Kas sina tead kus su lapsed laupäeval aega viidavad ja mida vaatavad?

12
1771

Eelmisel nädalal saatsid paar tähelepanelikku lapsevanemat mulle vihje ürituse kohta nimega “Mängupäev HDTaneliga”, mis leiab aset juba sel laupäeval kell neli õhtul kinos Kosmos IMAX. Ürituse korraldajaks on Eestis tuntust kogunud Youtuber HDTanel ehk Tanel Lepp. Pealtnäha oleks tegemist üritusega nagu ikka, aga kinolehelt vaatas selle ürituse kirjeldusest vastu “vanusepiirangut ei ole” ja videomängud nagu GTA V, Uncharted 4, Mass Effect: Andromeda ja õudusmäng Outlast.

Juhul kui sa videomängudega ja neile seatud vanusepiirangutega kursis ei ole, siis kõik nimetatud mängud on märgistatud vähemalt 16+ vanusepiiranguga. Põhjused selleks on lihtsad, nimelt sisaldavad need mängud lastele mittesobivat kõnepruuki, vägivalda, alasti stseene või lausa seksuaalset vägivalda. Kui Uncharted 4 on selles nimekirjas üks kõige leebemaid mänge ja ilmselt nii mõnelgi lapsevanemal ei pruugi selle mängu vastu midagi olla, siis õudusmäng Outlast ja GTA V on kindlasti need mängud mis kohe kindlasti lastele mängimiseks ega vaatamiseks ei sobi. Näiteks GTA V on videomäng mis lisaks mittesobivale kõnepruugile sisaldab põhjuseta tapmisi ja ekstreemset vägivalda kaitsetute inimeste vastu. Olles ise lapsevanem ja videomängudega kursis võin kinnitada, et nimetatud mängude puhul on vanusepiirangud igati põhjendatud.

Ülimalt vägivaldne videomäng GTA V õpetab ka seda kuidas piinata.

Uurisin kuidas kommenteerivad asja ürituse korraldaja ja selle toetajad. Siinkohal tasub ära märkimist asjaolu, et esmaste päringute tegemise hetkel on üritusele müüdud piletid peaaegu välja müüdud. Heites pilgu peale ürituse korraldaja Tanel Lepp aka HDTanel facebooki lehele, on näha et peamisteks piletite ostjateks on lapsed vanuses 10-15 eluaastat.

“Mängupäev HDTaneliga” ürituse peamine toetaja ja ruumide omanik, kino Kosmos IMAX esindaja Kairika Kullasaar kirjutab, et see on neile esmakordne kogemus antud üritusel kaasatud olla ja seetõttu ei osanud nad ette näha legaalseid probleeme. “Kindlasti ei soovi me propageerida vägivalda selle üritusega. Vanusepiirang on olnud tõepoolest praegu lahtine ja selle kindlasti ka lisame. Ilmselt läheb mänguvalik vahetamisele,” lisab Kullasaar.

Lisaks sellele kirjutab Kullasaar oma vastuses, et tegelikult kino Kosmos IMAX ainult pakub ruume ürituse korraldajale ja otseselt nemad antud sündmust üldse ei reklaamigi. Samuti puudub neil info kas antud videomängude näitamiseks on üldse õigused olemas. Huvitav kuidas kino Kosmos IMAX ruumides näidatavate filmidega lood on? Et kas nende puhul on neil ikka kokkulepped levitajatega olemas või näidatakse neid ka ehku peale? Igal juhul jääb antud vastusest mulje nagu kino Kosmos IMAX ise üritab igasugusest vastutusest kõrvale hiilida.

Järgmisel päeval on toimunud kinolehel kaks muudatust. Üritus on tõstetud suuremasse saali ja vanusepiiranguks on nüüd K-16, mis tähendab “Alla 16 a. keelatud”.

Samal ajal julgustab ürituse korraldaja HDTanel Facebooki ja Youtube lehekülgedel oma fänne kindlasti piletit ostma, kinnitades neile et tegemist on lihtsalt soovitusliku vanusega ja keelatud ei ole tegelikult midagi ning kõik kes on pileti ostnud saavad ka sisse.

