Far Cry 5 – Suurepärase looga üliäge mäng

0
780

Far Cry 5 näol on tegemist ühe parima teosega Far Cry seerias ning praeguse seisuga selle aasta kõige ägedama mänguga üldse. Aastate jooksul on Far Cry’st saanud ainulaadse identiteediga mänguseeria, mis on meile tutvustanud mitmeid psühhopaatidest kurikaelu. Far Cry 5 tutvustab meile üht viimsepäeva fanaatikut Joseph Seedi, kelle loomutruu kehastamisega on Greg Bryk (Bitten) suurepäraselt hakkama saanud. See fanaatiline rahulikkus, mis selle tegelaskuju ümber on, on lihtsalt vapustavalt välja mängitud. Seda mängu ilmestab ka ilus ja suur avatud maailm, mis pakub mängijatele vabadust mängida täpselt nii, nagu nemad seda soovivad.

Mängu tegevus toimub Hope’i maakonnas Montanas, kus on omale pesapaiga leidnud viimsepäeva ususekt Eedeni Värav (“Eden’s Gate”). Ususekti juhiks on karismaatiline Joseph Seed, kes jutlustab “Ilmutuse raamatust”, et maailma lõpp on lähedal ning on otsustanud oma perega selleks valmistuda. Joseph Seed usub, et ta on kaasaegne Noa, kelle eesmärgiks on Hope’i maakonna elanikud päästa. Mitte kõik nende seast aga ei soovi päästmist ning nii juhtubki, et sina pead šerifi asetäitjana nüüd hakkama Hope maakonna elanikke nende usuhullude käest vabastama. Seiklus, mida Ubisoft mängijale pakub, on hullumeelne, koos põnevate keerdkäikude ja hollywoodiliku actioniga.

Ilus ja suur avatud maailm pakub mängijatele vabadust mängida nagu nemad seda soovivad.

Mängu maailm on jagatud kolmeks suureks alaks, mida mängija avastada saab. Iga ala juhib üks Seedi perekonna liige. Näiteks põhjas olevat ala, Northern Whitetaili, juhib sõdurist Jacob. John kontrollib läänepoolset ala ning Faith kasutab uimasteid, et hoida idas olevat piirkonda oma kontrolli all. Josephini jõudmiseks tuleb sul neid piirkondi nende juhtide käest vabastama hakata, täites erinevaid missioone, vabastades vange, võttes üle eelposte, hävitades kabeleid ja vastaste sõidukeid. Nende tegevuste käigus kogud siis vastavas piirkonnas punkte ja järgmisele tasemele jõudes jõuad loo järgmise peatüki juurde. Selle kõige käigus leiad endale uusi kaaslasi, kes sind su teekonnal aitavad. Kaaslasi on endaga võimalik kaasa võtta kuni kaks ning neil on erinevad omadused, mida nad siis vastastega võitlemisel kasutavad.

Mis sa sellest burgerist kuivalt närid, võta üks õlu kõrvale

Millise regiooniga alustad või mida ja kuidas sa asju teed, on jäetud täielikult sinu kui mängija otsustada. Sama kehtib ka lahingute kohta, ise tead, milline stiil sulle rohkem istub, kas hiilid ja koksad vastaseid vaikselt ükshaaval maha, paugutad snaipriga kusagilt eemalt või lendad hoopis Rambona peale ja korraldad ühe suuremat sorti märuli, olgu sul abiliseks siis granaadiheitja või helikopter. Aga kui tahad. siis võid hoopis mõne mäe otsa ronida, binokli välja võtta, vastased ära märkida ja siis oma kaaslastele märkida, kes millise vastase kus maha võtma peaks.

Eelmistest Far Crydest tuttavad lillekeste korjamine ja metsloomade jahtimine on samuti alles. Õnneks ei ole kumbki neist kohustuslik ja selliseid lillekeste korjamise või metsloomade küttimise missioone on ainult paar üksikut. Olemas on ka kalapüük, aga taaskord, seda esineb ainult paaris missioonis, näiteks Cheeseburgeri-nimelise karu vabastamise käigus. Muudel juhtudel võid neid asju suuresti ignoreerida. Või noh, mingil määral on neid muidugi siiski vaja, kui soovid uusi oskusi PERK süsteemi kaudu lahti lukustada. Kui tahad kõik PERK süsteemis olevad oskused lahti lukustada, mis pole tegelikult üldsegi mitte vajalik, siis tasub väljakutsete süsteemi alla vaadata ja erinevaid ülesandeid teha.

Eelmistest Far Crydest tuttavad lillekeste korjamine ja metsloomade jahtimine on samuti alles.

Taaskord toetab mäng ka online co-op võimalust. Erinevalt Far Cry 4’st saab co-opis nüüd läbida kõiki missioone (v.a. algus muidugi). Hoolimata sellest ei ole koostöörežiim mitte midagi erilist ja selle võib rahulikult ära unustada. Nimelt ainult host-mängijal saavad missioonid tehtud ja uued alad vabastatud. Sellel, kes sõbra mänguga liitus, tuleb need missioonid oma mängus pärast kõik uuesti teha.

Olemas on ka Arcade-mängulaad, kus on võimalik mängida teiste mängijate või sinu enda poolt tehtud erinevatel kaartidel, kas üksi või koos kaaslasega. Arcade’i alt leiab ka deatmatch’i ja team deatmatch’i mängumoodid kuni 12’le mängijale.

