olenevalt milline mänguviis valitakse. Kuna hetkel  (ülevaate  kirjutamise ajal) mäng veel ametlikult väljas ei ole siis  vastaste või  koostööpartnerite leidmine on väga raske. Maha sai  magatud nii  mõnedki pakkumised, mis ekraani nurka tekkisid kuid  päris  nullimeheks seekord ei jäänud. Ära sai proovitud Hacking,  kus üks  mängija siseneb teise mängija üksikmängu, paigaldab ta telefoni viiruse ja hakkab teda häkkima. Kui sul õnnestub häkker leida ja kahjutuks teha ennem kui ta häkkimise lõpuni viib (ala kust otsida näidatakse kaardil ära) siis oled võitja sina, kui ei, siis häkker kes on su mängu tunginud. Kuidas teiste mängu häkkida? Tavakampaaniat mängides saab häkkida inimesi, et nende tagant varastada, kõnesid pealt kuulata või lihtsalt nende kohta rohkem infot koguda. Mõned nendest inimestest tabavad su häkkimise ära ja annavad sellest teada vastavatele ametivõimudele, kes panevad sinu eest välja pearaha, mis saadetaksegi kõikidele mängijatele üle maailma laiali. Kes esimesena pakkumise vastu võtab see sinu mängu tungib ja sind häkkima hakkab. Olemas on ka co-op võimalus tahvelarvuti ja teiste mängijatega aga seda kahjuks proovida ei õnnestunud, sest ei olnud kahjuks inimesi kellega mängida. Mitmikmängu juurde tahaks tulevikus naasta, kui serverid rahvast täis ja kõvem madin pihta hakkab.

GTA-likult lahingusse

Kõige selle kõrvalt mis missioonides teha kästakse on võimalik ka lihtsalt niisama ringi sõita, valgusfoore ja teetõkkeid häkkida, ronge sesima panna ja sildu üles tõsta. Seda pealt vaadata on üsnagi koomiline, samas näitab see hästi mängu keerukust. Iga inimene mängus on kui eraldi isiksus, kes erinevas olukorras erimoodi käitub. Näiteks kui kõik foorituled korraga roheliseks häkkida ja massiline kokkupõrge põhjustada, siis tihti leidub tänaval kõndijate seast keegi kes helistab politseisse ja kiirabisse, keegi kes jookseb autode juurde ja hakkab inimesi välja aitama, keegi kes võtab mobiili ja hakkab kiirelt õnnetust filmima, et klipp sotsiaalmeediasse laadida. Sama ka sinu pättuste puhul, kuigi on võimalik teatud oskust lahti lukustades blokeerida ümbruskonnas väljuvaid kõnesid on siiski suur võimalus, et relvaga ringi joostes või kedagi pekstes kutsub keegi kõrvalseisjatest politsei, sel juhul tuleb relv kätte haarata ja jalgadele valu anda. Või lihtsalt mõni auto varastada. Nii relvadest kui autodest puudu ei tule, mõlemaid on piisavalt, et märulijanu kustutada.

watch-dogs_weapons

Relvad varieeruvad rusikatest kuni granaadiheitjateni ja kel uPlay konto koos vajaliku punktiarvuga saab soetada endale eksklusiivse kullast D50 püstoli. Lisaks relvadele on võimalik valmistada erinevaid elektroonilisi seadmeid ja lõhkekehi. Seadmeid saab kasutada nii vaenlaste tähelepanu hajutamiseks kui ka, miks mitte, tervest linnast voolu välja lülitamiseks. Autodega on lugu sama hästi, valida saab pisikesest väikeautost kuni suure veoautoni välja. Oma osa saavad nii eksootika-, muskel- kui luksusautode austajad, samuti tsiklimehed. Nagu GTA puhulgi ei ole ka siin mängus liigset ressurssi raisatud päris autode litsentside ostmiseks, nimed ja logod mõeldi lihtsalt välja. Autode juhitavus on üllatavalt hea, varasematest videotest nähtu põhjal ootasin midagi palju hullemat.

Iga algus on raske.

Sama vanasõna võib ka siin kasutada. Tunnistan, ma ei ole Watch Dogs-i kõige kergema raskusega mänginud, kuid tavalise (normal) raskuse peal oli mõni missioon ikka paras peavalu. Kuid õnneks, nagu iga raske alguse puhul kombeks, läheb ka siin kergemaks. Mängu käigus on võimalik koguda oskuspunkte (skillpoints) millega omakorda on võimalik täiustada oma oskuseid. Seda nii häkkimise, autosõidu, lahingu kui granaatide ja ravimite meisterdamise vallas. Osad täiustused on lukus ja nõuavad teatud tegevust, et neid lahti lukustada ja osta saaks. Näiteks täida x arv x ülesandeid, lõpeta põhikampaania teatud missioon jne…