Uurisin taaskord kino Kosmos IMAX esindajalt Kairika Kullasaarilt, et kuidas need asjad siis ikkagi on. Kas pileti ostnud lapsed pääsevad üritusele või ei ja kas need kes ostsid pileti ajal mil ürituse juures oli märgitud “vanusepiirangut ei ole” ning mainitud videomängud, saavad oma raha tagasi või ei? Kui ürituse tingimused ja sisu muutuvad, siis tarbijakaitseseaduse kohaselt on pileti ostnutel nüüd õigus oma piletiraha tagasi küsida. Kahjuks ei olnud Kosmos IMAX esindaja Kullasaar enam nendele küsimustele nõus vastama. Vastust ei ole senini õnnestunud saada ka korraldajalt Tanel Lepalt endalt.

Ürituse toetajate hulgas on ära märgitud ka MSI, kahjuks ei õnnestunud siinkohal aga välja selgitada kes konkreetselt siis “Mängupäev HDTaneliga” üritust ikkagi toetab. MSI Euroopa on üsna suur organisatsioon ja seetõttu võtab selliste asjade väljaselgitamine ka aega.

Seksistseen Mass Effect: Andromedast

Uurisin ka eelpool mainitud videomängude esindajatelt, et mida nemad asjast arvavad. Kõik nad kinnitavad, et nendega ei ole keegi nimetatud ürituse teemal kordagi kontakteerunud. Ning üritustel mida nad ise korraldavad või mille partneriteks nad on, jälgitakse alati hoolikalt vanusepiiri ja soovitavad seda kindlasti teha ka kõigil teistel.

Omapoolse kommentaari andis ka Lastekaitse Liidu esindaja kes kirjutab, “ÜRO lapse õiguste konventsiooni ratifitseerimisega 1991.aastal kohustus riik rakendama kõiki abinõusid, kaitsmaks last igasuguse füüsilise ja vaimse vägivalla eest.”

“Eesti lastekaitseseaduse §25 sätestab keelu toota, demonstreerida ja levitada lastele julmust ja vägivalda õhutava ning pornograafilise sisuga trükiseid, filme, heli- ja videosalvestisi ning esemeid.”

“Iga teenuse pakkuja, sealhulgas ka ürituste korraldaja on kohustatud järgima alaealiste kaitseks kehtestatud EV seadustes kehtestatud norme ja vanusepiiranguid,” lisab Grete Landson Lastekaitse Liidust.

Lapsevanemad kommenteerivad aga antud üritust nii, “Minu jaoks jääb arusaamatuks kuidas saab selline üritus üldse toimuda. Korraldajatel võiks siiski olla mingisugune vastutustunne mida nad lastele näitavad ja mida mitte. Mina näiteks oma lastel vägivaldset kraami mängida ega vaadata ei lase.”

“Kui mängimisele ja esitlusele tulevad videomängud mille sisu ei ole sobilik alla teatud vanusepiiri, siis peaks see ka ürituse juures märgitud olema ja üritusele sisenedes tuleks vanuse tõestamiseks dokumenti küsida. Tegemist on siiski lastega, kes on üsna lihtsalt mõjutatavad kõigest mida nad kuulevad ja näevad. Sellistel “tapame ja vägistame kaitsetuid inimesi” asjade lahedaks tegemisel võivad olla üsna kurvad tagajärjed ja seda enam tuleks selliste ürituste puhul vanust kontrollida. Nii nagu seda tehakse MängudeÖÖ ürituse puhul,” lisab teine lapsevanem.

MängudeÖÖ on teine videomängude üritus ja see leiab aset 8 aprillil Apollo Kino Solarises. Selle ürituse juures aga on algusest peale olnud üsna selgelt kirjas, et üritusele on seatud vanusepiirang 16+. See tähendab, et korraldajatel ja kinol on õigus alla 16-aastast külastajat ka pileti olemasolu korral mitte üritusele lubada. See kehtib ka sel puhul kui alla 16-aastane saabub üritusele koos täisealise saatja või lapsevanemaga, kinnitab Apollo Kinode turundusassistent ja koordinaator.

Tavaliselt on videomängude üritustel 18+ sisuga videomängud paigutatud 18+ alale kuhu alaealisi ei lubata.