Far Cry 5 põhilugu kestab umbes kuni 30 tundi, mitte rohkem. Kuid koos maailma avastamisega ja lisamissioonidega läks minul aega üle 50 tunni. Selle aja jooksul sai püütud 48 kala ning teise ilma sai saadetud üle 2000 vastase, kellest 140 leidsid oma vaikse lõpu kusagil põõsas või nurga taga.

Far Cry 5 näeb visuaalselt ilus välja. Muusikavalik on samuti võrratu, aga eks mulle on alati kantrimuusika meeldinud. Valitud näitlejad on teinud suurepärast tööd ning vahestseenid on muljetavaldavad. Far Cry 5’st saaks minu arvates ühe igavesti ägeda filmi teha, suurepärast materjali selleks leidub siin mängus küllaga.

Loomulikult on mängul ka miinuseid ja nagu Ubisofti avatud maailmaga mängude puhul juba tavaliseks saanud on, ei puudu ka siit erinevad glitchid ja bugid. Olgu selleks siis läbi seina asju võttev NPC, mööda nähtamatut treppi taevasse suunduv tegelane või rodu sõidukeid, mis tekivad teele ükshaaval peale seda, kui oled eelmises sõidukis viibijad teise ilma saatnud. “Valley Armed Convoy” missioon oli näiteks üks sellistest, kus tuli oodata, millal teised konvois liikuvad masinad teele tekivad. Kui enamusele sellest saab läbi sõrmede vaadata, siis heliprobleemid olid need, mis mind aga kogu mängu vältel pidevalt häirisid. Teatud helid käisid üle teiste helide ning üldse oli kogu see osa häirivalt katki. Näiteks oli küllaga selliseid jutuajamisi, kus vaadates NPC poole oli suht raske kuulda, mida ta räägib. Nende jutt oli nii vaikne, et ilma subtiitriteta oli võimatu aru saada, mida ta räägib. Kui sa aga otsustasid talle selja keerata, siis võis juhtuda, et jutu heli muutus kümme korda valjemaks. Üllatuseks puudub mängul ka tavapärane erinevate helide reguleerimise süsteem. Näiteks muusikat ei ole võimalik vaiksemaks võtta. Sa kas jätad ta sisse või lülitad üldse välja. Samuti ei ole võimalik reguleerida teiste helide tugevust, näiteks mootorimüra või NPC’de hääled. Miks see nii tehtud sai, on mulle täielik müstika.

Ahjaa, ja mõni tegelaskuju hakkas oma korduvate lausetega ka üsna kiirelt vastu. Näiteks kui helikopteri tagaistmel istuvad Hurk ja Grace Armstrong, siis võib juhtuda, et Hurk hakkab lause esimest poolt kordama ja kordama. Iga kord, kui helikopter natuke end liigutab, katkestab ta lause ja alustab juttu otsast peale. Ning kui ma peaksin veel korra kuulma seda, kuidas Hurk hakkab Grace’ilt kuldmedali kohta küsima, siis mul tekib tahtmine Hurkile sealsamas kuul pähe lasta või suu kinni teipida.

Far Cry 5’st saaks ühe üliägeda Hollywoodi märuli teha

Kokkuvõttes on vigadele vaatamata tegemist ühe üliägeda mänguga. Nagu ma juba alguses mainisin, siis Far Cry 5 on minu arvates parim mäng Far Cry seerias ning soovitan seda kindlasti ka neile, kes pole varem ühtegi teist Far Cry mängu mänginud. Juba ainuüksi selle mängu loo pärast tasuks Far Cry 5 ette võtta. Ning need psühholoogilised mängud sinu kui mängijaga ja sinu tegelaskujuga ning lahedad keerdkäigud mängu loo juures teevad sellest ühe eriti laheda asja. Hoolimata erinevatest glitchidest ja bugidest selle mängu juures on see mäng siiski seda väärt, et juba täna minna ja Far Cry 5 ära osta… kui sa seda juba teinud ei ole. See mäng on sinu raha väärt.

Info lapsevanematele:
PEGI reitingu järgi on Far Cry 5 mõeldud täiskasvanutele, ehk sobilik mängimiseks alates vanusest 18 eluaastat. Põhjuseks siis ebasobiv keelekasutus ja vägivald. Siinkohal juhiksin tähelepanu sellele, et lisaks tavapärasele vägivallale ja keelekasutusele on mängus mitmesuguseid olukordi, mis sobivad tõepoolest ainult täiskasvanutele ja ei ole kohe kindlasti lastele sobilikud.

FAR CRY 5
Platvorm(id): PC, PS4, Xbox One
Ilmus: 27. märts 2018
Arendaja: Ubisoft Montreal
Väljaandja: Ubisoft
Ülevaade tehtud: Xbox One

Mängu saab osta siit:
osta_gamestar
HEA
Üliäge mängulugu
Ilus ja suur avatud maailm, kus ringi madistada
Valitud on hea muusika
Hiilimist ja actionit küllaga
Karismaatiline "hull" Joseph Seed
HALB
Probleemid heliga
Ubisofti avatud maailma mängudele tüüpilised glitchid ja bugid
Erinevaid helisid ei saa reguleerida, on ainult üks heli reguleerimise valik
Co-op'il puudub endiselt igasugune mõte
4
Hea ost