Donkey Kong Country: Tropical Freeze – Pööraselt raske mäng, või kas ikka on?

0
322

Donkey Kong Country: Tropical Freeze on üks neist mängudest, mis algselt ilmus Nintendo Wii U konsoolile ning sai nüüd lõpuks omale ka uuendatud Switchi versiooni. Sellest Switchi versioonist siis alljärgnevalt juttu tulebki.

Kui ma Donkey Kong Country: Tropical Freeze’i ette võtsin, teatasid mõnedki mu sõbrad/tuttavad, et oi, see on üks pööraselt raske mäng. Aga kas ikka on? Kõik nad unustasid ära ühe väikese tõsiasja, et mul on kodus kaks väikest videomängude huvilist, kelle jaoks ka kõige raskemad seiklused on üks paras käkitegu. Või noh, vähemalt sellise mulje nad mulle jätavad, kui issi mingi raskema leveliga jälle ametis on ja vannub. Siis tulevad nad vahel appi, kisuvad issi käest selle puldi ära ja nagu imeväel on raskused kõik selja taha jäetud. Kujutage nüüd ette, kui mäng lubab teil mõne sellise põrgulisega koos mängida, sest täpselt seda Donkey Kong Country: Tropical Freeze teil teha lubab. Nii muutuvadki ka kõige pöörasemadki raskused nõiaväel imelihtsateks. Eriti kui sa esimeste maailmade juures oled juba niipalju münte teeninud, et võid punaseid õhupalle, mis sulle lisaelusid kingivad, osta kasvõi terveks eluajaks nii endale kui ka järeltulevatele põlvedele.

Lugu ise on lihtne, ega ühele platformerile polegi keerulist lugu vaja, mingid kurjad viikingitest loomad, Snowmad’id (mul pole õrna aimugi kuidas neid võiks eesti keeles nimetada) on otsustanud Donkey Kongi saare ära vallutada ja selle ära külmutada. Seda kõike Donkey Kongi sünnipäeval. No kas saaks hullemat sünnipäevakinki enam olla? Sina naudid koos oma sõprade ja pereliikmetega rahulikult puhkust oma troopilisel saarel ja siis mingi seltskond segaseid tuleb ja viskab su oma kodust välja ning külmutab selle ära. Pole ime, et Donkey Kong kurjaks saab ja sellele seltskonnale nüüd korralikult pasunasse tahab anda. Selleks aga tuleb Donkey Kongil koos oma sõpradega läbida üks väike kadalipp läbi erinevate saarte, kus ta saab siis iga saare bossile pasunasse anda.

Kõik need saared, mida sul lõpukollini jõudmiseks on vaja läbida, pakuvad sulle erinevaid vaheldusrikkaid maailmu. Hüppa ja roni džunglis mööda liaane, käruta kaevandusekäruga kaevandustes, madista haide ja hiiglasliku kaheksajalaga vee all või ratsuta näiteks ninasarvikuga. Nii et igav ei tohiks hakata ja üksluisuse üle selles mängus kurta ei saa. Ka kõik need heli- ja visuaalsed efektid on oskuslikult tehtud ja lisatud. Nintendo on teinud taaskord suurepärast tööd.

Oma teekonnal saab Donkey Kong abiks võtta kas Diddy Kongi, Dixie Kongi või Cranky Kongi. Kõigil neil kolmel on erinevad oskused ja omadused. Suurema poisiga koos mängides ta küll aegajalt vahetas tegelast, kuid enamus ajast eelistas siiski Diddy Kongi. Kui Wii U versioonis oli sul ainult Donkey Kong, siis nüüd Switchi versioonis on sul võimalik Donkey Kongi asemel valida hoopis Funky Kong, kes oskab teha topelthüppeid, surfata oma surfilauaga, teha vee all piiramatult korgikeeriseid ja tänu surfilauale rahulikult ja muretult ogade peale hüpata, kartmata, et need sulle mingit viga teeks. Kõik need lisad teevad elu märgatavalt lihtsamaks, samas tuleb Funky Kongiga muidugi ära unustada koheselt kõik need plussid, mis Donkey Kongiga mängides on. Näiteks Diddy Kong ei saa Funky Kongi turjale hüpata ja koos trikke teha. Aga üldises plaanis on Funky Kongiga siiski märgatavalt lihtsam mängida.

Nagu eespool juba mainitud sai, siis Donkey Kong Country: Tropical Freeze’i saab mängida kas üksi või kahekesi. Kui mõne taseme ja situatsiooni puhul võib küll üksi kiirem ja lihtsam mängida olla, siis enamus ajast on koos siiski lihtsam. Igatahes üks asi on kindel: koos on seda igati lõbusam ja huvitavam mängida, kui üksi nurgas passides. Eriti kui mängupartneriks on su elukaaslane või laps. Seetõttu on sellised koosmängimise mängud veel eriti toredad, sest see pakub võimalust veeta koos aega ka videomänge mängides.

