Nioh, kus iga nurga taga ootab sind surm

0
298

Nioh on värske PlayStation 4 eksklusiivmäng, mida ilmselt nii mõnigi Dark Souls seeria fänn on mõnda aega juba pikisilmi oodanud. See oli ka üheks põhjuseks miks ma kohe mitte polnud vaimustuses mõttest, et tuleb see mäng seekord ise ette võtta ja sellest hiljem ka kirjutada. Oma üllatuseks aga avastasin, et Nioh polegi päris nii hull kui ma alguses arvasin ja tegelikult tasub seda mängu proovida ka mitte masohhistidel.

Dark Souls seeria fännid ei pea siiski pettuma, sest Nioh on ilmselgelt üsna tugevalt mõjutatud Dark Souls mängudest. Õnneks on mängu arendajad Nioh mängu loomisel inspiratsiooni ammutanud ka Diablo seeriast ja tänu sellele suudetakse pakkuda midagi lahedat ja huvitavat.

Mänguloo keskmes on William, isandata samurai ehk Ronin kes on sattunud vanglasse. Õnneks aitab sind sealt välja üks kummaline olend ning nii algabki sinu teekond läbi korruptsioonist ja deemonitest tulvil feodaalse Jaapani. Mäng teeb sulle kohe alguses kiirelt selgeks, et selles halastamatus maailmas tuleb lisaks rünnakule omale kiirelt selgeks teha ka kaitsmine. Vastasel juhul avastad end paratamatult taaskord eelmisest kontrollpunktist. Selle vältimiseks tasub omale kiirelt selgeks teha nii mõnigi lahingu mehaanika osa, mida omavahel kombineerida. Tulemuseks pakutakse sulle nautida suurepäraseid lahinguid. Nioh lahingusüsteem on ülesehitatud suurepäraselt ja sellega peaks rahule jääma ka kõige nõudlikum mängija.

Mängu arendajad on hoolitsenud ka selle eest, et vastased ja lahingud nendega üksluiseks ei muutuks. Just siis kui sa hakkad end lahingutes koduselt tundma, rõõmustatakse sind järgmiseks kükloobiga kellele lausa meeldib sind korduvalt vastu maad virutada. Õnnetuseks ei taha ta mingil veidral põhjusel aru saada sellest, et sulle kohe mitte ei meeldi ühesilmalise hiiglase mänguasjaks olla. Ühesõnaga ikka ja jälle kostitatakse sind uute huvitavate vastastega. Rääkimata siis erinevatest keerukatest bossidest, kellega sul aegajalt rinda tuleb pista. Kaklemine nii mõnegagi neist võib kuuldavale võluda päris mitu räigemat vandesõna mis trükimusta ei kannata. Õnneks pakub mäng arvukal hulgal kõrvalmissioone mida vahelduseks teha kui mõni boss liiga tugev tundub. Neilt lisamissioonidelt võid leida nii mõnegi spetsiaalse relva ja loomulikult saad selle kõige jooksul kogemusepunkte lisaks. Ja neid lisamissioone võid ikka ja jälle korrata kui selleks tuju peaks tulema.

Nioh pakub omapärast lugu ja vaadata arvukaid vahestseene. Tõsi alguses võivad vahevideod ja kogu lugu veidi arusaamatuks jääda, kuid mängu arenedes saab nii mõnigi asi selgemaks ja kogu lugu läheb päris huvitavaks ära. Juba ainuüksi selle loo nimel tasub end läbi selle neetud üksluise ja masendava maailma omale teed rajada. Just nimelt üksluise, sest erinevalt omapärasest mänguloost ja huvitavatest võitlustest on sind ümbritsev maailma üks masendav koht, kui mõned erandid välja arvata. Ja kohe kindlasti ei aita sellele kaasa need lõputud lõksud mille otsa ikka ja jälle komistada võid. Sisuliselt võib sind iga järgmise nurga taga surm oodata, ehk siis ilmselgelt midagi masohhistidest mänguritele. Õnnetuseks ei kuulu ma selle mängurite grupi hulka ja sellised hetked võivad aegajalt üsna korralikku stressi tekitada.

Mängul on olemas ka mitmikmängu osa, mis võimaldab sul koos sõpradega mängida. Või kui parajasti sõpru onlines mängimas pole, võid alati omale appi kutsuda mõne suvalise kellega abiga mõni peavalu valmistanud boss-koll teise ilma saata. Lisaks plaanib mängu arendaja, Team Ninja tulevikus lisada ka PvP osa.

Kuigi aegajalt võib nii mõnigi äärmiselt keerukas olukord harja punaseks ajada, siis kokkuvõttes premeeritakse mängijat siiski hea mänguga, kui sul ainult seda visadust peaks jätkuma, et läbi nende deemonite ja tüütute lõksude omale teed rajada.

Kui sa otsid rahulikku lõõgastavat mängu, siis ilmselgelt ei ole Nioh sinu jaoks, sest seda tüüpi meelelahutust sa sellest mängust ei leia. Kui sulle aga meeldivad masohhistlikud rollimängud nagu Dark Souls, siis Nioh on just see mäng mida sa otsid.

Info lapsevanematele:
PEGI süsteemis on mängu hinnatud sobivaks alates 18’ndast eluaastast. Kuid kui teie laps on varasemalt mänginud Dark Souls mänge ja need on talle väga meeldinud, siis sobib talle ka Nioh.

Platvorm(id): PS4
Ilmus: 7. veebruar 2017
Arendaja: Team Ninja
Levitaja: Koei Tecmo Games, Sony Interactive Entertainment
Ülevaade tehtud: PS4
PEGI18

Mängu saab osta siit:
osta_playstationosta_amazon

KOKKUVÕTE
Nioh
niohHEA<br> + Nauditavad lahingustseenid<br> + Lihtsam kui Dark Souls<br> + Lisaks põhimissioonidele on suur valik kõrvalmissioone<br> <br> HALB<br> - Tüütud boss kaklused<br> - Üksluine maailm koos tüütute lõksudega