Üldises plaanis on tore näha, et ka väikeses Eestis on hakatud korraldama videomängude teemalisi üritusi. Kurb aga on näha kui sellisel üritusel näidatakse vägivaldse sisuga materjali ja sinna lubatakse ka alaealisi. Olles käinud erinevatel videomängudega seotud üritustel ülemaailma võin kinnitada, et sellistel üritustel on alati olnud 18+ sisuga videomängud paigutatud mõnele teisele korrusele kuhu alla 18 aastased sisse ei pääse või on üldse alla 18 keelatud olnud. Seetõttu oli minu jaoks üsna üllatav näha üritust kus korraldaja lubab alaealistele näidata vägivaldse sisuga videomänge. Veel rohkem aga üllatas ja kurvastas mind korraldajate ja toetajate suhtumine. Kuna tegemist on lastega, siis kogemuste puudumine sedalaadi ürituse korraldamisel ei ole minu arvates mitte kuidagi põhjendatud vabandus.

Lapsevanematele soovitan siinkohal alati üle kontrollida milliseid videomänge nende lapsed ostavad, mängivad ja millistel üritustel nad käivad. Sest nagu antud juhtum ilmekalt tõestab, siis mitte alati ei saa jääda lootma ürituste korraldajate peale.

Juhul kui oled üks neist lapsevanematest kelle laps või te ise äkki olete oma lapsele ostnud pileti “Mängupäev HDTaneliga” üritusele, siis seoses sellega, et ürituse tingimused ja kirjeldus on vahepeal muutunud, on teil õigus vastavalt tarbijakaitseseadusele piletiraha tagasi küsida.

Kui sa aga ei ole kursis millised videomängud lastele sobivad ja millised mitte, siis mängupoodide Gamestar ja ProGames töötajad on alati valmis teid selles valdkonnas abistama ja teile nõu jagama. Infot videomängude kohta leiab ja saab küsida ka Mkuubis.net veebilehelt.

12 KOMMENTAARID

  1. Mida mu laps vaatab, mängib, tarbib on minu kui lapsevanema otsustada. Mitte kellegi kolmanda suvalise, kel endal puuduvad lapsed või vastav haridus ning kogemused ja pädevus otsustamiseks.

  2. Sisuliselt on õige see jutt …..aga…..miks sa otsustasid seda teha ühepoolselt?. Saan aru, et Tanel vastas sulle aga sa otsustasid jätta selle avaldamata. Ja hetkel jääb mulje, et see hea reklaam teisele üritusele või siis pada sõimab katelt 🙂 ….mis ma öelda tahan….see “ärapanemine” on kahjuks ka eesti mängurite hulka jõudnud avalikult. Ja ma ei ütle , et üks on halvem kui teine, aga kahju on….need vähesed, kes avalikult selle alaga tegelevad, hakkavad ka üksteisele kaikaid kodarasse loopima 🙁

    • *ohkab. Alljärgnevalt mõned faktid.
      1. Kõikidele osapooltele sai ajavahemikul 26-29. märts antud võimalust omalt poolt kommenteerida. KÕIKIDELE! Tanel ignoreeris nii facebooki sõnumeid kui e-maili.
      Artikli kirjutamine/valminine võtab rohkem aega kui mõnikümmend minutit. Ehk siis ei ole võimalik lõpmatuseni oodata kas keegi suvatseb vastata või ei. Näiteks MSI Euroopalt ei ole ma tänaseni ühtegi kommentaari saanud. Kui ma oleks nende kommentaari järele oodanud, siis oleks see artikkel tänaseni ilmumata.

      Lisaks sellele, et artikli autor paneb artikli kokku, kontrollib veel toimetaja selle üle. Ehk siis selleks hetkeks kui Tanel vastas oli artikkel juba valmis. Tõsi sinna oleks saanud ju hiljem ehk muudatusi teha, aga miks ma seda ei teinud vastan järgmise punkti all.

      2. Tanelilt saabunud nn. vastus ei vastanud ühelegi talle esitatud küsimusele. Mitte ühelegi. Küll aga sisaldas see niinimetatud vastus hoopis mingit veidrat sorti isiklikku rünnakut erinevate isikute ja ettevõtete vastu. Ehk siis tema vastusel puudus igasugune väärtus artikli seisukohast ning vastuses ehk rünnakus sisalduv informatsioon mitte ainult ei puuduta artikli teemat mitte kuidagi vaid on ka lausvale. Selle avaldamine oleks olnud karuteene Tanelile endale. Kahjuks on ta olnud nii rumal, et ta postitas avalikult selle oma seinale.

