Toimub ülemaailmne IT-hariduse nädal KoodiTund

0
86

5.-11. detsembril leiab aset ülemaailmne IT-hariduse nädal KoodiTund, mille jooksul kutsutakse kõiki inimesi koodi kirjutamist proovima. Eesti võtab KoodiTunni tegemistest osa juba kolmandat aastat, et programmeerimise algtõdesid tutvustada nii kooliõpilastele kui täiskasvanutele. Samuti toimub huvilistele virtuaalne võistlus Minecrafti eri!

Koostöös Tagasi Kooli projektiga viivad vabatahtlikud külalisõpetajad nädala jooksul läbi põnevaid programmeerimise tunde koolides üle kogu Eesti. Lastele õpetatakse koodi kirjutamist www.code.org veebilehel asuvate spetsiaalsete mängude kaudu, kus toimetavad neile juba filmidest ning arvutimängudest tuttavad tegelased. Kokku teeb KoodiTunni jooksul programmeerimisega Eestis tutvust üle 2500 lapse.

Lisaks koolidele võtavad KoodiTunnist osa ka innukamad ettevõtted ning organisatsioonid, et tutvustada programmeerimist oma töötajatele ja näidata, kuidas uute IT-oskuste õppimisega võib ühes korralikus e-riigis algust teha igas eas. Mängulistes töötubades õpivad koodi kirjutama nii SEB Kontaktikeskuse kui Telia töötajad.

“Me kõik kasutame e-Eesti teenuseid iga päev, aga paljud meist ikkagi ei tea, kuidas e-teenuseid tehakse. KoodiTunni nädala jooksul on kõikidel läbi lihtsate mängude võimalik näha, et tegemist ei ole millegi müstilisega ja programmeerimine on lihtsalt üks loogiliste korralduste rida,” ütles Vaata Maailma SA juhataja Kristi Kivilo.

Samuti toimub lastele ja noortele KoodiTunni raames Baltikumi ülene võistlus “Minecrafti eri!”, mis leiab aset ajavahemikul 3-10 detsember. Virtuaalse mõõduvõtmise jooksul ehitavad kolmeliikmelised võistkonnad arvutimängu maailma oma naaberriikide vaatamisväärsusi. Mängus on võimalik kasutada Redstone’i programmeerimiskeelt ja teha seeläbi esimesi samme koodi õppimise suunas. “Minecraft eri!” annab osalejatele võimaluse omandada salamisi nii programmeerimise algtõdesid kui saada teadmisi lähinaabrite kultuurist ja geograafiast.

Võistluse võitjad kuulutatakse välja kolmes vanusekategoorias ning lisaks valitakse meeskond, kellest saab Baltikumi üldvõitja. Lisaks osalemisrõõmule ootavad parimate tööde autoreid auhinnad.

Minecrafti võistlus toimub Eestis juba kolmandat korda ja sellega soovitakse innustada kõiki huvilisi ühe tunni jooksul koodi kirjutamist proovima. Möödunud aastal tegi KoodiTunni jooksul programmeerimisega tutvust üle 100 miljoni noore üle kogu maailma. Rohkem infot võistlusel osalemise ja reeglite kohta leiab: http://www.nutilabor.ee/minecrafteri2016/.

Microsoti Balti regiooni juht Rain Laane leiab, et programmeerimise algteadmised on midagi, mis oleks vajalikud igas vanuses noorele. “IT on üks valdkond, mille puhul tulevikus ei pea muretsema, kas inimesel on töö olemas või mitte. Isegi kui enamik KoodiTunnis osalejatest ei lähe programmeerijatena tööle, on igas eluvaldkonnas oluline teada, kuidas tehnika töötab. Lisaks arendab see loogilist ning loomingulist mõtlemist. Microsoft aitab arendada võimalikult palju haridust ning ühiskonda, et anda inimestele võimalus saavutada rohkem ning avastada oma piire. Selle jaoks on oluline teada tänapäeva tehnika alusklotse ,” sõnab Laane.

KoodiTund on rahvusvaheline algatus, mis innustab nii tüdrukuid kui poisse IT-vallas kätt proovima. Möödunud aastal toimus KoodiTunni nädala jooksul üle maailma ligi 200 000 üritust ja töötuba ning miljonid lapsed said koodi kirjutamistega esimese kokkupuute. Eestis viisid vabatahtlikud ja NutiLaborite juhendajad läbi ligi 200 KoodiTundi.

Eestisse toovad KoodiTunni Vaata Maailma SA, Microsoft Eesti ja Tagasi Kooli. Lisainfot leiab siit: http://www.nutilabor.ee/kooditund2016/