Super Mario Odyssey – veel üks põhjus, miks omale Nintendo Switch osta

0
554

Super Mario Odyssey on mäng, kus ma tahaks alustada hoopis lõpust, sellest, kuidas mäng lõppeb ja miks see mulle meeldib. Arusaadavatel põhjustel ma seda siiski tegema ei hakka ja jätan selle lõpu teile kõigile endale avastada.

Loomulikult algab seiklus taaskord Printsess Peach’i röövimisega. Seekord on Bowser nimelt otsustanud iga hinna eest Printsess Peach’iga abielluda ja nii tulebki üks väike pruudirööv ette võtta. Peale Bowseri rünnakut ja meelemärkusele tulekut avastab Mario end veidrast maailmast, kus ta kohtub veidra mütsivaimu Cappyga, kes pakub end Mariole appi Printsess Peach’i ja oma õde Tiara’t päästma. Cappy’st saab Mario uus müts, mida Mario saab lennutada ning millega saab erinevaid olendeid üle võtta. Ühesõnaga üks igati abiks abiline järgneva seikluse jooksul.

Erinevatel olenditel, keda oma teekonnal kohtad, on erinevad liikumised ja oskused, mis erinevates olukordades abiks on. Konn näiteks oskab hüpata kõrgemale kui Mario, mõni teine näiteks näeb nähtamatuid sildu/platvorme või siis suudab end hoopis pikaks venitada, jne. Isegi Chain Chomp’e saad või peadki üle võtma, et kusagilt edasi pääseda. Ühesõnaga erinevaid tegelasi, keda tänu Cappyle saad üle võtta, on omajagu.

Mängida saab nii üksi kui kahekesi. Sõltuvalt sellest tuleb ka mängustiil. Ütlen kohe ära, et üksi mängida on märksa keerulisem kui kahekesi. Samas kahekesi mängides tuleb muidugi omavahel ära otsustada, kumb teist on Mario ja kumb Cappy. Koos oma noorema pojaga mängides jäi mulle loomulikult Cappy roll, samas vanema poisiga koos mängides jäeti Mario mulle mängida. Pean ütlema, et mulle meeldis Cappyga rohkem mängida, oli lihtsam ning nooremal poisil on see liikumine ja hüppamine oluliselt rohkem käpas kah, kui minul. Üldiselt mulle meeldis kahekesi koos mängida, märksa lõbusam ja nagu juba eelnevalt mainisin, siis kahekesi mängides on ka lihtsam. Minu meelest on tegemist järgmise suurepärase mänguga Nintendo Switchil, mida lastega koos mängida.

Lisaks erinevate olendite üle võtmisele saab Cappyga ka muid asju teha nagu münte korjata, kange tõmmata, vastaseid kolkida, aidata Mariol kuhugi kõrgemale hüpata või näiteks teed mürgist puhtaks teha. Siinkohal tasub ära mainida, et ka üksi mängides tasub kindlasti mõlemad Joy-Conid Switchi küljest lahti ühendada ja kasutada motion control’i pakutavaid võimalusi, sest nii mõndagi trikki on nii oluliselt lihtsam teha. Üldiselt tasubki minu arvates mängida seda mängu pigem teleriekraanil kui Switchi enda ekraanil. Näiteks kui ma alustasin mängimist Switchi enda ekraanil, siis ehmatasin ma alguses päris korralikult ära – Mario nägi seal mütsimaailmas vahepeal päris “karvane” välja. Kui õhtul sai mäng teleriekraanile pandud, siis seal nägi see juba oluliselt ilusam välja. Samas olen paaril korral ka hiljem Switchi enda ekraanil edasi mänginud ning rohkem pole see Mario piirjoonte säbrusus nagu enam silma häirinud nagu alguses seal mütsimaailmas juhtus.

Oma õhulaeva – nimeks Odyssey – liikuma saamiseks on sul vaja igas külastatavas maailmas korjata Kuusid ehk Power Moon‘e. Kõigis neis on Bowser ja tema käsilased suutnud kokku keerata ka mingi käki, mille likvideerimisel premeeritakse sind mitme Power Moon’iga. Loomulikult ei pääse sa ei üle ega ümber ka bossilahingutest, korduvalt tuleb näiteks kakelda kurja pulmakorraldamise firma “Broodal” (inglise keeles võib leida siin hunnik osavaid sõnamänge) jänestega. Taaskord, kahekesi mängides on need bossilahingud üsna kerged.