      3. Meile Meeldib Mängida ehk mkuubis ega ka artikli autor ei ole mitte mingil viisil seotud Level1 tegemiste ja nende korraldatud MängudeÖÖ’ga. Samuti ei tee me neile reklaami. Artiklis kasutati MängudeÖÖ üritust ainult näitena kuidas on võimalik üritusi korraldada.

      4. Mingist “ärapanemisest” pole siin juttugi, mul pole isiklikult midagi ei Kino Kosmos IMAX ega Tanel Lepa vastu. Vähemalt seni polnud. Nii, et mingist ärapanemisest siinkohal küll rääkida ei saa. Eriti kontekstis kus ma pigem “paneks ära” sellisel juhul hoopis MängudeÖÖ korraldajale Level1’le. Põhjused jätan siinkohal enda teada. Nii et inimesed kes näevad siinkohal mingeid seoseid et üritan teist üritust reklaamida ja teen kuidagi Level1’ga koostööd ja tahan Tanelile ära panna, on lihtsalt ääretult hea fantaasiaga.

      5. MKuubis ei ole mitte ühtegi üritust korraldanud! Võtsin kiirelt ühendust kahe Taneli viidatud ürituse korraldajaga ja mõlemad kinnitasid mulle, et see väide ei pea paika. Ühel juhul korraldati üritust ruumides kuhu alaealistel pole ligipääsu. ja teisel juhul kinnitas ürituse korraldaja mulle, et nad järgisid tootja etteantud vanusepiiranguid. Ning kuna mõlemal juhul on tegemist ametlike esindajatega Eestis, siis ma usaldan nende vastuseid, sest vastasel juhul oleksid tootjad/levitajad nendega koostöö lõpetanud tänaseks.

      6. Siinkohal lükkan taaskord ümber HDTaneli ehk Tanel Lepa väited nagu Level1, ProGames ja Euronics oleksid Mkuubis sponsorid. Samuti ei ole ei Mkuubis ega artikli autor muul viisil mitte kuidagi ära ostetud Level1, ProGamesi või Euronicsi poolt. Ilmselt peab vist tegema vastava avaliku kirja Tanelile koos märkuse ja soovitusega antud laim maha korjata.

    • Tänud vastuse eest. (y) .Nagu ma ütlesin, ega ma ei pea kedagi halvemaks (või paremaks). Lihtsalt kuna ma jälgin ka eesti mängureid siis antud teema tekitas minus nördimust (pooli valimata). Nuh ma loodan, et saad aru…..minu vaatepunktist kumbgi oma nurgas räägib mis oskab ja mina kõrvalseisjana püüan lihtsalt otsi kokku panna nagu oskan 🙂 .Ja hetkel ma näen, et mõlemad ründasid. Et te selle teemaks võtsite on tegelikult muidugi oluline ja selle üle tuleb mõelda ja arutada. Ja sellisel viisil (nagu see juhtus) ehk jõuab ka see kiiremini tulemuseni (mis iganes see siis on). Aga kuna eesti väike ja see avalike mängurite kogukond veel väiksem siis lihtsalt kahju…..killustab fänne ja ei näe “suuri” ühes LAN`is istumas 😀 . Ja äkki see oluline ….ei ole HDtaneli fänn 😀 …minu pingerida algab “Puhata ja Mängida” ja “Level1” ……..Aga vastupidamist ja jaksu (Y)