Üks mängijatest juhib siis Donkey Kongi või Funky Kongi ja teine saab teha oma valiku Diddy Kongi, Dixie Kongi ja Cranky Kongi seast. Kui piisavalt punaseid õhupalle on, on peaasi jälgida, et vähemalt üks mängijatest alati ellu jääks, nii ei pea eelmisest checkpointist uuesti alustama. Tõsi, mitte igal levelil pole võimalik seda reeglit siiski järgida. Näiteks kui sa käruga kaevanduses ringi rallitad, siis seda saab juhtida ainult üks mängijatest ning surma saades lähevad mõlema mängija elud. Iseenesest võib seda käru ka koos juhtida, aga kui sõidukil on korraga kaks juhti, siis tavaliselt ei pruugi see tulemus just kõige parem välja kukkuda. Sellistes kohtades tasub kokku leppida, kes parajasti juhib. Meie lahendasime olukorra lihtsalt – kordamööda. Kui ebaõnnestus, siis proovis teine, seejärel taas esimene jne. See süsteem töötas meie puhul ideaalselt.

Iga saare peal on ka pood, kust saab osta omale igasugust kraami. Kaasa arvatud siis neid eespool mainitud punaseid õhupalle, mis annavad elude lõppemisel sulle võimaluse õhupalliga oma mängukaaslase juurde tagasi maanduda, koos täiseludega. Lisaks punastele on seal ka teisi värve õhupalle, millel erinevad boonused. Sinised näiteks aitavad sul vee all hingata. Mõnda neist, näiteks rohelisi, saab aga kasutada ainult üksikmängus. Lisaks õhupallidele saab osta ka teisi boonuseid, nagu lisaelud või kaitse elude vähenemise vastu. Kui sul aga on probleeme puzzletükkide leidmisega, siis saad omale papagoi osta, kes sind teavitab, kui mõni puzzletükk peaks läheduses olema. Ühesõnaga taaskord hunnik asju, mis kõik su elu kergemaks muudavad. Müntidest endast väga puudust tekkida ei tohiks, vähemalt mitte niikaua kui hoolikalt münte ja banaane korjad.

Audio ja visuaalse poole pealt on kõik täpselt sellel tasemel, mida Nintendo mängude puhul ootad. Ilusate värvidega, mõnus silmale vaadata ja kõrvale kuulata. Kohe mõnus mängida, nii Switchi kui ka teleriekraanil. Kõik täpselt nii nagu peab.

Mängu raskusest veel niipalju, et Tropical Freeze on täpselt nii raske, kui sa tahaksid, et see oleks. Kui sa otsid tõsiseid väljakutseid, siis võid ignoreerida Funky Kongi, boonuskraami, mida poodidest osta saad ja koos mängimise asemel võid rahulikult üksi pahuralt nurgas nohiseda, valju häälega vanduda ning pulti loopida, kui liiga raske tundub. Kui sa aga tahad sõbra või pereliikmega koos lõbusalt aega viita ning kasutada seda kraami, mida pakutakse, siis on sul see võimalus olemas. Nagu ma ütlesin, see mäng on täpselt nii raske, nagu sa tahad, et see oleks.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze puhul on tegemist taaskord ühe suurepärase Nintendo mänguga, mida soovitan kõigile neile, kellele meeldivad Nintendo platformerid, eriti veel siis, kui teile meeldib neid sõbra või pereliikmega koos mängida.

Raske on Nintendo mängude puhul kusagilt otsast kinni hakata, sest nende loomisel on alati vaeva nähtud ning kõik töötab alati täpselt nii nagu mõeldud. Ainuke asi, mille üle siin ehk viriseda võib, on 60 eurone hind, sest parema meelega näeks ma ka Switchi versioonile 30 eurost hinnasilti. Sellise hinna puhul oleks tegemist suurepärase mänguga, mida soovitaksin kohe kindlasti nüüd ja täna osta. Aga videomängudele hindade määramine on nagu ta on. Samas, kui seda võrrelda nii mõnegi teise 60 eurose mänguga, siis pakub Tropical Freeze oluliselt rohkem mängurõõmu.

Info lapsevanematele:
Nagu ühele peresõbralikule Nintendo mängule kohane, siis sobib ka Donkey Kong Country: Tropical Freeze nii väikestele kui ka suurtele pereliikmetele. Mis peamine, tänu co-op võimalusele saavad lapsevanemad seda koos lastega nautida.

PEGI 3
Donkey Kong Country: Tropical Freeze
Väga hea mäng
Platvorm(id): Nintendo Switch
Ilmus: 4. mai 2018
Arendaja: Nintendo
Väljaandja: Nintendo
Ülevaade tehtud: Nintendo Switch

Mängu saab osta siit:
HEA
Audio ja visuaalne pool on taaskord hästi tehtud
Mäng on täpselt nii raske või kerge kui sa tahaksid, et see oleks
Saab sõbra või pereliikmega koos mängida
HALB
60 eurone hind
4.5