Oma teekonnal puutud kokku ka vanade klassikaliste 2D Mario aladega ja loomulikult igasuguste teiste erinevate olukordadega, mis võivad su platformerimängija oskused proovile panna. Super Mario Odyssey üheks suureks plussiks ongi see huvitav vaheldusrikas maailm, mida mäng sulle pakub. Iga maailm on unikaalne, mistõttu üksluisuse üle siin kurta ei saa. Maailmad erinevad teineteisest teema, suuruse, ülesehituse ja väljakutsete poolest, alates Mütsi- ja Liivamaailmast kuni Metro ja Bowser’i maailmani välja.

Lisaks Power Moon’ide ja tuttavatele kollastele müntidele saab igas maailmas korjata ka erinevaid lillasid münte. Need on igas maailmas erinevad ja neid saab kasutada ainult selles maailmas, kus sa neid korjasid, erinevate riiete, mütside või õhulaevale kraami ostmiseks. Kui sa nüüd arvad, et tegemist on lihtsalt kosmeetiliste vidinatega ja neile tähelepanu pole vaja pöörata, siis eksid sa rängalt. Nimelt võib juhtuda, et mõnele alale pääsemiseks on sul vaja teatud riietust. Siin mängus pole mitte midagi juhuse hooleks jäetud. Kõigel su ümber on mõte, mitte midagi pole siin juhuslikult ning täpselt samamoodi nagu The Legend of Zelda: Breath of the Wild mängus on ka Super Mario Odyssey’s – kui sa näed miskit, siis sa saad sinna ka minna.

Kui sa kord mängu viimasesse maailma jõuad ning sõltuvalt mängustiilist võib see võtta mõnest õhtust kuni paari nädalani, siis pole see mäng veel kaugeltki mitte läbi. Näiteks nende jaoks, kes otsivad keerulisemaid väljakutseid, võib see õige mäng nüüd alles alata. Nimelt peale Bowser’ile tappa andmist ja mängu lõpetamist saad sa erinevatesse maailmatesse tagasi minna ja need kastid, mis muidu enne ei avanenud, saab nüüd lahti teha. Kasti avamisel täidetakse maailm uute kuudega ja nii mõnegi uue kuu kätte saamine võib olla tõsiselt keeruline ja raske ülesanne.

Super Mario Odyssey on lõbus ja huvitav mäng, see näeb ilus välja ning jookseb sujuvalt ilma probleemideta nii Switchi enda kui ka teleri ekraanil. Tegemist on suurepärase meistriteosega, mida on huvitav mängida nii üksi kui koos lastega. Super Mario Odyssey on järgmine põhjus (nagu neid põhjuseid sel aastal juba piisavalt poleks), miks omale kindlasti Nintendo Switch osta, kui sa mingil veidral põhjusel ei ole ikka veel seda teinud.

Info lapsevanematele:
PEGI hinnangu järgi sobib see mäng alates seitsmendast eluaastast. Tegemist on uue laheda Mario seiklusega, mis sobib suurepäraselt koos lastega mängimiseks. Selle mängu seltsis saab üheskoos nii mõnegi lõbusa õhtu mööda saadetud. Tegemist on selle aasta parima peresõbraliku mänguga, mida on huvitav koos mängida ning soovitan seda kõigile suurtele ja väikestele Mario sõpradele.

PEGI 7
Super Mario Odyssey
Platvorm(id): Switch
Ilmus: 27. oktoober 2017
Arendaja: Nintendo
Väljaandja: Nintendo
Ülevaade tehtud: Switch

Mängu saab osta siit:
osta_amazon
HEA
Suurepärane mäng koos mängimiseks
Cappy on lahe ja abiks kaaslane
Hästi disainitud maailmad
Hästi valitud muusika
HALB
Mõned trikid/tegevused on motion control põhised (bussis või rongis ebamugav)
5