  3. Esiteks ärge halvustage HDTanelit ega seda, et Ta vähemalt millegiga tegeleb ja selliseid üritusi korraldab! Teiseks, meil Eestis kehtib Pegi reiting, mis on SOOVITATAV kuid mitte keelatud!!!
    Kolmandaks selliseid postitusi tehes ja kellegi laimamisega ning mahategemisega rikute Te ära ka teise inimese elu kellel võib olla hiljem raske leida uusi sponsoreid või teab mida muud elus saavutada. Ei ole vaja ei käkki keerata teistele ega ka midagi muud. Ning muidugi mitte ükski neist mängudest ei ole ka lapse füüsilisele ega vaimsele tervisele halvasti mõjuv, mängudega ükskõik millised need ka ei ole ei juhtu lastega midagi. Näiteks nii Outlast kui ka Outlast 2 on kõigest ellujäämis mängud ehk, siis otsesõnu survival horror, kus ei tapeta kedagi “va vaenlane põgeniku ehk ellujääja!” Need mõlemad mängud on just õpetlikud mängud ses suhtes, et kuidas ellu jääda sellises olukorras, kuidas end õigesti peita ja pingelises situatsioonis õigeid valikuid teha “kuigi meil päris elus selliseid jõhkraid elukaid ei ole, aga on kurjad inimesed ja pahad vaenlased” ja see ei tekita lasatele mingit kahju. Teiseks GTA V , mida paljud peavad mingiks kõige jõhkramaks ja hullemaks mänguks, mis peaks lastele keelatud olema on ka täiesti vale. GTA V just õpetab lastele, et miks ei tasuks kalduda kuritegelikule teele ning kui halb on kurjategija elu kui Sul pole kedagi keda usaldada kuna Sa ei saagi ega võigi kedagi usaldada ja kõiksugu muid asju. GTA V on tegelikult täiesti tavapärane elu kuna ka meil on olemas bordellid ja asjad kus on prostituudid ja tappa ja röövida on ka võimalik, kuid ega inimene teeb selle otsuse ise, millisel teel Ta on ja millisel mitte. Lähemalt saate kuulata sellest videost: https://www.youtube.com/watch?v=QWM4rSE6QNM
    Kui Teie näete GTA V mängus ainult halba, siis minu enda kogemuste põhjal saan välja tuua ka GTA V head omadused:
    1. Sa saad aidata erinevaid inimesi kes on langenud röövi ohvriks või mingil muul viisil ohustatud teiste inimeste poolt “jah, Sa enamasti pead tapma need inimesed ära kuid see ei tähenda seda, et Sa hakkad päris elus kellegile kuuli pähe laskma, et varastatud rahakott kätte saada vaid võid näiteks tazer elektrishoki relva kasutada või mingeid muid elus hoidvaid vägivalla võimalusi, kuid ega selliste vastu ilma vägivallata ei saa!” Aga kuhu ma tahtsin jõuda, ongi see et Sa saad aidata Teisi inimesi ja näiteks saades vargalt see varastatud rahakott tagasi, on Sul võimalus valida:
    A: Sa viid varastatud rahakoti omanikule tagasi – parimal juhul saad ka vaevatasu – HEA
    B: Sa jätad rahakoti endale ja põgened ära – PÄTT
    Siin on lapsel endal võimalik valida, millise käigu ta teeb ja see on vägagi õpetlik ja kasulik. Mina tagastan alati omanikule kõik kenasti tagasi ja nii teeksin ka päris elus.
    Lisaks on võimalik GTA V-es olla taksojuht ja kindlasti ka muid erinevaid kasulikke asju teha
    Nii, et ka see mäng on minugi poolest lastele täiesti lubatud ja midagi neile keelama ei peaks.
    Pealegi, isegi kui kodus/kinos keelatakse lastele näiteks nagu GTA V ja muud mängud mis on mõningate inimeste arvates neile ebasobilikud, siis kas Te ei tea, et kui midagi tahta siis saab selle ühel või teisel viisil ikkagi kätte. Näiteks Teie laps mängib/vaatab seda mängu koolis, oma sõbra juures või kusagil avalikus interneti punktis ja selle mängu ostab/kingib keegi teine kes suhtleb Sinu lapsega. Lisaks nagu minu ema öelnud on, siis keelatud vili on just see kõige magusam vili mida hakatakse ihaldama ja otsitakse võimalust selle saamiseks, seega kui Teie kodus keelate midagi oma lapsele ära, siis hakkab Ta otsima võimalust kusagilt mujalt, et see kõige magusam keelatud vili mujalt kätte saada ja sellega tekitate just Teie veel rohkem probleeme ja hullemaid tagajärgi. Keelates ei saavuta Te kunagi seda soovitut. Ning nagu taaskord minu ema on öelnud, siis parem proovida kõike kodus oma ema järelvalve all ja käeläbi kui kusagil tänavanurgal mingite võõraste poolt, näiteks mina sain kõik oma suitsud ja alkoholid kenasti ära proovitud kodus ema loal ja ema poolt võimaldatuna ning mina ise