1394135652-skill-2

Eraldi kategooria on mitmikmängu täiustuste jaoks, neid saab lahti lukustada mängides online missioone. Siia hulka kuuluvad Hacking, Decryption Combat, Race ja Mobile ctOS. Ülevaate tegemise ajal oli kahjuks võimalik proovida ainult Hacking mängutüüpi. Võimalik on ka co-op, kus tuleb 3-8 mängijast koosneva tiimiga üles leida ja lahti häkkida tähtis fail. Faili ajab taga ka teine tiim seega on oodata tõsist ja põnevat lahingut. Mobile ctOS aga annab sulle võimaluse esitada väljakutse tahvelarvuti kasutajale, kel installeeritud Watch Dogs rakendus. Sinu ülesandeks on jõuda kindlaks määratud sihtmärgini samas kui mobiilne kasutaja kontrollib linna – kõiki valgusfoore, tõkkeid ja sildasid.

Kohustuslik heli.

Ei saa üle ega ümber ka sellest. Aiden Pearce on oma hääle saanud Canada näitlejalt Noam Jenkins-ilt, kes on meile rohkem tuntud seriaalist Covert Affairs, kus tema mängida on FBI agent Vincent Rossabi. Aaron Douglas, kes on Battlestar Galactica staar ja kaasa teinud filmides nagu X-Mehed 2 ja I Robot, on oma hääle andnud Jordi Chin-ile. Meie kolmanda kangelase, Clara Lille hääle ajalugu jääb seekord avastamata, kuna ametlikku infot naisnäitleja kohta, kellele hääl kuulub, ei suutnud mina leida. Juttu kuuleb mängus igal pool, inimesed räägivad tänaval, pealt saab kuulata mobiiltelefone, häkkida sisse veebikaameratesse. Midagi erilist välja tuua siin ei ole, hääled on vastavalt olukorrale kõik paigas ja olemas, midagi häirivat ei ole, samuti ka midagi mida esile tõsta. Mis puutub mängu peategelastesse siis kõik on omal kohal, näod ja hääled lähevad hästi kokku, tekstid on sisse loetud tõetruult ja emotsioonikalt. Sümpaatne.

playlist Lähme edasi muusikaga, seda on mängus kuhjaga. Võimalik on  teha  oma playlist, mida mängu ajal mängima panna. Muusikalise  poole  pealt leiame sellised artistid nagu Alice Cooper, Wu-Tang  Clan, Kid  Cudi, Rise Against, Tortoise ja paljud teised. Relvade, autode ja  muid hääli ma ei hakka kommenteerima, ei ole ekspert sel alal.  Ütlen niipalju, et õhtuses Chicagos ringi jalutades on äärmiselt  mõnus tunne. Mäng on visuaalselt kena ja jookseb sujuvalt,  ilma  igasuguste tõrgeteta. Hääled on nagu suurlinnas ikka, inimesed  lobisevad, autod sõidavad, mõni tänavamuusik mängib oma pilli,  mustad peavad nurga peal räpilahingut, kerjused kerjavad,  tervisesportlased jooksevad, kioski  müüja reklaamib oma kaupa, mõni napsuga liialdanud kodanik  urineerib vastu majaseina jne… Õhkkond on fantastiline, kõik on omal kohal ja jalutuskäik või ringi sõitmine suurlinnas on täpselt selline nagu seda Chicagos teha tahaks.

Parem hilja kui mitte kunagi.

Tõmbame otsad kokku, teeme kokkuvõtte ja lisame mõned videod siia lõppu kõigile vaatamiseks. Artikli alguses rääkisime, et Watch Dog oli edasi lükatud ja kärbitud mäng, mille kohta vahepeal lekkinud info andis mõista, et asi on viivitamise pärast pigem hullemaks kui paremaks muutunud. Nii see õnneks ei ole. Mäng näeb siiski äärmiselt ilus ja detaailne välja, jookseb ülisujuval ja ilma tõrgeteta. Tegelikult, kui päris aus olla, pean siiski tunnistama, et ootasin midagi enamat, kuna hype mis mängu ümber tiirles ajas ootused meeletult kõrgeks. Räägin just pigem visuaalsest poolest, sest kõik muu tundub olevat selline nagu lubatud. Andke kindlasti meie Facebooki lehel teada mis on teie arvamus mängust, kas ootuseid said täidetud jne… On aeg ära lõpetada see meeltmuutev ja vastuoluline ülevaade, loodetavasti igaüks leidis siit midagi väärtuslikku ja midagi üliolulist välja ei jäänud.

 

Siin aga lubatud videod:

 

 

 

Visuaalselt ilus ja meeldiva õhkkonnaga open world häkkeriseiklus, mis ei tohiks külmaks jätta ühtegi mängusõpra. Loodetavasti saame tulevikus näha samast seeriast veel mõnda mängu.
Lugejate hinne3 Votes
9.1
9

Comments are closed.