tegin oma järeldused kas tahan midagi või ei taha. Suitsust ma loobusin kuna ajas köhima ja tekitas suhu kibeda maitse, alkoholi aga ma tarbin mõistlikuse piirides ja väga väga harva. Narkootikume ma muidugi ei ole proovinud ega ka ei hakka, need on liiga ohtlikud. Kuigi samas ma mõistan ka nende vajalikust, tegelikult võiks olla kõik lubatud sest mingil määral on meile ka kõigest kasu ja kui seda keelata, siis just lähevad asjalood hullemaks. Aga ühesõnaga kuhu ma jõuda tahtsin on see, et tänu sellele et mina sain oma asjad kodus järgi proovitud siis minul pole mingit põhjust ega vajadust joosta kusagile nurgataha mingite võõrastega neid asju proovima, sest ma juba tean mis on mis ja kuidas miski maitseb/mõjub. Kui aga seda kodus keelata, siis küll kunagi tuleb ka see aeg, kus Teie lapsed lihtsalt lähevad ükskõik millise võõraga nurgataha ja proovib kõike järele mis Talle antakse “mõni halvemate kavatsustega inimene võib midagi ka joogi sisse sokutada/narkootikumi suitsu anda” ja siis võivad lõppeda asjalood kas halvasti või väga õnnetult ja sel juhul on ainuke süüdlane lapsevanem/lapsevanemad kes ei valmistanud oma last kodus ette vaid andsid lapsele põhjuse kodunt väljaspool taoliste asjadega tutvuda. Sama võib öelda ka mängudega, ei ole vajadust ega põhjust ükskõik mis mängu lapsele keelata, las olla lapsepõlv vaba ja õnnelik ja las lapsed mängivad/vaatavad mis mänge tahavad ja las ka HDTanel teeb seda, mida Ta oskab ja soovib, mitte ärge visake kaikaid kodaratesse. Ning pealegi kui Te veel ei tea, siis näiteks mida Lapsed ei saa vaadata kinos on täiesti võimalik vaadata Youtube vahendusel ja Twitch.tv vahendusel, nii et otseselt vahet ei ole kas Teie laps saab kinno või mitte, internetist on ikkagi võimalik vaadata neid samuseid asju, küll mitte nii eksklussiivselt kui kinos ja pealegi näiteks paljude suurima iidoliga samuti. Lisaks nagu näha, on see üritus kasulik ja rõõmustav kõikidele osapooltele:
    * Kinole on see tulus ja tõhus kuna HDTaneli puhul on alati kinosaal välja müüdud
    “Kinodes pole olnud siiani ühtegi filmi, mille puhul oleks saal täiesti välja müüdud, enamasti alati pooltühjad saalid käputäie vaatajatega ja hindki odavam” HDTaneli ja tema ürituse puhul on kõik vastupidi, hind kallim ja saal alati välja müüdud.
    * HDTanel on õnnelik, et Ta oma fännidele niiviisi korda läheb ja et Tema üritusele tullakse lausa üliõnnelikuna ja lootusrikkalt ning, et näiteks kasvõi Tema ürituse tõttu on saal läbi müüdud.
    * Vaatajaskond ehk fännid – Nad näevad otse kuidas nende suurim iidol midagi kinoekraanil mängib, nad saavad kohtuda oma iidoliga, nad on valmis lausa selle eest maksma “mida paljude eest teevad muidugi lapsevanemad ja müts maha nende ees” nad saavad mingeid meendeid oma iidoli käest ja lisaks nad saavad pildistada end oma iidoliga ja küsida temalt autogrammi.
    NB: Kui laps on õnnelik saavad olla ka õnnelikud Tema vanemad ja sealt tuleb ka armastus. Kui aga midagi keelata ja laps on õnnetu, sealt tuleb ka vihkamine mis on õigustatud ja siis lapsevanemad imestavad miks lapsed neid ei salli ja vihkavad. Enne kui midagi otsustad/keelad jne, mõtle hoolikalt mis võib olla selle tagajärg.
    Ja muidugi minupoolt veel ka müts maha nende lastevanemate ees, kes oma lastele võimaladavad võimalikult palju ja lausa kirjutavad/annavad loa minna taolistele üritustele.
    Häbi aga neile lastevanematele kes on kitsed ja julmurid ning sedasi kitse panevad kellegi teise kohta ja halvustavad kedagi ning püüavad igal võimalusel kuidagi käkki/jama keerata, et teise inimese elu hävitada/võimalikult vastikuks teha! Sellistele halbadele lastevanematele ei soovi ma muud kui nende oma laste võimalikult valusat ja piinarikast kättemaksu ja võimalikult pikka ja valusat kannatust, et tunda seda mis kuulub õigustatult Teile Teie endi käitumsise pärast!
    PS: Tean, et käsikiri ega tekst pole just kõige kvaliteetsem ega korrektsem kuid see mind ei huvita, tahtsin lihtsalt võimalikult kiiresti oma arvamust avaldada ja rääkida välja kõik , mis mõttes mõlkus, kuigi võib juhtuda et teatud asjad võisin ma unustada ka…

    „Kui te jälgite tähelepanelikult inimesi, kes iial kedagi ei kiida ja kunagi millegagi rahul pole, märkate, et need on need inime­sed, kellega keegi rahul pole,” ütles selgeltnägija.

  4. Lisana:
    Kas jaemüüjad peavad piirangut arvesse võtma?
    PEGI piirangusüsteem on vabatahtlik. Vaid mõnes riigis on olemas süsteemi toetavad õigusaktid. Teistes seevastu suhtuvad mängude jaemüüjad oma ettevõttepoliitikas sellesse tavaliselt niisama hästi kui kohustuslikku süsteemi. Me julgustame avalikkust alati teavitama poejuhatajaid sellest, kui poe töötajad ilmselgelt vanusepiiranguid eiravad.
    Allikas: http://www.pegi.info/et/index/id/173/
    Ka PEGI poolt on öeldud, et piirangusüsteem on VABATAHTLIK mitte kohustuslik!
    Nii, et kui mängul seisab 18+ näiteks ja PEGI on see kõigest VABATAHTLIK mitte kohustuslik!
    Nii, et palun edaspidi tõmmake oma suu natuke koomale ja olge lihtsalt vait!

    • Alvaro kas artiklit ennast ka lugesid ja sellest aru said? Mis see PEGI 18 teemasse hetkel üldse puutub? Järgmine kord ole hea poiss ja loe artikkel ka läbi enne kui mõne facebooki seinal oleva kommentaari peale omi järeldusi ja seisukohti ruttad võtma.

  5. Veel lisana:
    Kas mängud mõjutavad lapsi?
    Videomängude mõju uuringutes on keskendutud peamiselt vägivalla teemale. Avaldatud on mitmeid uuringuid, kuid kuni tänapäevani puuduvad tõendid selle kohta, nagu põhjustaks vägivaldsete videomängude mängimine mängijatel pikaajalist või püsivat agressiivsuse või vägivaldsuse suurenemist.
    Allikad:
    – Jonathan L. Freedman , Evaluating the Research on Violent Video Games
    – Guy Cumberbatch, Video Violence Villain or victim?
    – Raymond Boyle and Matthew Hibberd, Review of Research on the Impact of Violent Computer Games on Young People.

    Taaskord allikaks PEGI
    Ja ma tahtsin siinkohal lisada veel, et mitte ükski arvutimäng ei ole süüdi/põhjuseks kellegi vägivaldseks või kurjategijaks muutumisel, vaid need kes muutuvad vägivaldseks või kalduvad halvale teele, siis neile on kaasasündinud kerge defekt või kes lihtsalt mingil teadmatul põhjusel selliseks muutus, kuna igal asjal on alati põhjus, midagi ei sünni lampi. Siis ainuke asi mida see arvutimäng võib teha on see, et see toob lihtsalt mõned päevad varem selle inimesed defekti ette aga seda võib põhjustada ka mõni vale sõna sellele inimesele või mida iganes, kasvõi vale liigutus , nii et arvutimängud jätke rahule!
    Antud infot saate ka minu esimeses postituses viidatud videost ja muigugi minge lugege ka PEGI info läbi , lisaks on olemas ka mitmed videod ja spetialistide kinnitused, et arvutimängud ei ole nii ohtlikud ja hirmsad nagu paljud neid peavad vaid neid on hoopis vastupidine väärtus halvale, ehk siis ühesõnaga hea. Arvutimängud/videomängud aitavad meil endeid harida läbi paljude simulatsiooni mängude, iga arvutimäng on omamoodi õpetlik ja hariv ning see avardab ka silmaringi ning online mängud aitavad suhtlemist harjutada, eriti kasulik neile kes on arad ja endasse tõmbuvad, saavaad ehk julgust rohkem suhtlema. Arenege palun!

Comments are closed.